Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Kääpiöplaneetat, pikkuplaneetat ja komeetat - Lokakuu 2024

Pikkuplaneetat

Iris on etenevässä liikkeessä itään. Se siirtyy 16.10. Kauriista takaisin Vesimieheen. Pikkuplaneetta on 26.10. reilun asteen Albalista etelään. Kuun lopulla sen kirkkaus on noin 9,5 magnitudia.

Prokne liikkuu Vesimiehessä, nelisen astetta δ-tähden, Skatin, lounaispuolella. Etenevä liike alkaa 12.10., jolloin pikkuplaneetta on himmentynyt 10,9 magnitudiin.

Fortuna liikkuu Kaloissa Torcular- ja Alpherg-tähden väliseltä linjalta länsilounaaseen kohti Revatia, ζ-tähteä. Fortunan oppositio on 17.10. Tällöin sen kirkkaus on 9,2 magnitudia.

Eunomia on Ajomiehessä θ-tähdestä, Mahasimista, lounaaseen. Pkkuplaneetan taantuva liike alkaa 31.10. Kirkkaus on silloin 9,0 magnitudia.

Komeetat

C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) ohitti Auringon 27.9.2024. Se löytyy jo Ursan tähtikartoista (verkkosivut ja mobiilisovellus).

Tilanne 2.10.2024: Komeetta on kirkastunut odotettua enemmän. Ohitettuaan Auringon muutama päivä sitten komeetassa ei näy merkkejä hajoamisesta, ainakaan vielä. Komeetan odotetaan olevan kirkkaimmillaan 7.10. Tällöin se ei näy vielä Suomen taivaalla.

Jollei yllätyksiä satu, komeetta on meillä näkyvissä suunnilleen 13.–15.10. alkaen. Sen on arvioitu olevan tuolloin kirkkaudeltaan noin 3 magnitudia, mutta nyt näyttää siltä, että komeetan kirkkaus saattaa tuolloin olla 2,0 - 2,5 magnitudin tienoilla. (Magnitudin 2 kohde on kaksi ja puoli kertaa kirkkaampi kuin magnitudin 3 kohde.)

Magnitudi 2,5 tarkoittaa käytännössä melko helposti paljain silmin näkyvää kohdetta, mutta kiikari helpottaa komeetan pyrstön näkemistä. Komeetta himmenee melko nopeasti, mutta vielä lokakuun lopullakin sen kirkkauden odotetaan olevan noin 6 magnitudia, mikä tekee siitä edelleen hyvän kiikarikohteen.

Ursa jatkaa komeetan kirkkauden seuraamista.

 Kääpiöplaneetat

 Pluto

Ei näy.

 Ceres

Ei näy.

Tähtikartta

Avaa uuteen ikkunaan

Taivaalla tänään

Tapahtumat

  • Ei mainittavia tapahtumia

Kuun vaihe (klo 14)

vaihe: 0 %
uusikuu
ikä: 0 päivää
 

Taivaalla lokakuussa

Aurinko ja kuu Planeetat Tähtitaivas Pimennykset Kääpio- ja pikkuplaneetat, komeetat Meteorit Ilmakehän ilmiöt