Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Ilmakehän optiset ilmiöt

Halot

Halot ovat valoilmiöitä, jotka syntyvät valon taittuessa ja heijastuessa jääkiteissä. Haloilmiöt ovat ulkoasultaan erilaisia renkaita, kaaria ja valoläiskiä. Halot ovat taivaan valoilmiöistä kaikkein yleisimpiä, niitä havaitaan vuosittain noin 150-200 päivänä tai yönä.

Halot ovat ilmakehän ilmiöryhmistä epäilemättä kaikkein monimuotoisin, erilaisia halomuotoja tunnetaan tänä päivänä jo yli 70, eikä niitä kaikkia ole varmasti vieläkään löydetty. Halomuodoista suurin osa on hyvin harvinaisia, ja vain noin 8-10 niistä on enemmän tai vähemmän usein esiintyviä. Kaikkein yleisin halomuoto on 22° rengas. Muita erittäin yleisiä halomuotoja ovat sivuauringot, 22° sivuavat kaaret sekä auringonpilari. Näistä edellämainituista vähintään yksi tai useampi on yleensä mukana peruskomponenttina käytännössä kaikissa halonäytelmissä.

Halot esiintyvät yleensä halonäytelminä, joissa useita halomuotoja on näkyvissä yhtä aikaa. Tavallisimmin halomuotoja näissä näytelmissä on havaittavissa muutamia, mutta kaikkein upeimmissa näytelmissä voi olla jopa yli kymmenen halomuotoa havaittavissa samanaikaisesti!

Tavallisimmin halonäytelmät ovat auringon valaisemia, mutta voipa joskus Kuu tai keinovalokin toimia halonäytelmän valonlähteenä. Yleisimmin haloja näkyy yläpilvissä, mutta niitä esiintyy myös jääsumussa ja keski- ja alapilvien sadejuovissa. Näiden lisäksi haloja havaitaan aina silloin tällöin myös pintahaloina esimerkiksi jään- tai lumihangen pinnalla.

Lue myös:

 

RSS Zeniitti

RSS Taivaanvahti

RSS Avaruus.fi-foorumi