Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Meteorit - Elokuu 2024

 Meteorit

Perseidit on yksi suurista meteoriparvista ja ainoa lämpimään vuodenaikaan näkyvä. Se tekee parvesta suositun. Perseidejä näkyy 17.7.–24.8., eniten 10.–14.8. Tänä vuonna parven paras havaintoaika on maanantain ja tiistain välisenä yönä 12./13.8.

Parven meteoreja nähdään kaikkialla taivaalla, mutta ne näyttävät tulevan Perseuksen ja Kassiopeian välistä. Alue on alkuyöstä koillisessa, mutta kohoaa yön aikana korkeammalle itään. Maksimin aikaan hyvissä olosuhteissa voi nähdä jopa 60 tähdenlentoa tunnissa, kun olosuhteet ovat hyvät.

Kasvava Kuu laskee iltahämärissä, joten se ei häiritse havaintoja. Perseidit ovat nopeita, usein melko kirkkaita ja jättävät monesti vanan. Parvi liittyy Swift-Tuttle-komeettaan.

» Lue Ursan tiedote perseideistä 2024

 

Vähäisempiä meteoriparvia:

Eteläisiä delta-akvarideja nähdään heinä–elokuussa. Parven maksimi oli heinäkuun lopussa. Vielä perseidien aikaankin on mahdollista nähdä muutamia akvarideja. Elokuun alussa Kuu ei haittaa, mutta vaalea taivas rajoittaa meteorien näkymistä. Tähdenlennot näyttävät tulevan matalalta Vesimiehen suunnalta kaakon ja etelän väliltä. Hitaana ja pitkänä, punertavana valojuovana taivaan yli pyyhkäisevä meteori on melko varmasti akvaridi.

Kappa-cygnidejä näkyy 3.–28.8. ja parven maksimi on 17.8. Yön aikana voi nähdä muutaman kappa-cygnidin. Lähes täysikuu haittaa meteorien metsästystä.

Aurigidien tähdenlentoja nähdään 28.8.–5.9. Maksimin arvioidaan olevan päivällä 31.8., joten paras havaintoaika on seuraavana yönä. Yleensä aurigideja nähdään noin viisi tunnissa. Aktiivisuus kasvaa ajoittain huomattavasti, vuonna 2021 oli lyhyt kymmenien meteorien aktiivisuushuippu. Meteorit ovat melko nopeita ja näyttävät tulevan Capella-tähden lähistöltä. Uusikuu on 3.9., joten Kuusta ei ole juuri haittaa.