Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Kuu peittää Saturnuksen taakseen 4.1.

Lähin kiertolaisemme Kuu peittää Saturnus-planeetan taakseen noin tunniksi lauantai-iltana 4.1.2025. Tapahtuma näkyy parhaiten maan eteläosissa, ja sitä voi havaita tavallisella kiikarilla. 

30.12.2024

Tämän tammikuun alussa tapahtuva Saturnuksen peittyminen kasvavan kuunsirpin taakse on nyt tavallisenkin taivaalle katsojan tavoitettavissa, sillä Kuun vaihe on sirppi. Kuun pinnasta on nyt valaistuna vain neljännes. Kuun vaiheen ollessa täydempi sen kirkkaus tekee peittymisestä vaikeaa seurattavaa, ja puuhaan tarvitaankin usein kaukoputki. 

Tällä kertaa tavanomainen 7x50 -kiikari riittänee. Peittoa voi koettaa seurata myös paljain silmin, mutta mikäli Kuu häikäisee liikaa, kiikarit kannattaa ottaa avuksi. Saturnuksen lipuminen Kuun yöpuolen taakse on helpompi havaita kuin sen tuleminen esiin valaistun reunan takaa. Ilmassa mahdollisesti oleva kosteus pahentaa Kuun häikäisyä.

Komeista renkaistaan kuuluisa Saturnus ei ole juuri nyt kirkkaimmillaan. Sen renkaat näkyvät liki sivulta, ja ne katoavat joksikin aikaa kokonaan näkyvistä maaliskuussa. Siksi planeetta heijastaa meitä kohti nyt vähemmän auringonvaloa. 

Saturnus katoaa Kuun yöpuolen reunan taakse Helsingissä klo 19.38.49 ja Oulussa klo 19.36.04. Rengasplaneetan lipuminen Kuun taakse kestää noin minuutin. Sen jälkeen Saturnus on piilossa noin tunnin, kunnes se tulee Kuun valaistun reunan takaa esiin Helsingissä klo 20.40.04 ja Oulussa klo 20.35.32.

Peiton aikaan Kuu ja Saturnus ovat varsin matalalla lounaisella taivaalla: Kuu on peiton alkaessa 12,5 asteen ja päättyessä 6,5 asteen korkeudella. Oulussa Kuu on peiton alkaessa 9 asteen ja päättyessä 4,5 asteen korkeudella.

Taivaallinen kellokoneisto raksuttaa

Joinain vuosina planeettojen peittoja on enemmän, joinain vähemmän. Tänä vuonna Mars peittyy Kuun taakse helmikuussa, mutta Kuun vaihe on silloin liki täysi, mikä tekee tapahtumasta vaikeamman havaittavan. Venus peittyy Kuun taakse päivätaivaalla syyskuussa.

Kuun rata on hieman kallellaan, ja rata kiertyy jatkuvasti hieman. Se tekee täyden kierroksen 18,6 vuodessa. Taivaan tähdet peittyvät tämän tästä Kuun taakse, mutta planeettojen tapauksessa tilanne on kimurantimpi. Planeetat kun kiertävät Aurinkoa kukin omaan tahtiinsa. Joku planeetta saattaa peittyä Kuun taakse useammankin kerran perättäisinä kuukausina, kunnes planeetta on liikkunut tai Kuun rata kiertynyt liikaa, jotta peittoa ei enää tapahdu.

Lisäksi peiton näkymisen esteenä voi olla maapallon pyörimisliike: tapahtuma saattaa näkyä päivätaivaalla tai olla horisontin takana. Päivätaivaan kirkkaus estää peiton havaitsemisen.


Kuvamateriaalia tiedotusvälineiden käyttöön

Kuva 1: Tapahtuman kulku Helsingissä. Keltainen nuoli osoittaa Kuun kulkusuunnan. Sininen katkoviiva havainnollistaa peittymislinjaa. Kuva Ursa / Veikko Mäkelä pdf | png

 

Lisätietoja

Anne Liljeström
tiedottaja, Ursa
09 6840 4010
anne.liljestrom@ursa.fi