Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Planeetat - Syyskuu 2024

Planeetat

Merkurius näkyy kuun alkupäivinä, Saturnus ja Neptunus ovat oppositiossa. Mars, Jupiter ja Uranua näkyvät hyvin, vain Venus on hyvin alhaalla.

Merkurius

Merkurius on suurimmassa läntisessä elongaatiossa 5.9. Etäisyys Auringosta on vain 18 astetta, mutta planeetta on kuitenkin kohtuullisesti näkyvissä kuun alkupuolella. 45 minuuttia ennen auringonnousua Merkurius on kahdeksan asteen korkeudella itäkoillisella taivaalla. Kuun loppua kohden mentäessä planeetta lähestyy Aurinkoa ja yläkonjunktiotaan. Merkurius siirtyy 22.9. Leijonan tähdistöstä Neitsyeen.

Kapea kuunsirppi on 1.9. lähellä Merkuriusta. Kolme varttia ennen auringonnousua sisin planeetta on itäkoillisessa kuuden asteen korkeudella, Kuu kuutisen astetta ylempänä.

Venus

Venus on edelleen hyvin matalalla iltataivaalla. Vaikka etäisyys Auringosta kasvaa, planeetta laskee koko syyskuun ajan vain puolisen tuntia myöhemmin kuin Aurinko. Venus on melkein koko kuukauden Neitsyen tähdistössä, Vaakaan se siirtyy 29.9.

Mars

Mars näkyy hyvin aamutaivaalla. Tunti ennen auringonnousua planeetta on syyskuun alussa itäkaakossa yli 40 asteen korkeudella, kuun lopussa kaakossa 50 asteessa. Mars siirtyy 5.9. Härän tähdistöstä Kaksosiin.  

Vähenevä kuperakuu on aamuyöllä 25.9. ja yöllä 25./26.9. lähellä Marsia, ensin kuutisen astetta planeetan pohjoispuolella, sitten hieman etäämpänä siitä itään. Mars on suoraan idässä vähän ennen kolmea yli 27 asteen korkeudella.

Jupiter

Jupiter näkyy yhä paremmin aamutaivaalla. Planeetta on syyskuun alussa tunti ennen auringonnousua kaakkoisella taivaalla yli 43 asteen korkeudella, kuun lopussa se ohittaa eteläsuunnan yli 52 asteen korkeudella aamukuudelta. Jupiter on Härän tähdistössä.

Vähenevä kuperakuu on yöllä 23./24.9. lähellä Jupiteria. Välimatka on pienimmillään – noin viisi astetta –  puoli yhden aikoihin, jolloin kaksikko on itäkoillisessa. Jupiter on silloin vajaan 20 asteen ja Kuu 24 asteen korkeudella.

Saturnus

Saturnus on oppositiossa 8.9. ja näkyy koko yön. Planeetta on kuun alussa etelässä vähän ennen kahta yli 22 asteen korkeudella, kuun loppupäivinä jo ennen puoltayötä hieman alempana. Planeetta on Vesimiehen tähdistössä.

Melkein täysikuu on aamuyöllä 17.9. lähellä Saturnusta. Seuraavana iltana ja yöllä 17./18.9. Kuu on lähellä Saturnusta ja Neptunusta. Kolmikko on etelän suunnalla yhden aikaan. Kuu on silloin 25 asteen korkeudella, Saturnus seitsemän astetta sen länsipuolella hieman alempana, Neptunus Kuusta itään hieman ylempänä noin kuuden asteen päässä. Kuun kirkkaus haittaa Neptunuksen näkymistä.

Uranus

Uranus on korkealla aamutaivaalla. Syyskuun alussa planeetta on kaksi tuntia ennen auringonnousua kaakossa vajaan 44 asteen korkeudella, kuun lopussa se ohittaa eteläsuunnan ennen puoli viittä yli 49 asteessa. Planeetta on Härän tähdistössä.

Vähenevä kuperakuu on yöllä 21./22.9. lähellä Uranusta. Parivaljakko on etelän suunnalla aamuviiden aikoihin, jolloin Uranuksen korkeus on 49 astetta, Kuun 52 astetta. Välimatka kutistuu yön kuluessa siten, että tunti ennen auringonnousua se on neljä astetta. Kuu on myös melko lähellä Plejadeja tänä ja seuraavana yönä. Kuun kirkkaus voi häiritä Uranuksen näkymistä.

Neptunus

Neptunus on oppositiossa 21.9. Planeetan korkeus on etelän suunnalla hivenen yli 28 astetta. Neptunus on etelässä kuun alussa vähän puoli kolmen jälkeen ja kuun lopussa puoli yhden jälkeen. Planeetta on Kalojen tähdistössä.

Neptunus on aurinkokunnan planeetoista ainoa, joka ei näy missään olosuhteissa paljain silmin. Uranuskin voi erottua himmeänä valopisteenä, jos havaintopaikka on pilkkopimeä, keli täysin kirkas ja näkökyky keskivertoa parempi.

Kiikarilla Neptunus sen sijaan näkyy helposti, mutta sen erottaminen tähdistä vaatii tähtikartan. Hyvänä tuntomerkkinä on pienenä valopisteenä kimmeltävän planeetan sinertävä väri. Neptunuksen näennäinen läpimitta on vain hieman yli kaksi kaarisekuntia, joten planeetan erottuminen kiekkona vaatii kohtalaisen kookkaan kaukoputken ja ison suurennuksen.

Neptunuksen kiertoaika Auringon ympäri on melkein 165 vuotta eli se on vasta toisen kierroksensa alussa sitten löytymisensä vuonna 1846. Hidas liike näkyy myös siinä, että planeetan opposition ajankohta siirtyy vuodesta toiseen vain pari päivää eteenpäin.

Planeetat

Planeetta lähellä Kuuta

  • 1.9. Kuu lähellä Merkuriusta aamulla
  • 17.9. Kuu lähellä Saturnusta aamuyöllä
  • 17./18.9. Kuu lähellä Saturnusta ja Neptunusta yöllä 17./18.9.
  • 21./22.9. Kuu lähellä Uranusta yöllä 21./22.9.
  • 23./24.9. Kuu lähellä Jupiteria yöllä 23./24.9.
  • 25.9. Kuu lähellä Marsia aamuyöllä
  • 25./26.9. Kuu lähellä Marsia yöllä 25./26.9.

Planeetta lähellä tähteä

  • ei kohtaamisia

Planeettojen kohtaamiset

  • ei kohtaamisia

Planeettojen muut tapahtumat

  • 5.9. Merkurius suurimmassa läntisessä elongaatiossa
  • 8.9. Saturnus oppositiossa