Tähtitieteellinen yhdistys Ursa
Yleistä tähtitaivaan tarkkailusta
Tähtitaivaan tarkkailu on Suomessa haastavampaa kuin eteläisemmissä maissa. Meillä kesäyöt ovat valoisia ja talviyöt kylmiä. Kesäöiden valoisuuden myötä menetämme osan tähtitaivaasta.
Kesäaika tuo oman kiusansa taivaan kohteiden tarkkailuun. Seitsemän kuukauden ajan keskiyön hetki on vasta klo 1 jälkeen. Pohjois-Suomessa, jossa yötaivas on valoisa lähes viisi kuukautta, hyvää havaintoaikaa on niukasti. Lumettomaan aikaan pimeää taivasta voi ihailla vain syys-lokakuussa.
Pitkien talviöiden ansiosta voimme Etelä-Suomessakin seurata taivaan kiertymistä 14 tunnin ajan. Joulukuussa voimme havaita lähes kaikki Suomesta pimeään aikaan näkyvät tähtikuviot. Parhaimmat tähtiyöt ovat syys-lokakuussa ja huhtikuussa, jolloin maassa ei ole lunta.
Maamme sijainti on kuitenkin oivallinen monien eri valoilmiöiden kannalta. Tähtiharrastajat ovat perinteisesti seuranneet myös erilaisia ilmakehän ilmiöitä. Suomessa näkyy runsaasti haloilmiöitä, revontulia, valaisevia yöpilviä ja muita valoilmiöitä.
Voit osallistua tekemällä havainnon
Taivaanvahti on Ursan laaja havaintojärjestelmä ja -tietokanta, johon voi lähettää havaintoja erilaisista kiinnostavista taivaanilmiöistä.
Havaintoja voi tehdä tähtitieteellisistä kohteista tai erilaisista oman ilmakehämme tapahtumista, kuten revontulista, valaisevista yöpilvistä tai haloilmiöistä. Kaikki avaruuden ja ilmakehän näkymistä ja tapahtumista kiinnostuneet voivat lähettää havaintojaan järjestelmään.
Taivaanvahdin kautta voi myös tutustua muualla Suomessa havaittuihin ilmiöihin esimerkiksi Kuvien ja kertomusten näkymässä, listamuodossa tai Suomen kartalla.
Eräillä Ursan jaostoilla on myös omia erikoistuneempia havainto-ohjelmia, kuten esimerkiksi Syvän taivaan englanninkielinen havaintoarkisto (vaatii rekisteröitymisen).