Tähtitieteellinen yhdistys Ursa
Planeetat - Tammikuu 2025
Planeetat
Mars on oppositiossa eli taivaalla Aurinkoa vastapäätä ja Venus suurimmassa itäisessä elongaatiossa eli näkyy kauimpana auringonlaskun jälkeen iltataivaalla. Jupiter ja Uranus ovat korkealla iltataivaalla.
Merkurius
Merkurius oli 25.12.2024 suurimmassa läntisessä elongaatiossa, joten aivan kuun alussa se näkyy vielä matalalla kaakossa ennen auringonnousua. Vuoden ensimmäisen päivän aamuna planeetta on 45 minuuttia ennen auringonnousua kuitenkin vain runsaan kolmen asteen korkeudella, ja vajoaa päivä päivältä alemmas, kunnes katoaa Auringon loisteeseen.
Merkurius on kuun alussa Käärmeenkantajan tähdistössä, mistä se siirtyy 6.1. Jousimieheen ja 27.1. edelleen Kauriiseen.
Venus
Venus näkyy hyvin iltataivaalla. Planeetta on suurimmassa itäisessä elongaatiossa 10.1., jolloin se etääntyy yli 47 asteen päähän Auringosta. Kuun alussa Venus laskee 4,5 tuntia ja kuun lopussa yli viisi tuntia myöhemmin kuin Aurinko. Kuukauden mittaan planeetan korkeus kasvaa: kuun alussa se on tunti auringonlaskun jälkeen 16 asteen korkeudella etelälounaassa, kuun lopussa melkein 26 asteen korkeudella lounaassa.
Planeetta on Vesimiehen tähdistössä, mistä se siirtyy 23.1. Kaloihin.
- 3.1. Kasvava Kuu on lähellä Venusta. Kaksikko on tunti auringonlaskun jälkeen etelälounaassa noin 15 asteen korkeudella.
- 10.–28.1. Venus ja Saturnus ovat lähellä toisiaan iltataivaalla. Etäisyys on pienimmillään runsaat kaksi astetta 18./19.1. Silloin planeetat ovat tunti auringonlaskun jälkeen etelälounaassa yli 20 asteen korkeudella.
- 29.1.–3.2. Venus ja Neptunus ovat lähellä toisiaan. Lähimmillään ne ovat 31.1. reilun kolmen asteen etäisyydellä toisistaan.
Mars
Mars näkyy hyvin, sillä se on oppositiossa 16.1. Planeetta kohoaa taivaalle Etelä-Suomessa ennen auringonlaskua ja laskee auringonnousun jälkeen. Pohjois-Suomessa se ei laske ollenkaan. Etelän suunnalla sen korkeus on 55 astetta. Opposition hetkellä Marsin etäisyys Maasta on hieman yli 96 miljoonaa kilometriä ja planeetan näennäinen läpimitta 14,6 kaarisekuntia.
Mars loistaa Kravun tähdistössä, mistä se siirtyy taannehtivan liikkeensä myötä 12.1. Kaksosiin.
- 13./14.1. Täysikuu on hyvin lähellä Marsia. Etäisyys on pienimmillään aamukuuden jälkeen alle puoli astetta. Parivaljakko on silloin lännessä runsaan 24 asteen korkeudella.
Kuukauden kohde: Punaisen planeetan paluu
Mars on 16. tammikuuta oppositiossa 26 kuukauden tauon jälkeen; edellisen kerran planeetta oli Maasta katsottuna vastapäätä Aurinkoa joulukuussa 2022. Marsin näkyvyys oppositiosta toiseen vaihtelee huomattavan paljon. Perihelioppositioissa, jolloin Mars on samoihin aikoihin lähimpänä Maata, alle 56 miljoonan kilometrin etäisyydellä, ja Aurinkoa, se päihittää kirkkaudessa Jupiterin ja on näennäiseltä läpimitaltaan yli 25 kaarisekuntia. Valitettavasti planeetta vaeltaa silloin pohjoisilta leveysasteilta katsottuna hyvin matalalla ja kaiken lisäksi valoisina kesäöinä.
Vuoden 2025 oppositiossa Maan ja Marsin välimatka on yli 96 miljoonaa kilometriä, ja planeetan näennäinen läpimitta jää 15 kaarisekuntiin. Toisaalta Mars nousee hyvin korkealle. Se on opposition aikaan etelän suunnalla yli 55 asteen korkeudella Kaksosten ja Kravun rajamailla.
Jupiter
Jupiter oli oppositiossa 7.12.2024, joten se näkyy nyt hyvin iltataivaalla. Kuun alussa planeetta on etelän suunnalla yli 51 asteen korkeudella parikymmentä minuuttia iltakymmenen jälkeen, kuun lopussa vartin yli kahdeksan.
Planeetta on Härän tähdistössä, missä se pysyttelee kesäkuulle saakka.
- 10./11.1. Kasvava kuperakuu on lähellä Jupiteria. Jättiläisplaneetta on puoli kymmenen jälkeen suoraan etelässä yli 51 asteen korkeudella.
Saturnus
Saturnus on iltataivaalla. Tammikuun alussa planeetta on etelässä melkein 22 asteen korkeudella vähän yli tunti auringonlaskun jälkeen. Kuun lopussa Saturnus on tunti auringonlaskun jälkeen lounaassa 16 asteen korkeudella.
Saturnus on Vesimiehen tähdistössä, missä se pysyttelee aina huhtikuuhun saakka.
- 4.1. Kasvava Kuu on lähellä Saturnusta ja peittää sen taakseen illalla matalalla lounaisella taivaalla.
Peittyminen alkaa Helsingissä klo 19.39 ja Oulussa klo 19.36. Esiintulo tapahtuu valoisalta reunalta Oulussa klo 20.36 ja Helsingissä klo 20.40. Kuu on tapahtuman alkaessa lounaassa noin 10 asteen korkeudella. Peittymistä on mahdollista seurata kiikarilla ja pienellä kaukoputkella. Suuremmalla kaukoputkella voi havaita myös renkaiden ja kirkkaimpien kuiden Titanin ja Rhean peittymistä. Saturnuksen vieressä peittyy myös 6,7 magnitudin Vesimiehen tähti 85 Aquarii.
Uranus
Uranus on iltataivaalla. Tammikuun alussa se on etelässä iltayhdeksältä ja kuun lopussa seitsemältä. Planeetan korkeus on yli 48 astetta. Uranus on Oinaan tähdistössä.
Uranuksen voi periaatteessa nähdä paljain silminkin hyvissä oloissa, mutta helpointa se on kiikarilla tai kaukoputkella.
- 9./10.1. Kasvava kuperakuu on lähellä Uranusta ja Plejadeja. Illan pimetessä planeetta on itäisellä taivaalla 33 asteen korkeudella ja Kuu on siitä 3,5 astetta yläviistoon vasemmalle. Illan ja yön mittaan välimatka kasvaa. Samalla Kuu lähestyy Plejadeja, jonka tähtiä se peittää aamuyöllä taakseen. Kuun kirkkaus voi haitata Uranuksen löytämistä.
Neptunus
Neptunus on iltataivaalla. Planeetta on kuun alussa etelässä runsaan 27 asteen korkeudella vähän ennen puoli kuutta, kuun lopussa se on kaksi tuntia auringonlaskun jälkeen lounaassa vajaan 19 asteen korkeudella. Neptunus on Kalojen tähdistössä, missä se pysyttelee huhtikuuhun 2028 saakka.
Neptunuksen näkemiseen tarvitaan kiikari tai pieni kaukoputki.
- 5.1. Kasvava Kuu on lähellä Neptunusta ja peittää sen illansuussa taakseen.
Peittyminen alkaa Helsingissä ja Oulussa klo 16.41. Kuu on tällöin lähes etelässä noin 25 asteen korkeudella. Aurinko on Etelä-Suomessa vain seitsemän astetta horisontin alapuolella, Oulussa hiukan alempana. Planeetan himmeyden ja iltahämärän vuoksi tapahtuman havaitseminen on haasteellista ja vaatii suurta kaukoputkea.
Planeetat
Planeetta lähellä Kuuta
- 3.1. Kuu lähellä Venusta illalla
- 4.1. Kuu peittää Saturnuksen illalla
- 5.1. Kuu peittää Neptunuksen illalla
- 9./10.1. Kuu lähellä Uranusta yöllä 9./10.1.
- 10./11.1. Kuu lähellä Jupiteria yöllä 10./11.1.
- 13./14.1. Kuu lähellä Marsia yöllä 13./14.1.
- 14.1. Kuu lähellä Marsia illalla
- 31.1. Kuu lähellä Saturnusta illalla
Planeetta lähellä tähteä
- ei kohtaamisia
Planeettojen kohtaamiset
- 10.-28.1. Venus lähellä Saturnusta 10.–28.1., lähimmillään 18.1.
- 29.-31.1. Venus lähellä Neptunusta illalla 29.1.-3.2., lähimmillään 31.1.
Planeettojen muut tapahtumat
- 10.1. Venus suurimmassa itäisessä elongaatiossa
- 16.1. Mars oppositiossa
- 21.1. Pluto konjunktiossa