Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tuoreimmat kirjoitukset

Teoreettinen fyysikko Syksy Räsänen kirjoittaa universumin rakenteesta, sen rakennuspalikoista ja säännöistä kaiken takana.

RSS
Näkymätön käsi
19.1.2025, kirjoittaja Syksy Räsänen

Pimeä energia on yksi kosmologian keskeisiä tutkimuskohteita, ja olen täällä blogissa kirjoittanut siitä, miten Euclidsatelliitti ja DESIteleskooppi sitä luotaavat. Kerron nyt hieman pimeän...

Planeettageologi ja kraatteritutkija Teemu Öhman käsittelee teksteissään aurinkokunnan kiinteäpintaisia kappaleita kokoon ja määritelmään katsomatta.

RSS
Törmäykset, tulivuoret ja joukkosukupuutot
31.12.2024, kirjoittaja Teemu Öhman

On kaikki niin kuin ennenkin

Aleksis Kiven (1834–1872) vuonna 1864 kirjoittamasta Nummisuutareista on peräisin usein hieman väärin käytetty sanonta ”niin muuttuu maailma, Eskoni”. Kivestä en...

Terveisiä kiertoradalta -blogia (ent. Avaruustuubi) kirjoittaa pitkän linjan tiedetoimittaja Jari Mäkinen. Jarin ominta alaa ovat miehitetyt ja miehittämättömät avaruuslennot ja luotainhankkeet.

RSS
Hurja avaruusvuosi 2025 hyrähti käyntiin rytinällä
17.1.2025, kirjoittaja Jari Mäkinen
New Glenn ja Staship

Avaruusvuosi 2025 on käynnistynyt onnistumisilla ja epäonnistumisilla: Blue Origin -yhtiön uusi, suuri New Glenn -raketti onnistui ensilennossaan nyt torstaina aamulla Suomen aikaa, kaksi...

Eksoplaneettatutkija Mikko Tuomi kirjoittaa eksoplaneetoista, niiden ominaisuuksista ja havainnoinnista, ja pohtii myös elämän edellytyksiä niiden pinnalla.

RSS
Planeetta, joka saapui etuajassa
20.1.2025, kirjoittaja Mikko Tuomi

Aivan kuten Aurinkokunnassakin, toisten planeettakuntien planeetat kiertävät tähtiään täsmällisillä, tarkkaan ennustettavilla radoilla. Ensisijaisesti ne tottelevat tähtensä vetovoimaa, ja...

Tähtikuvaaja Pirjo Koski kirjoittaa revontulista, myrskyilmiöistä, valaisevista yöpilvistä, yömaisemista ja niiden valokuvaamisesta.

RSS
Syrjäseutujen seikkailijat
10.1.2025, kirjoittaja Pirjo Koski

Iltapäivällä 1.1.2025 tärähtivät avaruussäätä valvovat mittarit tummanpunaiselle ja yllättäin illan sääbingo arpoi meille läntiseen Suomeen kohtalaista kuvaussäätä. Pohdimme aviomieheni Rikun...

Ursan tiedottaja Anne Liljeström taustoittaa avaruuden ilmiöitä sekä ottaa tarvittaessa käsittelyyn tähtitiedeuutisten väärinkäsitykset ja taustat, jotka muuten saattaisivat jäädä kertomatta.

RSS
Tasokkaita planeettoja näkyvissä!
20.1.2025, kirjoittaja Anne Liljeström
Iltataivas 20.1.2025 klo 17.45. Taivaalla näkyy kolme kirkasta planeettaa. Kuva: Stellarium

Nythän on niin, että iltataivaalla näkyy tässä alkuvuodesta kolme varsin kirkasta...

Vanhemmat blogit

Blogin kirjoittaminen on päättynyt. Kasvivirologi Kirsi Lehto syventyy astrobiologiaan. Mitä elämä on? Voisiko sitä löytyä avaruudesta?

Blogin kirjoittaminen on päättynyt. Taivaan ihmeet kunnon rajuilmasta revontuliin ja haloilmiöistä yötaivaaseen maiseman yllä houkuttavat tähtiharrastaja Emma Bruusin kamera kourassa pihalle yhä uudelleen.