Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Ilmakehän ilmiöt

Ilmakehässä näkyviä valoilmiöitä on hyvin vaikea, usein mahdoton ennustaa kovin tarkasti. Tällä sivulla annetaan vinkkejä vuodenajalle tyypillisistä valoilmiöistä. Kunnon pakkasten myötä alkaa taivaalle ilmestyä jääsumuhaloja. Lyhyt päivä ja pitkä yö ei muuten tarjoa kovin paljon nähtävää.

Helmiäispilvet

Helmiäispilviä voi näkyä auringonlaskujen ja -nousujen yhteydessä. Ne näkyvät kirkkaina, usein helmiäishohtoisissa väreissä loistavina pilvinä matalalla horisontissa. Syvä matalapaine Suomen pohjoispuolella ja voimakas läntinen ilmavirtaus luovat otolliset olosuhteet helmiäisten esiintymiselle.
» Lue lisää helmiäispilvistä

Halot

Haloja esiintyy kovilla pakkasilla lähellä maata olevassa jääsumussa. Tavallisin halomuoto on Auringosta tai yöllä keinovaloista ylöspäin suuntautuva pilari. Muita tyypillisiä muotoja ovat ns. sivuauringot ja 22° rengas. 
» Lue lisää haloilmiöistä

Revontulet

Revontulia näkyy Auringon aktiivisuuden ollessa huipussaan keskimääräistä useammin. Talvipakkaset ja revontulet yhdistetään usein toisiinsa, mutta ilmakehän alaosien lämpötilalla ja yläosien valoilmiöllä ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa – paitsi se, että pakkassäällä on usein selkeää, jolloin taivaalla loimottavia revontulia voi ihastella.

» Tuoreimmat revontulihavainnot Taivaanvahdissa
» Avaruussääennuste (Ilmatieteen laitoksen palvelu)

Tähtikartta

Avaa uuteen ikkunaan

Taivaalla tänään

Tapahtumat

  • Kuu lähellä Venusta illalla

Kuun vaihe (klo 14)

vaihe: 10 %
kasvava sirppi
ikä: 3 päivää
 

Taivaalla joulukuussa

Aurinko ja kuu Planeetat Tähtitaivas Pimennykset Kääpio- ja pikkuplaneetat, komeetat Meteorit Ilmakehän ilmiöt