Tähtitieteellinen yhdistys Ursa
Ilmakehän optiset ilmiöt
Kesä ja hyttyset
Tämä Sivuaurinko-palsta on vaihteeksi aika lyhyenä, mutta sentään ilmestyy.
Ainakin allekirjoittaneen kevät ja alkukesäkin oli todella surkea halorintamalla. Ainoa ilon pilkahdus oli hetkellinen ellipsihalo Keuruulla 2.6. 2005. Siinä ne ilon aiheet melkein sitten oli. Etelä-Suomessa on näkynyt paljon paremmin haloja kuin täällä pohjoisessa, mutta ei sielläkään kovin kummoista ole näkynyt. En nyt käsittele havaintoja sen ihmeemmin.
Tuosta ellipsihavainnosta innostuin sen verran, että vaihteeksi kaivelin esille kesken jääneen projektini ellipsien selvittämisestä. Takaraivossa ja paperilla pyörii uusi idea, joka vaikuttaa lupaavalta. Sitä täytyy tosin edelleen testata ja sen järkevyys punnita, ennen kuin siitä voi sanoa mitään. Ideassa on jotain vanhaa ja vähän uutta. Ja on siinä yksi paha "mutta", joka estää minua tätä enempää siitä kirjoittamasta.
Sähköpostilista
Jaosto sähköpostilistan halo-l:n viestipolitiikka on vapautettu rajoituksista. Nyt ei ole enää mitään rajaa sille kuinka vähäpätöisestä halosta sinne raportoi. Kaikki kelpaa ja kukaan ei napise. Kuvien lähettäminen listalle on edelleen ei-toivottua, mutta se on yleinen politiikka Ursan ylläpitämillä sähköpostilistoilla.
Listan vapautus onkin lisännyt jonkin verran viestiliikennettä listalla. Varsinkin havaintoja tulee ihan kivasti silloin tällöin. Kesäksi liikenne tosin on hiljentynyt, mutta se johtuu varmaan lomista enemmän kuin ihmisten aktiivisuudesta. Kun palaatte syksyllä nettimaailman ääreen, niin muistakaa, että listalle saa nyt lähetellä rapotteja ja muuta haloaiheista viestiä vapaasti. Toki, muistakaa yleiset nettietiketit kuitenkin siitä, miten listoilla käyttäydytään.
Halojaoston sähköpostilistalle lähetetyt viestit on saatu selattavaan arkistoon. Siellä on käsittääkseni hyvin kattavasti listan viestit aina listan alkuajoilta kesältä 1996 alkaen. Yli 1800 viestiä. Veikko Mäkelä, joka arkiston työsti kasaan, antoi ihmisille miettimisaikaa tutkia viestejä tarkoituksena poistaa arkistosta mahdollisesti sellaiset viestit, jotka sisältävät liian arkaluontoista aineistoa. Toivottavasti poistoon on joutunut hyvin vähän viestejä. Arkistoon tulee linkki jaoston kotisivuille ja on varmaan tämän UMin ilmestyttyä jo olemassa. Kiitokset arkiston kasaamisesta Veikolle ja Teemu Öhmanille, jolta löytyi Veikolta puuttuneet vanhimmat viestit.
Kotisivuasiaa
Halojaoston kotisivua on jossain määrin mietitty uusiutuvaksi. Puhe taisi alkaa siitä, että olisiko haloaiheiselle foorumille tarvetta. Siitä päästiin vapauttamaan halo-l lista rajoituksista, kuten edellä kerroin. Heitin itse siinä sitten esille jo pitempään päässä pyörineen ajatuksen haloaiheisesta nettilehdestä.
Ajatukseni oli lähinnä, että jaoston englanninkieliset sivut muutettaisiin jonkinlaiseksi nettilehdeksi, jota voi päivittää suoraan selaimella. Lisäajatus oli, että useammalle ihmiselle voitaisiin antaa tunnukset sen päivittämiseen. Englannikielisillä sivuilla voisi ajatella jopa, että osa päivitysoikeuksista annettaisiin ulkomaisille alan harrastajille.
Toki ajatus voitaisiin soveltaa myös jaoston omaan sivuun. Jossain välissä ajatus levisi koskemaan myös ilmakehän valoilmiö-jaoston mukaan ottamista. Mäkelän Veikko heitti ajatuksen blogi-tyyppisestä ratkaisusta. Hiukan soveltaen se voisikin olla ihan toimiva pohja tälle ajatukselle.
Joka tapauksessa, jaoston kotisivut on nyt täysin FrontPagella tehdyt ja siitä pitäisi päästä pois. Nykyinen sivusto ulkoasuineen on ollut jo olemassa jonkin aikaa, joten vaihtelu virkistäisi sitäkin. Nykyään yhä useammin kotisivut ovat julkaisujärjestelmällä toteutettuja. Etu on siinä, että sivut on tietokannassa ja niitä voi päivittää suoraan nettiselaimella, kunhan omaa tunnukset järjestelmään.
On selvää, että halojaoston sivujenkin on mentävä siihen suuntaan tulevaisuudessa. Silloin niiden päivittäminen voidaan jakaa useamman ihmisen kesken ja kaikki, joilla on nettiyhteys, pystyvät teknisesti sen tekemään. Katsotaan miten käy.
Riikosen kuvakokeiluja
Jaoston apuvetäjä Marko Riikonen on viime aikoina hyödyntänyt uutta digitaalista järjestelmäkameraansa ja ottanut aika erikoisella tekniikalla mielenkiintoisia kuvia. Sen sijaan, että hän tyytyisi kuvaamaan vain yhden kuvan näytelmän vaiheesta, hän kuvaa useita kuvia ja yhdistää ne sitten yhdeksi koostekuvaksi.
Marko yritti samaa myös filmikameralla Etelänavalla aikoinaan, mutta harmaasuotimen kanssa otetut kuvat menivät pilalle lähinnä sen vuoksi, että Nikon FM2 linssibajonetti ei ollut valotiivis! Ideahan oli ottaa auringon haloista kuvia pitkällä aikavalotuksella.
Pitkä aikavalotus tekee kuun halojen kuvista aina yllätyksellisiä, sillä filmille tarttuu paljon enemmän kuin silmä näkee ja pilvien liike tasoittaa niistä aiheutuneita halojen epätasaisuuksia.
Usean kuvan yhdistäminen päällekkäin tähtikuvaajien käyttämällä tekniikalla toimii kuin pitkä aikavalotus: Se tasoittaa pilvien aiheuttamaa epätasaista kirkkausjakautumaa haloissa ja tuo heikommat halot esille.
Vaikka Marko ei vielä ole paljoa ehtinyt kuvata, tulokset ovat olleet jo yllättäviä. Esimerkiksi muutamasta melko tavallisen näköisessä näytelmästä kuviin on ilmestynyt pariinkin otteeseen yllättäen 9° rengas. Tämä ei ole minkään haloteorian vastainen havainto, vaan pyramidikiteitä esiintyy usein kidepilvissä. Jotta me nähdään 9° rengas, niitä täytyy olla jo paljon, vähäisempi määrä toki aiheuttaa 9° renkaan myös, mutta niin "harvan" ettemme sitä kykene näkemään.
Marko itse totesi lisäksi: "En ole vielä laittanut demonstraatiota nettiin, mutta noissa yhdistelmäkuvissa ilmestyy horisonttirengas näkyviin tapauksissa joissa sitä ei voi käytännössä sanoa yksittäisissä kuvissa näkyvän."
Markon kuvat netissä: http://www.ursa.fi/~riikonen/halophotos2005/halophotos2005.html
Kirjakuulumisia
Pitkään huhuttu ja mytologian suohon jo kenties joiden mielissä vajonnut halokirja professori Walter Tapen ja allekirjoittaneen nimillä komistettuna on loppumetreillä. Kaikilta kuvia kirjaan asti saaneilta on käyttöoikeudet saatu allekirjoitusten muodossa ja kirjan taitto on käsillä. Kaikki ongelmat eivät tosin ole vielä takanapäin, vaan niitä on läjäpäin vielä edessä. AGU (American Geophysical Union) on osoittautunut hiukan hankalaksi kustantajaksi kun puhe on tullut kirjan taitosta ja ulkoasuseikoista.
Jos kustantajan kanssa päästään sopuun, kirjan pitäisi tulla painosta loppusyksystä. Saa nähdä tuleeko, mutta ainakin tällä hetkellä itse kirjoitusprosessi on loppu. Kirjoittamisestahan on vastannut pääasiassa Tape, englantia kun kirjoittaa hiukan sujuvammin kuin minä. Vaikka minun nimi tuleekin kanteen, kirjaa on syytä pitää ensisijaisesti Tapen kirjana.
Kirja on Atmospheric Halos -kirjaan nähden raskaampaa ja teoreettisempaa luettavaa paikoin. Siinä on myös mielenkiintoisia sivupolkuja halotutkimuksen historiaan.
Halokuvia on suurin piirtein sama määrä kuin Atmospheric Halos -kirjassa oli. Äkkiä laskettuna kirjaan on tulossa 45 kuvaa (plus kansikuva). Suomalaisista halokuvansa kirjaan on näillä näkymin saamassa seitsemän havaitsijaa (9 kuvaa) minun neljän kuvan lisäksi. Toisin sanoen aika hyvä osuus meidän kuvia. En kerro tämän enempää kuvista, sillä muutokset ovat edelleen mahdollisia.
Cygnus 2005
Ursan jaostojen kesätapaaminen on pitkästä aikaa pohjoisempana eli Lapualla. Valitettavasti tänä vuonna käy niin, ettei halojaosto ole paikalla. En kiellä sinne ilmestyviä haloihmisiä pitämästä halokokousta ihan vapaasti. Ei ole tosin täysin poissuljettua sekään, että allekirjoittanut piipahtaisi siellä lauantaina, mutta mitään ohjelmaa en ole varautunut vetämään halojaoston nimissäkään.
Jaostonvetäjä etsintäkuulutettu!
Edelliseen suoraan liittyen: Jaostonvetäjä vaihtuu. Vaikka vieläkään ei ole kunnon ehdokasta tiedossa, mutta minä astun remmistä syrjään.
Allekirjoittanut on nyt ollut jaoston vetäjä kesästä 1999 asti. Se tekee jo siis viisi vuotta putkeen. Se on aivan liian pitkä aika, kun ottaa huomioon etten ole oikean sorttinen ihminen jaoston vetäjän tehtäviin. Halojaostolla oli aikoinaan puolen vuoden pestit ja se olisi hyvä palauttaa. Tai ainakin korkeintaan vuoden pesteinä Cygnukselta Cygnukselle -tyyliin.
Joka tapauksessa aion kesän aikana, kun työkiireet viimein helpottavat, käydä eräitä rästissä olleita asioita läpi ja saada ne mukaan seuraavaan, vasta syyskuussa ilmestyvään UMiin. Se on - ja tämä on lupaus - allekirjoittaneen viimeinen Sivuaurinko-palsta. Saatan toki jatkossa kirjoittaa joitain yksittäisiä juttuja Sivuaurinko-palstalle, jos on tarvetta.
Samaan aikaan aion saada itselläni olevat halojaoston paperit (kuten havainnot) kasaan ja toimitettua Ursaan "halojaoston arkistoon". Aion myös palauttaa halokuvat kuvaajilleen. Ehdin sitä jo lupailemaan alkuvuodesta, mutta se on jäänyt tekemättä. Kuvat ovat kyllä jo tuossa sivupöydällä kuvaajakohtaisesti lajiteltuina. Tarkoitus olisi skannata niistä parhaita palasia jaoston arkistoon CD:lle.
Jarmo Moilanen
English summary
Dear fellow skywatchers!
This year has start very badly what comes to halos and Sivuaurinko-column. My job has taken my time so totally that I have not found time to write Sivuaurinko-columns.
This is a short Sivuaurinko-column with no observations mentioned. There has been some nice displays in southern Finland. I probably write about them in the next Sivuaurinko-column, which may be my last as a section leader. We have not find the next section leader, but five year in row is enough for me. Someone else should do the job from now on.
I may write some short stories in Sivuaurinko-column in future too, but someone else will be the editor and main author.
Halo book by prof. Walter Tape and I may be published by AGU in the end of this year if everything will go fine. Lets hope so, since there is some problems. It is mainly a book by Tape and it will go deeper into odd radius halos, ice crystals and halo theory than Atmospheric halos did. It will be a "must" for halo enthusiasts.
- Halohuhtikuu 2024 havainnot 26.8.2024
- Revontulia keskikesällä? Miksipä ei 23.4.2024
- Halohuhtikuu 2024 8.4.2024
- Haloja, koptereita ja simuja 14.11.2023
- Yöpilvikesä 2023 22.9.2023
- Halohuhtikuu 2023 26.6.2023
- Vuoden 2023 havaintovinkit 27.3.2023
- Helmiäispilviä III 21.12.2024 klo 9.05, Kurikka, Marko Myllyniemi
- Yksi halomuoto I 20.12.2024 klo 22.28-22.35, Saarijärvi, Maritta Kinnunen
- Yksi halomuoto I 20.12.2024 klo 22.05-22.45, Nousiainen, Mikko Peussa
- Keinovalopilareita II 20.12.2024 klo 19.45-22.00, Kurikka, Timo Nevala
- Keinovalopilareita II 20.12.2024 klo 18.30-21.22, Vaasa, Timo Alanko
- Keinovalopilareita 18.12.2024 klo 17.45, Oulu, Tero Väisänen
- Useita halomuotoja II 18.12.2024 klo 12.15, Kangasala, Jukka Oravasaari
- Glooria eksoplaneetalla? 12.4.2024
- Sivuauringot 6.12.2023
- Aurinkopilari 5.12.2023
- Revontuli 2023 19.9.2023
- Väripilvet 11.8.2023
- Halohuhtikuu 2023 13.3.2023
- Vs: Halohuhtikuu 2022 7.6.2022