Tähtitieteellinen yhdistys Ursa
Ursan tiedottaja Anne Liljeström taustoittaa avaruuden ilmiöitä sekä ottaa tarvittaessa käsittelyyn tähtitiedeuutisten väärinkäsitykset ja taustat, jotka muuten saattaisivat jäädä kertomatta.
Tuoreimmat kirjoitukset
Meille Ursaan tulee paljon yhteydenottoja jäseniltä ja suurelta yleisöltä. Yksi sellainen tuli viime perjantaina täysikuun aikaan.
”Perjantaina 15.11. piti taivaalla olla paljon mainostettu marraskuun superkuu. Miksi kuu oli silti korkealla ja pienenä vaikka sen pitäisi kiertoradallaan lähinnä maata olevana olla suurena ja lähellä horisonttia?”
Kirjoitin ilmiöstä ”superkuu” vuonna 2014, pari kuukautta päälle 10 vuotta sitten. Koko ilmiö itselleni silloin vielä aivan uusi. Muistan olleeni hämmentynyt ja huvittunut, olinhan opiskellut tähtitiedettä itseni kipeäksi liki 10 vuoden ajan, eikä tästä ollut tehty mitään numeroa. Ja nyt äkkiä oli keksitty tehdä Kuu-Maa-Aurinko-systeemin perigeum-syzygystä joku juttu!
Viimeisen 10 vuoden aikana superkuusta on sitten kohistu säännöllisesti. Olen saanut haastattelupyyntöjä asiaan liittyen aika tasaisesti, joskin viime vuosina on alkanut tuntua,...
Meille monille on opetettu, että Kuu näkyy yöllä ja Aurinko päivällä, piste. Siksi jotkut saattavat edelleen yllättyä, kun Kuu kehveli kelluukin päivätaivaalla. Mitä ihmettä?
Hämmennys ei...
Laura Savikoski
Galaksit ovat valtavia pölyn, kaasun, tähtien ja pimeän aineen muodostamia dynaamisia systeemejä. Niissä syntyy tähtiä massiivisten, enimmäkseen neutraalista vedystä koostuvien,...
Mari Pitkäranta
Alkuvuodesta Auringon pinnalla on saatu havaita jännittäviä ilmiöitä, joissa plasmaa roiskuu ulos avaruuteen. Maaliskuun lopulla havaittiin kaksi vahvaa purkausta, joita...
Demian Aaltonen
Pohjois-Amerikkaa villitsi täydellinen...