Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tuoreimmat kirjoitukset

Teoreettinen fyysikko Syksy Räsänen kirjoittaa universumin rakenteesta, sen rakennuspalikoista ja säännöistä kaiken takana.

RSS
Seulan korjaamista
29.4.2025, kirjoittaja Syksy Räsänen

Mistä tietää, ovatko tieteelliset tulokset luotettavia? Ei ole mitään yhtä varmaa keinoa taata että mennään kohti tarkempaa tietoa, mutta yksi hyväksi osoittautunut tapa on tieteellisten...

Planeettageologi ja kraatteritutkija Teemu Öhman käsittelee teksteissään aurinkokunnan kiinteäpintaisia kappaleita kokoon ja määritelmään katsomatta.

RSS
Ion muuttuvat maisemat
1.5.2025, kirjoittaja Teemu Öhman

Jos saisi valita, mitä aurinkokuntamme kohdetta pääsisi ihastelemaan lähietäisyydeltä mutta turvallisesti, olisi Jupiterin kuu Io omalla listallani hyvin korkealla. Jatkuvat tulivuorenpurkaukset...

Terveisiä kiertoradalta -blogia (ent. Avaruustuubi) kirjoittaa pitkän linjan tiedetoimittaja Jari Mäkinen. Jarin ominta alaa ovat miehitetyt ja miehittämättömät avaruuslennot ja luotainhankkeet.

RSS
Nasan mahtava tulevaisuus visionäärisen ja voimakkaan presidentin ohjaamana
8.5.2025, kirjoittaja Jari Mäkinen

En olisi halunnut olla Nasan tiedottaja, jonka tehtäväksi annettiin tehdä tiedote Nasan ensi vuoden budjettiehdotuksesta.

Tulos on kylmäävää luettavaa, sillä tulossa on 25 prosentin...

Eksoplaneettatutkija Mikko Tuomi kirjoittaa eksoplaneetoista, niiden ominaisuuksista ja havainnoinnista, ja pohtii myös elämän edellytyksiä niiden pinnalla.

RSS
Planeetta K2-18 b ja elämän merkkien etsintä
5.5.2025, kirjoittaja Mikko Tuomi

Kun Cambridgen yliopiston tutkijat julkaisivat tiedotteensa, jossa kertoivat havainneensa ”toistaiseksi vahvimpia viitteitä biologisesta aktiivisuudesta Aurinkokunnan ulkopuolella”, moni...

Tähtikuvaaja Pirjo Koski kirjoittaa revontulista, myrskyilmiöistä, valaisevista yöpilvistä, yömaisemista ja niiden valokuvaamisesta.

RSS
Revontulimaraton
5.5.2025, kirjoittaja Pirjo Koski

15.-16.4.2025 Aurinko oli jälleen hyvin aktiivisella tuulella ja maata kohti oli tulossa nk. kannibaali-cme joka syntyy, kun kaksi peräkkäin lähtenyttä auringonpurkausta pääsee matkallaan...

Ursan tiedottaja Anne Liljeström taustoittaa avaruuden ilmiöitä sekä ottaa tarvittaessa käsittelyyn tähtitiedeuutisten väärinkäsitykset ja taustat, jotka muuten saattaisivat jäädä kertomatta.

RSS
Vieraskynä: Magellanin pilvet – erikoiset lähigalaksimme
13.5.2025, kirjoittaja blogadmin

Kaneli Kivekäs

Magellanin pilvet ovat ihanteellinen kohde tutkia tähtien kehitystä, tähtipopulaatioiden dynamiikkaa sekä galaksien välisiä vuorovaikutussuhteita. Uusi tutkimus antaa viitteitä...

Vanhemmat blogit

Blogin kirjoittaminen on päättynyt. Kasvivirologi Kirsi Lehto syventyy astrobiologiaan. Mitä elämä on? Voisiko sitä löytyä avaruudesta?

Blogin kirjoittaminen on päättynyt. Taivaan ihmeet kunnon rajuilmasta revontuliin ja haloilmiöistä yötaivaaseen maiseman yllä houkuttavat tähtiharrastaja Emma Bruusin kamera kourassa pihalle yhä uudelleen.