Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Teoreettinen fyysikko Syksy Räsänen kirjoittaa universumin rakenteesta, sen rakennuspalikoista ja säännöistä kaiken takana.

Tuoreimmat kirjoitukset

RSS
Näkymätön käsi
19.1.2025, kirjoittaja Syksy Räsänen

Pimeä energia on yksi kosmologian keskeisiä tutkimuskohteita, ja olen täällä blogissa kirjoittanut siitä, miten Euclidsatelliitti ja DESIteleskooppi sitä luotaavat. Kerron nyt hieman pimeän energiasta taustoista ja mitä siitä tiedetään – ja ei tiedetä.

Termin pimeä energia taisi keksiä kosmologi Michael Turner 1990-luvun lopulla kuvaamaan salaperäistä aineen muotoa, jonka gravitaatio olisi hylkivä ja siksi selittäisi juuri havaitun maailmankaikkeuden laajenemisen kiihtymisen. Idean juuret juontuvat 1900-luvun alkupuolelle.

Vuonna 1915 fyysikko Albert Einstein ja matemaatikko David Hilbert löysivät yleisen suhteellisuusteorian, joka on yhä perustavanlaatuisin tuntemamme teoria aika-avaruudesta ja gravitaatiosta. Aluksi yleisen suhteellisuusteorian avulla laskettiin planeettojen ja valon liikkeitä Aurinkokunnassa. Teoria selitti onnistuneesti Merkuriuksen radan poikkeaman Newtonin gravitaatioteorian ennusteesta ja ennusti valon taipumisen Auringon lähellä.

Vuonna 1917...

Ei suojaa luotisateelta
30.12.2024, kirjoittaja Syksy Räsänen

Edellisen merkinnän kommenteissa kysyttiin, voiko mustien aukkojen törmäyksiä tavalliseen aineeseen havaita, jos pimeä aine koostuu niistä.

Pimeä aine on toistaiseksi havaittu vain sen...

Porttiteoria
13.12.2024, kirjoittaja Syksy Räsänen

Kaikki todisteemme pimeän aineen olemassaolosta perustuvat sen gravitaatioon. Havaitsemme että näkyvä aine liikkuu, valo taipuu ja maailmankaikkeus laajenee eri tavalla kuin mitä pelkästään...

Aarrekartan kertomaa
26.11.2024, kirjoittaja Syksy Räsänen

Kun maailmankaikkeuden kiihtyvän laajenemisen havaitsemisesta myönnettiin vuonna 2011 Nobelin palkinto, Ruotsin kuninkaallinen tiedeakatemia totesi taustamateriaalissa, että siitä (kenties)...

Aaltojen muisti
14.11.2024, kirjoittaja Syksy Räsänen

Gravitaatioaallot nousivat nopeasti yhdeksi astrofysiikan ja kosmologian keskeisistä aiheista sen jälkeen, kun LIGO-tutkimusryhmä vuonna 2016 julkisti ensimmäiset suorat havainnot niistä.

LIGO/

Kasvun rajat
31.10.2024, kirjoittaja Syksy Räsänen

Viime viikolla Bastián Reinoso Helsingin yliopistosta puhui Helsingin yliopiston fysiikan osaston kosmologiaseminaarien sarjassa mustiin aukkoihin liittyvästä ongelmasta: miten ne ovat paisuneet...