Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tuoreimmat kirjoitukset

Teoreettinen fyysikko Syksy Räsänen kirjoittaa universumin rakenteesta, sen rakennuspalikoista ja säännöistä kaiken takana.

RSS
Ennen lämpökylpyä
27.6.2024, kirjoittaja Syksy Räsänen

Kosminen inflaatio on paras selityksemme maailmankaikkeuden rakenteiden alkuperälle. Edellisessä merkinnässä kirjoitin siitä, että emme tiedä miten inflaatio on alkanut. Käsittelen nyt sitä, miten...

Planeettageologi ja kraatteritutkija Teemu Öhman käsittelee teksteissään aurinkokunnan kiinteäpintaisia kappaleita kokoon ja määritelmään katsomatta.

RSS
Ganymedeen kulmikkaat kraatterit
29.6.2024, kirjoittaja Teemu Öhman

Planeettaluotaimilla on poliittisten, taloudellisten ja teknologisten tarkoitusperiensä lisäksi yleensä myös jonkinmoisia tieteellisiä tavoitteita. Valtaosa luotainlentoihin liittyvistä...

Terveisiä kiertoradalta -blogia (ent. Avaruustuubi) kirjoittaa pitkän linjan tiedetoimittaja Jari Mäkinen. Jarin ominta alaa ovat miehitetyt ja miehittämättömät avaruuslennot ja luotainhankkeet.

RSS
Luvassa heittoisaa avaruussäätä
10.5.2024, kirjoittaja Jari Mäkinen

Auringon 11-vuotinen aktiivisuussykli on jälleen jotakuinkin huippukohdassaan ja Aurinko on ollutkin kovin riehakkaalla tuulella viime aikoina. Mutta ei niin aktiivisena kuin on ollut tällä...

Eksoplaneettatutkija Mikko Tuomi kirjoittaa eksoplaneetoista, niiden ominaisuuksista ja havainnoinnista, ja pohtii myös elämän edellytyksiä niiden pinnalla.

RSS
Luonto luovuuden lähteenä
17.6.2024, kirjoittaja Mikko Tuomi

Tähtitieteilijät ovat hyvin tyypillisesti varsin mielikuvituksetonta väkeä. Vain kursorinen tieteeseen perehtyminen riittää varmistamaan, että luovuus ja omaperäisyys eivät ole niitä tähtitieteen...

Tähtikuvaaja Pirjo Koski kirjoittaa revontulista, myrskyilmiöistä, valaisevista yöpilvistä, yömaisemista ja niiden valokuvaamisesta.

RSS
Hämärähommia
13.6.2024, kirjoittaja Pirjo Koski

Valaisevat yöpilvet ovat olleet hieman kortilla tänä kesänä ja yöt ovat olleet rannikolla yllättävän pilvisiä, niinpä allekirjoittaneen täytyy nyt turvautua pöytälaatikon kätköihin. Tervetuloa...

Ursan tiedottaja Anne Liljeström taustoittaa avaruuden ilmiöitä sekä ottaa tarvittaessa käsittelyyn tähtitiedeuutisten väärinkäsitykset ja taustat, jotka muuten saattaisivat jäädä kertomatta.

RSS
Päivätaivaan Kuu
4.6.2024, kirjoittaja Anne Liljeström

Meille monille on opetettu, että Kuu näkyy yöllä ja Aurinko päivällä, piste. Siksi jotkut saattavat edelleen yllättyä, kun Kuu kehveli kelluukin päivätaivaalla. Mitä ihmettä?

Hämmennys ei...

Vanhemmat blogit

Blogin kirjoittaminen on päättynyt. Kasvivirologi Kirsi Lehto syventyy astrobiologiaan. Mitä elämä on? Voisiko sitä löytyä avaruudesta?

Blogin kirjoittaminen on päättynyt. Taivaan ihmeet kunnon rajuilmasta revontuliin ja haloilmiöistä yötaivaaseen maiseman yllä houkuttavat tähtiharrastaja Emma Bruusin kamera kourassa pihalle yhä uudelleen.