Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Planeetat - Elokuu 2024

Planeetat

Merkurius näkyy kuun lopulla, Venus on hyvin matalalla iltataivaalla. Ulkoplaneetat ovat aamutaivaalla ja näkyvät yhä paremmin. Mars ja Jupiter kohtaavat kuun puolivälissä.

Merkurius

Merkurius on 19.8. alakonjunktiossa Maan ja Auringon välissä. Elokuun alkupuolella se ei näy lainkaan, mutta kuun lopulla se nousee aamutaivaalla yhä ylemmäs lähestyessään suurinta läntistä elongaatiota, joka on 5.9. Elokuun lopussa Merkurius on 45 minuuttia ennen auringonnousua viiden asteen korkeudella itäkoillisen suunnassa. Planeetta siirtyy 6.8. Leijonan tähdistöstä Sekstanttiin, mutta vaeltaa 11.8. saakka aivan tähdistöjen rajan tuntumassa ja puikahtaa sitten takaisin Leijonan puolelle.

Venus

Venus etääntyy elokuun aikana Auringosta, mutta pysyttelee edelleen niin matalalla, että sitä on mahdoton nähdä. Kuun alussa se laskee puolisen tuntia Auringon jälkeen, kuun lopussa enää vain parikymmentä minuuttia myöhemmin kuin Aurinko. Venus siirtyy 24.8. Leijonan tähdistöstä Neitsyeen.

Mars

Mars alkaa öiden pimentyessä näkyä yhä paremmin. Elokuun alkupäivinä punainen planeetta on tunti ennen auringonnousua suoraan idässä 25 asteen korkeudella, kuun lopulla itäkaakossa 40 asteessa. Kaukoputkihavainnot kannattaa aloittaa, sillä Marsin näennäinen läpimitta on elokuun lopussa 6,5 kaarisekuntia. Mars on Härän tähdistössä.

Mars ja Jupiter, jotka ovat loppukesän mittaan lähestyneet toisiaan, ovat 10.–18.8. alle kahden asteen päässä toisistaan. Etäisyys on 14./15.8. vain noin 20 kaariminuuttia eli pienempi kuin Kuun näennäinen läpimitta. Välimatka on minimissään hieman ennen puoltayötä, jolloin Mars ja Jupiter ovat nousemassa koilliselle taivaalle. Tunti ennen auringonnousua ne ovat itäisellä taivaalla yli 32 asteen korkeudella. Planeetat ovat lähekkäin taivaalla elokuun lopulle saakka.

Vähenevä Kuu on 27./28.8. lähellä Marsia. Aamuneljältä kaksikko on idässä yli 30 asteen korkeudella.

Jupiter

Jupiter näkyy aamutaivaalla yhä paremmin, kun yöt pimenevät. Elokuun alussa planeetta on tunti ennen auringonnousua itäisellä taivaalla jo yli 22 asteen korkeudella, kuun lopussa se lähestyy kaakkoa 43 asteen korkeudella. Jupiter on Härän tähdistössä.

Vähenevä Kuu on aamuyöllä 27.8. lähellä Jupiteria. Tunti ennen auringonnousua Jupiter on itäkaa-kossa 40 asteen korkeudella, Kuu seitsemän astetta ylempänä. Kuu on melko lähellä planeettaa myös seuraavana yönä 27./28.8.

Saturnus

Saturnus lähestyy oppositiota. Kuun alussa planeetta on suoraan etelässä neljän aikaan yöllä yli 23 asteen korkeudella, kuun lopussa se ohittaa eteläsuunnan vähän ennen kahta runsaan 22 asteen korkeudella. Planeetta on Vesimiehen tähdistössä. Renkaiden kaltevuuskulma Maahan nähden on vain 2–3 astetta.

Vähenevä kuperakuu on 20./21.8. lähellä Saturnusta. Puoli kolmen aikaan yöllä kaksikko on suoraan etelässä noin 22 asteen korkeudella. Aamuyön mittaan välimatka kutistuu ja vajaa tunti auringonnousun jälkeen Kuu peittää Saturnuksen taakseen. Kuu on silloin länsilounaassa vain runsaan seitsemän asteen korkeudella, mutta planeetan peittymistä kannattaa yrittää havaita kaukoputkella.  

Uranus

Uranus on aamutaivaalla. Planeetta on elokuun alussa kaksi tuntia ennen auringonnousua suoraan idässä vajaan 23 asteen korkeudella, loppukuusta se on siihen aikaan kaakossa melkein 43 asteen korkeudella. Uranus on Härän tähdistössä.

Vähenevä kuperakuu on yöllä 25./26.8. lähellä Uranusta ja Plejadeja. Etäisyys planeettaan on pie-nimmillään puoliltaöin, kun Uranus on itäkoillisessa 12 asteen korkeudella ja Kuu runsaat kolme astetta siitä pohjoiseen. Yön kuluessa Kuu etääntyy Uranuksesta ja lähestyy Plejadeja, jonka tähtiä se peittää taakseen Auringon jo noustua. Kuun kirkkaus häiritsee Uranuksen havaitsemista.

Neptunus

Neptunus on kuun alussa kaksi tuntia ennen auringonnousua eteläkaakossa yli 25 asteen korkeudella, kuun lopulla planeetta on suoraan etelässä puoli kolmen jälkeen jokseenkin samoilla astelukemilla. Kuun loppupuolella taivas alkaa olla riittävän tumma, jotta himmeä Neptunus löytyy kiikarilla. Planeetta on Kalojen tähdistössä.

Vähenevä kuperakuu on 21./22.8. hyvin lähellä Neptunusta, sillä pienin etäisyys on vain noin 1,5 kaariminuuttia. Kuu ja planeetta ovat silloin – hieman yhden jälkeen yöllä – kaakossa yli 23 asteen korkeudella. Kuun kirkkaus haittaa huomattavasti Neptunuksen havaitsemista.

Planeetat

Planeetta lähellä Kuuta

  • 20./21.8. Kuu lähellä Saturnusta yöllä 20./21.8.
  • 21.8. Kuu peittää Saturnuksen aamulla valoisaan aikaan
  • 21./22.8. Kuu lähellä Neptunusta yöllä 21./22.8.
  • 25./26.8. Kuu lähellä Uranusta yöllä 25./26.8.
  • 27.8. Kuu lähellä Jupiteria aamuyöllä
  • 27./28.8. Kuu lähellä Jupiteria ja Marsia yöllä 27./28.8.

Planeetta lähellä tähteä

  • ei kohtaamisia

Planeettojen kohtaamiset

  • 10.-18.8. Mars lähellä Jupiteria 10.–18.8, lähimmillään yöllä 14./15.8.

Planeettojen muut tapahtumat

  • 19.8. Merkurius alakonjunktiossa