Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Ilmakehän optiset ilmiöt

Yöpilvihavainnot 1998

Raportti: Veikko Mäkelä

Vaikka kesä oli aika pilvinen, niin silti havaintoja on tullut ja jonkinlaisen yhteenvedon aikaan saaminen on täysin mahdollista. Erityisesti haluan mainita Timo Leponiemen, joka on kerännyt kotisivulleen kaikki havaintonsa, useimmat jopa kuvien kera. Jonkun verran raportointia suoritettiin kesän aikana myös verkkoon Tom McEwanin pitämälle yöpilvisivulle.

Havainnot

Raportti tulee taas vanhassa muodossa, mutta seuraavassa vähän selityksiä muistin virkistämiseksi. Kuvauksien ohessa esiintyy seuraavia tunnuslukuja kustakin näytelmästä:

 

W laajuus (1=yksittäisiä muotoja, 5=koko taivaan näytelmä)
I intensiteetti, kirkkaus (1=himmeä, 5=huomiota herättävän kirkas)
S muodot (I=harso, II=vyöt, III=laineet, IV=pyörteet, 0=muu tai tunnistamaton, S=solmut, P=poikkijuovat, V=verkkorakenne)
r luotettavuus (0=epävarma,1=melko varma,2=varma)

Havaintoja tähän raporttiin lähettivät:

Havaitsija Tunnus Havaintopaikat Hav. Neg.
Jani Katava KAT Helsinki
Timo Leponiemi LEP Hyvinkää
Tomi Lyytikäinen LYY Helsinki 2 -
Veikko Mäkelä MAK Helsinki, Espoo 5 2
Markku Siljama SIL Mäntyharju 3 5
Teemu Öhman ÖHM Siilinjärvi 6 -

 


Kesäkuu | Heinäkuu | Elokuu


 

Kesäkuu

5/6.6.

NEG, r=1
MAK

13/14.6.

NEG, r=1
MAK

27/28.6.

W=2, I=4, S=I+II+III+IV, r=2
Pienehkö näytelmä pohjoisen puolellla. Rajat ainakin aluksi epäselviä ja alue himmeä. Parani myöhemmin. Vöitä sekä joitain laineryhmiä sekä myöhemmin myös pyörremuotoja. Idän puolella laajahko harsoalue.
LYY, MAK

Heinäkuu

6/7.7.

W=3, I=3, S=I+II+IV, r=1
Melko laaja, noin 40° Helsingissä kohonnut näytelmä. Harson ja vöiden ohella oli myös pyörremuotoa. Ulottui lännestä pitkälle itään.
MAK

8/9.7.

NEG, r=0
SIL

9/10.7.

W=1, I=2, S=II, r=1
Lyhytaikainen näytelmä. Pari vyötä näkyivät noin parikymmentä minuuttia. Täysikuu ja pilvet matalalla pohjoisessa haittasivat.
SIL

10/11.7.

NEG, r=1
SIL

11/12.7.

W=3, I=4, S=I+II+III+IV, r=1
Lännen puolella painottunut näytelmä, jossa näkyi mm. vöitä ja laineryhmä. Parhaimmillaan yöpilvialue kattoi koko läntisen taivaan.
SIL

13/14.7.

NEG, r=1
SIL

16/17.7.

W=4, I=5, S=I+II+III, r=1
Aluksi yli zeniitin ulottunut näytelmä ja myöhemmin maan varjon vuoksi pienempänä näkynyt alue. Hallitsevina muotoina pitkät vyöt. Seassa laineita. Koillisen suunnalla monimutkainen kirkas laineryhmittymä, joka muuttui kokkareisiksi läiskiksi.
MAK

17/18.7.

W=2, I=5, S=II+III+IV+0+S, r=2
Jossain määrin Helsingissä alapilvien häiritsemä näytelmä. Kirkkaita muotoja. Mäkelällä lähinnä vöitä, Öhmanilla Turussa laineita, pyörteitä ja 0-tyyppiä.
MAK, ÖHM

19/20.7.

W=2, I=4, S=II, r=1
Melko kirkkaita vyöryhmiä matalalla. Hiukan kaksiosainen alue.
MAK

21/22.7.

W=4, I=5, S=I+II+III+IV+0, r=2
Pääasiassa himmeähkö, mutta laajahko näytelmä. Siljamalla maksimikirkkaus 3 oli vain hetken klo 1:n tienoilla. Lyytikäisellä Helsingissä yöpilvet näyttivät jopa hyvin kirkkailta (5) noin klo 0.45. Näytelmä painottui idän puolelle, tosin lännen puolella peitteisyyttä. Noin klo 2 voimakkaita pyörteitä zeniitin tuntumassa. Liike mahdollisesti länteen.
LYY, SIL

23/24.7.

NEG, r=1
SIL

Elokuu

3/4.8.

W=3, I=4, S=I+II+III+IV, r=1
Melko kirkas, joskin pääosin matalalla näkynyt näytelmä. Tosin myös zeniitin tienoilla näkyi tavaraa. Vyöt hallitsijat, mutta mukana myös harsoa ja laineita. Epävarma liike länteen.
ÖHM

5/6.8.

W=2, I=3, S=II+III+IV+P, r=1
Pikkunätti keskikirkas näytelmä. Laineet hallitsivat rakennetta. Hiukan alapilvihäirintää.
ÖHM

11/12.8.

W=1, I=2, S=II, r=1
Yksittäinen himmeähkö vyö pohjoisessa. Havaittu tähdenlentoja katsellessa. Öhmanin havainto Siilinjärvellä, Siljamalla negatiivinen havainto Mäntyharjulta.
SIL, ÖHM

12/13.8.

W=2, I=3, S=II, r=1
Edellisyötä hiukan laajempi näytelmä. Himmeähköä tai keskikirkasta vyötä pohjoisen puolella. Havaittu perseidejä havaittaessa.
ÖHM

13/14.8.

W=2, I=3, S=II+III, r=1
Nätti näytelmä. Keskikirkasta vyötä ja lainetta. Pilvisyys häiritsi havaintojen loppupuolella.
ÖHM

RSS Taivaanvahti