Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Planeetat - Lokakuu 2023

Planeetat

Merkurius ja Venus pysyvät käytännössä näkymättömissä, kaikki ulkoplaneetat sen sijaan koristavat iltataivasta. Kuu on lokakuun puolivälissä hyvin lähellä Saturnusta ja Neptunusta.

Merkurius

Merkurius on yläkonjunktiossa 1.10. ja siirtyy sitten Auringon takaa iltataivaalle, mutta laskee koko lokakuun ajan jokseenkin samaan aikaan Auringon kanssa. Planeettaa on siten mahdoton nähdä. Merkurius siirtyy 19.10. Neitsyen tähdistöstä Vaakaan.

Venus

Venus on edelleen hyvin matalalla iltataivaalla huolimatta siitä, että etäisyys Auringosta kasvaa. Lokakuun alussa planeetta laskee noin puoli tuntia auringonlaskun jälkeen, kuun lopussakin vajaan tunnin Aurinkoa myöhemmin. Planeetta siirtyy 17.10 Vaa’an tähdistöstä Skorpioniin ja 24.10. Käärmeenkantajaan.

Mars

Mars näkyy yhä paremmin. Lokakuun alussa planeetta on tunti ennen auringonnousua eteläkaakossa 50 asteen korkeudella, kuun lopussa se on aamukuuden aikoihin etelän suunnalla melkein 52 astetta horisontin yläpuolella. Marsin kirkkaus kasvaa kuukauden mittaan nollan tienoille, joten se on samaa luokkaa kuin Orionin Rigel. Planeetta siirtyy 29.10. Kaksosten tähdistöstä Krapuun.

Puolikas Kuu on 23./24.10. lähellä Marsia. Parivaljakko on etelän suunnalla reilu tunti ennen aurin-gonnousua, jolloin Marsin korkeus on noin 52 astetta. Kuu on planeetasta vajaat viisi astetta koilliseen.

Jupiter

Jupiter näkyy mainiosti aamutaivaalla. Planeetta on kuun alussa etelässä yli 52 asteen korkeudella tasan kello kuusi, kuun lopussa se ohittaa eteläsuunnan samalla korkeudella jo kolmen aikaan yöllä. Jupiter on Härän tähdistössä.

Vähenevä kuperakuu on yöllä 20./21.10. ja seuraavana iltana 21.10. lähellä Jupiteria. Planeetta on 21.10. puoli viiden jälkeen etelässä yli 52 asteen korkeudella ja Kuu kuusi astetta Jupiterista luoteeseen. 

Saturnus

Saturnus on kohtalaisen hyvin näkyvissä iltataivaalla. Lokakuun alussa se on etelässä parikymmentä minuuttia ennen puoltayötä, kuun lopussa puoli yhdeksän jälkeen. Korkeus on reilut 21 astetta. Planeetta on Vesimiehen tähdistössä.  

Kasvava kuperakuu on illalla ja yöllä 14./15.10. hyvin lähellä Saturnusta sen eteläpuolella. Välimatka on vähän ennen iltakymmentä vain puolisen astetta eli Kuun näennäisen läpimitan verran. Saturnus on silloin eteläkaakossa 20 asteen korkeudella.

Uranus

Uranus näkyy hyvin aamuyöllä. Se on kuun alussa etelässä vartin yli neljä, kuun lopussa kolme tuntia aiemmin. Korkeutta sillä on noin 49 astetta. Planeetta on Härän tähdistössä.

Vähenevä kuperakuu on illalla ja yöllä 19./20.10. lähellä Uranusta ja Plejadeja, jonka laitimmaisia tähtiä Kuu peittää taakseen puoliltaöin. Uranus on etelässä kolmen aikaan yöllä, jolloin sen korkeus on melkein 49 astetta. Kuu on planeetasta koilliseen noin seitsemän astetta, ja sen kirkkaus voi haitata Uranuksen näkymistä.

Neptunus

Neptunus on iltataivaalla. Planeetta nousee korkeimmillaan noin 28 asteeseen. Neptunus on etelässä kuun alussa heti puoli yhden jälkeen ja kuun lopussa puoli kymmenen aikoihin. Planeetta on Kalojen tähdistössä.

Pari vuorokautta vaille täysikuu ohittaa illalla 15.10. Neptunuksen eteläpuolelta ainoastaan 10 kaariminuutin etäisyydeltä. Neptunus on silloin kaakossa vähän yli 17 asteen korkeudella. Kuun kirkkaus haittaa planeetan näkymistä.

Planeetat

Planeetta lähellä Kuuta

  • 14./15.10. Kuu lähellä Saturnusta yöllä 14./15.10.
  • 15./16.10. Kuu lähellä Neptunusta yöllä 15./16.10.
  • 19./20.10. Kuu lähellä Uranusta yöllä 19./20.10.
  • 20./21.10. Kuu lähellä Jupiteria yöllä 20./21.10.
  • 21.10. Kuu lähellä Jupiteria illalla
  • 23./24.10. Kuu lähellä Marsia yöllä 23./24.10.

Planeetta lähellä tähteä

  • ei kohtaamisia

Planeettojen kohtaamiset

  • ei kohtaamisia

Planeettojen muut tapahtumat

  • 1.10. Merkurius yläkonjunktiossa