Tähtitieteellinen yhdistys Ursa
Ursan mobiilitähtikartan tukisivu
Tervetuloa käyttämään Ursan mobiililaitteille tarkoitettua tähtikarttasovellusta!
Tähtikartan perustoimintojen käyttäminen on kaikille maksutonta. Osa toiminnoista on kuitenkin käytettävissä vain, mikäli olet kirjautunut sovellukseen Ursan jäsenenä.
Jos olet kirjautunut sovellukseen, sinun ei tarvitse katsella mainoksiamme. Voimme kuitenkin edelleen tiedottaa sovelluksen kautta tulossa olevista taivaan tapahtumista tai muista ajankohtaisista asioista.
Ursan tähtikarttasovellus ei kerää sijaintitietojasi tai tietoa muistakaan tavoistasi käyttää tähtikarttaa.
Etkö ole vielä hankkinut sovellusta? Voit tehdä sen täältä.
Etkö ole vielä liittynyt Ursan jäseneksi? Voit tehdä sen täällä.
Tähtikartan avausnäkymä
Tähtikartan avausnäkymä esittää tähtitaivasta nykyhetkellä ja nykyisessä olinpaikassasi, jos olet sallinut laitteen paikantavan sijaintisi. Kartta toimii myös muualla kuin Suomessa.
1. Vilkkuva kellonäyttö on merkkinä, että näkymää päivitetään ajantasaisesti.
2. Paikallinen pilvisyysennuste. Ilmatieteen laitoksen tuottama ennuste on saatavissa noin kahdeksi vuorokaudeksi kuluvasta hetkestä eteenpäin.
Pilvisyys (pilvien peittävyys, %)
3. Sovelluksen käyttämä sijaintitieto: paikannimi (jos saatavilla) ja koordinaatit. Sijainnin tarkkuus riippuu käyttämästäsi laitteesta, selaimesta sekä internet-yhteytesi palveluntarjoajasta. Jollet ole antanut laitteelle lupaa käyttää sijaintitietoasi, sovellus avaa työkalun, jonka avulla voit valita käytettävän sijainnin.
Kalenterityökalu
1. Kalenterityökalun avulla voit tarkastella taivaan asentoa jonain toisena päivänä ja kellonaikana.
2. Työkalun avulla valitsemasi ajanhetki näytetään kellonäytön tilalla täyspitkänä päiväyksenä (esim. "1.1.2030 klo 00.00") ja kartan näkymä pysähtyy sen mukaiseksi.
3. Ruudun alareunassa olevalla liukusäätimellä voit muuttaa karttanäkymän ajankohtaa noin viisi tuntia taaksepäin ja seitsemän tuntia eteenpäin. HUOM! Liukusäädin aktivoituu kun käy ensin kalenterityökalun valikossa (1.) ja valitsee minkä tahansa ajanhetken painamalla "OK".
Tähtikartan näkymän ajan voi valita vuosilta 1700-2200, mutta varsinkin kauempana menneisyydessä ja tulevaisuudessa taivaankappaleiden sijainnissa alkaa esiintyä virhettä.
Voit palata jatkuvasti päivittyvään, nykyhetken mukaiseen näkymään kalenterityökalun "Palaa nykyhetkeen"-painikkeella.
Sovellus käyttää laitteen perusasetuksen mukaista aikaa, joka useimmilla käyttäjillä on Suomen aika (UTC+02:00 talviaikana ja UTC+03:00 kesäaikana). Suomen ulkopuolella sijaitsevien kohteiden mukaisen paikallisajan saat käyttöön valitsemalla aikavyöhykkeen kalenterityökalun vetovalikosta.
Sijaintityökalu
Tätä työkalua käyttämällä voit valita käytettävän sijainnin karttaa näpäyttämällä tai kartan sijaintimarkkeria sormella raahaamalla. Voit myös syöttää koordinaatit (WGS84) käsin. Tällöin koordinaatit annetaan asteina desimaalimuodossa, esim. "60,1234". Eteläiset leveysasteet (latitudi) ja läntiset pituusasteet (longitudi) annetaan negatiivisina lukuina.
Voit palata käyttämään laitteen tarjoamaa paikannusta näpäyttämällä karttanäkymän "Nykysijainti"-painiketta. Tällöin tähtikartta siirtyy näyttämään nykysijaintisi tähtitaivasta.
Asento-ohjaus
Tämä työkalu toimii vain, jos olet antanut sovellukselle luvan käyttää laitteen sijaintitietoa.
Asento-ohjaus-työkalun valittuasi tähtikartta suunnataan laitteen asennon mukaiseksi. Voit osoittaa laitteen taivaalle ja tähtikartan näkymä muuttuu liikuttaessasi laitetta. Voit käyttää tätä työkalua tunnistaaksesi taivaalla kyseisessä suunnassa näkyvät kohteet. Laitettasi kääntämällä voit nähdä myös horisontin alapuolella olevat kohteet, eli tavallaan nähdä maapallon läpi. Voit käyttää asento-ohjausta vain nykysijainnissasi.
Huomioithan, että työkalun tarkkuus riippuu laitteen kompassin (magneettianturin) ja asentoantureiden tarkkuudesta. Erityisesti mobiililaitteiden kompassianturi on herkkä erilaisille ympäristön aiheuttamille paikallisille häiriöille (kuten ympäristön rakenteissa käytetylle metallille), ja se on syytä kalibroida ennen asento-ohjauksen käyttöä. Pidä laitetta kädessäsi vaakatasossa ja liikuta sitä muutamia kertoja kahdeksikon muotoista rataa. Pidä laite edelleen suunnilleen vaakatasossa ja rauhallisesti paikallaan käynnistäessäsi asento-ohjauksen. Mikäli näkymän suuntaus ei tämän jälkeenkään vastaa taivaalla näkemääsi, voit korjata karttanäkymää suuntaamalla sen sormella vetäen Kuun tai muun taivaalla näkyvän, tunnistamasi kohteen mukaan siten, että kohde ja kartta näkyvät samassa suunnassa.
Taivaan tapahtumat
Ominaisuus on käytettävissä, jos olet kirjautunut sovellukseen Ursan jäsenenä.
Kolmelta välilehdeltä löydät aurinkokunnan kappaleiden nousu- ja laskuajat, tiedot pimeän alkamisesta ja päättymisestä sekä Kuun vaiheet ja lähiaikojen taivaantapahtumat, kuten tähdenlentoparvet ja niiden maksimiyöt.
Voit selata välilehtiä pyyhkäisemällä sivulle. Näkymän voit sulkea pyyhkäisemällä alaspäin.
Välilehtien alareunan valikosta (merkitty kuviin punaisella) voit tarkastella nousu- ja laskuaikoja ja muita taivaan tapahtumia edeltävinä ja tulevina päivinä klo 13 eteenpäin.
Tähtikarttanäkymä
Tähtikartalla näytetään sellaiset kohteet, jotka tähtitaivaalla voi nähdä paljain silmin hyvissä olosuhteissa (eli mahdollisimman selkeänä yönä kaukana taajamien keinovaloista, kun silmäsi ovat tottuneet hyvin pimeään) sekä muutamia kirkkaimpia kiikarikohteita.
Tähtikuviot esitetään suomalaisen tradition mukaisina, ja ne saattavat poiketa muissa lähteissä esitetystä. Kartalla näet joukon muitakin apuviivoja: Ekliptika eli Maan ratataso on merkitty kartalle keltaisella katkoviivalla. Ekliptikan läheisyydestä löytyvät planeetat sekä Kuu ja Aurinko. Maapallon vuorokautisen pyörimisliikkeen mukaan määräytyvä ns. ekvatoriaalinen koordinaatisto on merkitty taivaalle ruudukoksi vaalean sinisillä katkoviivoilla. Pituuspiirien väli ruudukossa on 30° ja leveyspiirien väli 20°.
Horisontin alapuolelta löydät purppuranpunaisella merkityt ilmansuunnat sekä kompassiasteikon, jonka pystyviivat on merkitty 1° välein.
Kohteiden sijainnin tarkkuus on sovelluksessa yleensä 1-3 kaariminuuttia. Tarkkuus heikkenee, kun kalenterityökalulla etäännytään vuodesta 2000. Maan akselin hitaan huojumisen eli ns. prekession vaikutus on otettu huomioon kohteiden sijainneissa, mutta esimerkiksi tähtien ominaisliikettä ei ole huomioitu.
Ilmakehässä tapahtuvan valon taittumisen eli refraktion vuoksi tähtikartan horisontissa voi nähdä kohteita, jotka todellisuudessa sijaitsevat hiukan horisontin alapuolella. Refraktion vaikutus näytetään tähtikartassa puolen asteen eli noin Kuun läpimitan suuruisena. Refraktion todellinen suuruus kuitenkin vaihtelee olosuhteiden mukaan.
Meteoriparvista kartassa näytetään ne, joista voi ihanteellisissa oloissa nähdä tyypillisesti yli 10 tähdenlentoa minuutissa. Niiden sijaintina näytetään parven ns. säteilypiste sen maksimin aikana. Parven tähdenlennot näyttävät tulevan säteilypisteestä. Parven tähdenlentoja nähdään eniten parven maksimin aikaan.
Kohdetiedot
Ominaisuus on käytettävissä, jos olet kirjautunut sovellukseen Ursan jäsenenä.
Napauttamalla tähdistön nimeä, keltaisella renkaalla merkittyä nimettyä kohdetta, planeettaa, Kuuta tai Aurinkoa saat esiin tarkemman karttanäkymän. Kohteiden nimeä napauttamalla saat edelleen näkyviin lisätietoa.
Tähtikartan näkymän ajan voi valita vapaasti, mutta etäännyttäessä merkittävästi vuodesta 2000 kohteiden sijainnissa voi esiintyä virhettä. Tähtikarttaa ei tule käyttää navigointiin millään ajanhetkellä.
Horisontin valinta
Voit valita horisontin ulkonäön Ohjeita-työkalun (merkitty kuviin punaisella) Asetukset-välilehdeltä.
Horisontteja on kaksi: tekninen horisontti –näkymä poistaa tähtikartan horisontista kaikki näköesteet, ja metsänreuna-näkymä lisää horisonttiin etäällä olevien puiden latvoja.