Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Planeetat - Maaliskuu 2025

Planeetat

Mars ja Jupiter näkyvät hyvin iltataivaalla, Merkurius ja Venus kohtalaisesti.

Merkurius

Merkurius näkyy kuun alussa iltataivaalla, sillä se on suurimmassa itäisessä elongaatiossa 8.3., jolloin se etääntyy Auringosta noin 18 asteen päähän. Planeetta on kohtalaisen hyvin näkyvissä läntisellä taivaalla, sillä 45 minuuttia auringonlaskun jälkeen se on runsaan yhdeksän asteen korkeudella. Alakonjunktiossa planeetta on 24.3. Merkurius on koko kuukauden Kalojen tähdistössä.

1.3. Vajaa puolitoistavuorokautinen kuunsirppi on lähellä Merkuriusta. Planeetta on 45 minuuttia auringonlaskun jälkeen länsilounaassa vajaan seitsemän asteen korkeudella, Kuu siitä kuutisen astetta ylävasemmalle.

Venus

Venus näkyy kuun alussa vielä kohtuullisesti illalla. Tällöin Venus laskee yli 3,5 tuntia Auringon jälkeen ja on tunti auringonlaskusta vajaan 20 asteen korkeudella länsilounaassa. Planeetan lähestyessä alakonjunktiota 23.3. se vajoaa yhä alemmas. Venus kulkee tällä kertaa Auringon pohjoispuolitse yli kahdeksan asteen etäisyydeltä, joten sirpin kapenemista voi seurata kiikarilla ja kaukoputkella sään suosiessa aivan konjunktion tietämille. Planeetta on Kalojen tähdistössä, mistä se siirtyy 22.3. hetkeksi Pegasuksen puolelle ja 24.3. takaisin Kaloihin.

2.3. Kasvava Kuu on illalla melko lähellä Venusta. Kuu on planeetasta vasemmalle.

Mars

Mars on iltataivaalla ja näkyy hyvin. Korkeimmillaan etelän suunnalla planeetta on kuun alussa yli 55 asteen ja kuun lopussakin melkein 54 asteen korkeudella, mutta silloin taivas on auringonlaskun jälkeen vielä valoisa. Maaliskuun alussa planeetan näennäinen läpimitta on miltei 11 kaarisekuntia, mutta kuun lopussa enää runsaat kahdeksan kaarisekuntia. Mars on Kaksosten tähdistössä.

8./9.3. Kasvava kuperakuu on lähellä Marsia. Väli on pienimmillään puolisen astetta puoli neljän aikoihin, jolloin kaksikko on länsiluoteessa noin 15 asteen korkeudella.

Jupiter

Jupiter näkyy edelleen iltataivaalla. Maaliskuun alussa planeetta on tunti auringonlaskun jälkeen ohittanut juuri etelän suunnan melkein 52 asteen korkeudella, kuun lopussa se on länsilounaassa yli 38 asteessa. Jupiter on Härän tähdistössä.

6.3. Puolikas Kuu on Jupiterin pohjoispuolella. Tunti auringonlaskusta planeetta on etelälounaisella taivaalla yli 50 asteen korkeudella, Kuu runsaat kuusi astetta ylempänä.

Saturnus

Saturnus vajoaa taivaalla yhä alemmas ja katoaa lopulta näkyvistä lähestyessään konjunktiota, joka on 12.3. Konjunktiolla tarkoitetaan sitä, että planeetta on taivaalla Auringon suunnalla. Saturnus on Vesimiehen tähdistössä.

Kuukauden kohde: Vajavainen rengasplaneetta

Vuonna 1612 Galileo Galilei huomasi, että Saturnukselle on sattunut jotain. Pari vuotta aiemmin hän oli nähnyt planeetalla kaksi kuuta, mutta nyt ne olivat kadonneet. Selitys löytyi vasta 1650-luvulla, kun Christiaan Huygens oivalsi, että Saturnuksella on ympärillään rengas. Planeetan pyörimisakseli on 26,7 astetta kallellaan sen ratatasoon nähden, joten ekvaattoritasoon sijoittuneet renkaat ovat toisinaan kallistuneina kohti Aurinkoa, toisinaan taas Aurinko on täsmälleen niiden tasossa.

Sama pätee myös näkymään Maasta katsottuna. Noin 15 vuoden välein renkaiden taso osoittaa suoraan kohti Maata. Renkaiden paksuus on vain noin 100 metriä, joten ne näyttävät katoavan silloin kokonaan: niin kävi vuonna 1612, kun Galilei äimisteli näkemäänsä. Saturnuksen renkaat häipyvät näkyvistä nyt maaliskuussa ja marraskuussakin melkein, sillä renkaiden taso poikkeaa silloin Maan suunnasta alle puoli astetta.

Uranus

Uranus painuu hiljalleen alemmas. Maaliskuun alussa planeetta on kaksi tuntia auringonlaskun jälkeen lounaassa reilun 39 asteen korkeudella, kuun lopussa lännessä reilussa 17 asteessa. Planeetta on Oinaan tähdistössä, mutta siirtyy jo 3.3. Härän puolelle.

4./5.3. Kasvava Kuu on lähellä Uranusta. Välimatka on planeetan laskiessa luoteeseen alle 4,5 astetta. Kuu on planeetasta yläoikealle.

Neptunus

Neptunus ei näy. Planeetta laskee kuun alussa lähes kaksi tuntia Auringon jälkeen ja on 20.3. konjunktiossa Auringon takana. Planeetta on Kalojen tähdistössä.

Planeetat

Planeetta lähellä Kuuta

  • 1.3. Kuu lähellä Merkuriusta illalla
  • 2.3. Kuu lähellä Venusta illalla (>8°)
  • 4./5.3. Kuu lähellä Uranusta yöllä 4./5.3.
  • 6.3. Kuu lähellä Jupiteria aamulla
  • 6.3. Kuu lähellä Jupiteria illalla
  • 8./9.3. Kuu lähellä Marsia yöllä 8./9.3.

Planeetta lähellä tähteä

  • ei kohtaamisia

Planeettojen kohtaamiset

  • 11.-13.3. Merkurius lähellä Venusta illalla 11.–13.3.

Planeettojen muut tapahtumat

  • 8.3. Merkurius suurimmassa itäisessä elongaatiossa
  • 12.3. Saturnus konjunktiossa
  • 20.3. Neptunus konjunktiossa
  • 23.3. Venus alakonjunktiossa
  • 24.3. Merkurius alakonjunktiossa