Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Kääpiöplaneetat, pikkuplaneetat ja komeetat - Syyskuu 2024

Pikkuplaneetat

Iris on Kauriissa Dahibista, β-tähdestä koilliseen ja Algedista, α-tähdestä itään. Pikkupla-neetan etenevä liike alkaa 21.9., jolloin liikesuunta kääntyy itäkoilliseen. Iris on tuolloin kirkkaudeltaan 9,0 magnitudia.

Prokne liikkuu Vesimiehessä, Vesikannun asterismista kaakkoon, liikesuunta on etelälounaaseen. Se on noin viitisen astetta Saturnuksen länsi- ja lounaispuolella. Pikkuplaneetan oppositio on 3.9. Kirkkaus on tällöin 9,5 magnitudia. Prokne himmenee jo kuun puolivälissä yli 10 magnitudiin.

Fortuna on Oinaassa, Kalojen Torcular-tähdestä koilliseen noin kolme astetta. Taantuva liike alkaa 6.9., jolloin pikkuplaneetan kirkkaus on 10,5 mag. Fortuna siirtyy Kaloihin 24.9. Noihin aikoihin se kirkastuu 10 magnitudin paremmalle puolelle.

Komeetat

Syyskuussa ei näy merkittäviä komeettoja.

Kiikarikomeetta 13P/Olbers liikkuu matalalla läntisellä iltataivaalla. Sen odotetaan himmenevän syyskuun aikana noin magnitudista 8 noin magnitudiin 10.

C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) lähestyy Aurinkoa ja ohittaa sen 27.9.2024. Komeetta kohoaa Suomessa matalalle lounaiselle iltahämärän taivaalle lokakuun puolivälissä. Komeetta saattaa olla tuolloin paljain silmin näkyvä kohde. Ursa seuraa tilanteen kehittymistä.

 Kääpiöplaneetat

 Pluto

Plutoa voi etsiä syyskuun alkupuolen kuuttomina öinä matalalta etelästä. Kääpiöplaneetan kirkkaus on noin 14 magnitudia ja se liikkuu Jousimiehessä runsastähtisellä alueella, joten kohteena se on haasteellinen. Pluton näkemiseen tarvitaan yli 20 cm:n kaukoputki.

 Ceres

Ei näy.

Tähtikartta

Avaa uuteen ikkunaan

Taivaalla tänään

Tapahtumat

  • Kuu lähellä Merkuriusta aamulla

Kuun vaihe (klo 14)

vaihe: 2 %
vähenevä sirppi
ikä: 27 päivää
 

Taivaalla syyskuussa

Aurinko ja kuu Planeetat Tähtitaivas Pimennykset Kääpio- ja pikkuplaneetat, komeetat Meteorit Ilmakehän ilmiöt