Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tuoreimmat kirjoitukset

Teoreettinen fyysikko Syksy Räsänen kirjoittaa universumin rakenteesta, sen rakennuspalikoista ja säännöistä kaiken takana.

RSS
Keisarin uusi kaari
14.2.2025, kirjoittaja Syksy Räsänen

Viime viikolla Meri Teeriaho puhui Helsingin yliopiston fysiikan osaston astrofysiikan seminaarien sarjassa hänen ja kumppaneiden tutkimuksesta nimeltä Keisarin uusi kaari. Helsingistä mukana ovat...

Planeettageologi ja kraatteritutkija Teemu Öhman käsittelee teksteissään aurinkokunnan kiinteäpintaisia kappaleita kokoon ja määritelmään katsomatta.

RSS
Mikä räjäyttää järviä Titaniin?
31.1.2025, kirjoittaja Teemu Öhman

Ihmisten mielikuvissa Mars lienee eniten maapalloa muistuttava paikka aurinkokunnassamme. Lämpötilan kannalta punaisen planeetan päiväntasajaan kesäpäivät voivatkin parhaimmillaan tuntua...

Terveisiä kiertoradalta -blogia (ent. Avaruustuubi) kirjoittaa pitkän linjan tiedetoimittaja Jari Mäkinen. Jarin ominta alaa ovat miehitetyt ja miehittämättömät avaruuslennot ja luotainhankkeet.

RSS
Kiertoradalla tapahtuu: hajoamisia ja putoamisia
18.2.2025, kirjoittaja Jari Mäkinen

Viime aikoina taivaalla on tapahtunut paljon muutakin kuin kaunis planeettojen asettuminen jonoon ja revontulinäytelmiä. SpaceX on hilannut uusia Starlink-satelliitteja avaruuteen...

Eksoplaneettatutkija Mikko Tuomi kirjoittaa eksoplaneetoista, niiden ominaisuuksista ja havainnoinnista, ja pohtii myös elämän edellytyksiä niiden pinnalla.

RSS
Kaiken tappavaa säteilyä
11.2.2025, kirjoittaja Mikko Tuomi

Voimakas säteily jättää jälkensä planeetan kaasukehään. Säteilyn fotonit kuumentavat kaasukehän ulko-osia, ja saavat yhä useammat kaasun molekyylit hajoamaan. Fotonien luovuttaessa energiansa...

Tähtikuvaaja Pirjo Koski kirjoittaa revontulista, myrskyilmiöistä, valaisevista yöpilvistä, yömaisemista ja niiden valokuvaamisesta.

RSS
Ilmiöruuhkassa
13.2.2025, kirjoittaja Pirjo Koski

1.2.2025

Suunnittelimme porukalla jälleen yhteistä reissua Siperiaan. Ainut ongelma oli se, että viimeiset kolme päivää oli satanut putkeen sitä ihtiään eli silkkaa vettä joten ilmassa piisasi...

Ursan tiedottaja Anne Liljeström taustoittaa avaruuden ilmiöitä sekä ottaa tarvittaessa käsittelyyn tähtitiedeuutisten väärinkäsitykset ja taustat, jotka muuten saattaisivat jäädä kertomatta.

RSS
Tasokkaita planeettoja näkyvissä!
20.1.2025, kirjoittaja Anne Liljeström
Iltataivas 20.1.2025 klo 17.45. Taivaalla näkyy kolme kirkasta planeettaa. Kuva: Stellarium

Nythän on niin, että iltataivaalla näkyy tässä alkuvuodesta kolme varsin kirkasta...

Vanhemmat blogit

Blogin kirjoittaminen on päättynyt. Kasvivirologi Kirsi Lehto syventyy astrobiologiaan. Mitä elämä on? Voisiko sitä löytyä avaruudesta?

Blogin kirjoittaminen on päättynyt. Taivaan ihmeet kunnon rajuilmasta revontuliin ja haloilmiöistä yötaivaaseen maiseman yllä houkuttavat tähtiharrastaja Emma Bruusin kamera kourassa pihalle yhä uudelleen.