Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Pimennykset - Maaliskuu 2025

Auringonpimennykset

Osittainen auringonpimennys on 29.3. Se on syvimmillään Kanadan koillisosissa: Kuu peittää siellä melkein 94 % Auringon kiekosta. Pimennys ei näy missään täydellisenä.

Pimennys on nähtävissä hyvin myös Suomessa, sillä maksimivaihe on puoli kahden jälkeen iltapäivällä. Suomessa Auringosta peittyy noin 25–45 %. Pimennys näkyy parhaiten Käsivarren Lapissa ja heikoimmin Kaakkois-Suomessa.

Ursa tiedottaa pimennyksestä tarkemmin vielä maaliskuun aikana.

Pimennystä tai Aurinkoa yleensä ei koskaan pidä katsoa suoraan ilman asianmukaisia välineitä.

Näin havaitset Aurinkoa turvallisesti »

Ursan tuotteet Auringon havaitsemiseen turvallisesti »

Kuunpimennykset

Täydellinen kuunpimennys on 14.3. Se näkyy täydellisenä Pohjois- ja Etelä-Amerikassa. 

Täydellisessä kuunpimennyksessä on aina viisi vaihetta: tuskin huomattava puolivarjovaihe, selkeästi erottuva osittainen vaihe, tumman rusehtava tai punertava täydellinen vaihe, selkeästi erottuva osittainen vaihe sekä tuskin huomattava puolivarjovaihe.

Kuu ehtii laskea ennen pimennyksen osittaisen vaiheen alkua lähes koko Suomessa: ainoa paikka, missä osittaisen vaiheen alun ehtii niukalti erottaa, on Kilpisjärven länsipuolinen kaistale sekä korkeimmat tunturinhuiput Käsivarren Lapissa. Osittaisen vaiheen aikana Kuun pinta alkaa hitaasti tummua yhdestä reunasta, kun Kuu alkaa ajautua maapallon avaruuteen heittämään täysvarjoon.

Pimennyksen tuskin huomattava puolivarjovaihe erottunee parhaiten läntisimmässä Suomessa. Kuu on tällöin matalalla läntisellä taivaalla. 

Pimennys alkaa kello 5.57. Kuu laskee Helsingissä kello 6.48 ja Oulussa klo 6.53. Osittainen vaihe alkaa klo 7.10. Kilpisjärvellä Kuu laskee klo 7.15.

Tähtikartta

Avaa uuteen ikkunaan

Taivaalla tänään

Tapahtumat

  • Ei mainittavia tapahtumia

Kuun vaihe (klo 14)

vaihe: 33 %
vähenevä sirppi
ikä: 24 päivää
 

Taivaalla helmikuussa

Aurinko ja kuu Planeetat Tähtitaivas Pimennykset Kääpio- ja pikkuplaneetat, komeetat Meteorit Ilmakehän ilmiöt