Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Ilmakehän valoilmiöt - Huhtikuu 2024

 Ilmakehän ilmiöt

Ilmakehässä näkyviä valoilmiöitä on hyvin vaikea, usein mahdoton ennustaa kovin tarkasti. Tällä sivulla annetaan vinkkejä vuodenajalle tyypillisistä valoilmiöistä. Huhtikuu on halojen kannalta kulta-aikaa, mutta sen tarkemmin niiden näkymistä on mahdoton ennustaa.

Halot

Haloja näkyy keväällä runsaasti. Kevään alkamisesta riippuen haloilmiöitä näkyy eniten huhti- tai toukokuussa. Tällöin havaitaan usein myös vuoden komeimmat ja kirkkaimmat halonäytelmät, joissa esiintyy harvinaisempiakin halomuotoja. Hyvän huhtikuun aikana haloja näkyy melkein joka päivä. Halot muodostuvat valon taittuessa tai heijastuessa yläpilvien jääkiteistä. Yläpilviä vaeltaa Suomen yli keväisten säähäiriöiden yhteydessä runsaasti.

Huhtikuussa vietetään myös perinteistä Halohuhtikuu-tempausta.

» Lue lisää Halohuhtikuusta
» Lue lisää haloilmiöistä

Siitepölykehät

Siitepölykehiä alkaa näkyä huhtikuussa. Leppä kukkii usein juuri huhtikuussa, ja puiden lähistöllä näkyy Auringon ympärillä pieni värikäs kehä. Aikaisina keväinä koivu alkaa kukkia aivan kuun lopussa. Siitepölyä voi myös kulkeutua Keski-Euroopasta Suomeen. Tällöin Auringon ja Kuun ympärillä voi esiintyä pienikokoisia ja pystysoikeita värikkäitä valokiekkoja. Siitepölykehät ovat niin lähellä Aurinkoa, että valonlähteen peittäminen puun tai rakennuksen taakse sekä tummat aurinkolasit silmien suojaamiseksi ovat tarpeen (aurinkolasien läpi ei kuitenkaan saa katsoa suoraan Aurinkoon). Siitepölyennusteita seuraamalla voi ennakoida kehien ilmestymistä taivaalle.
» Lue lisää siitepölykehistä

Revontulet

Revontulia voi ihailla vielä keväälläkin, erityisesti huhtikuun alkupuolella, kun kevätpäiväntasauksesta on vasta vähän aikaa. Taivas alkaa kuitenkin olla jo melko valoisa, joten värien erottaminen saattaa olla vaikeaa. Kirkkaissa näytelmissä näkyy usein keväisille revontulille tyypillistä voimakkaan sinistä värisävyä. Aurinko paistaa vielä ilmakehän yläosiin ja saa aikaan typpimolekyylien ionisaatiota. Kun revontulia aiheuttavat hiukkaset törmäilevät niihin, vapautuva energia vastaa sinisen valon aallonpituuksia.

» Lue lisää revontulista

» Avaruussääennuste (Ilmatieteen laitos)

» Tilaa revontulihälytys sähköpostiisi (Ilmatieteen laitos)

Tähtikartta

Avaa uuteen ikkunaan

Taivaalla tänään

Tapahtumat

  • Venus lähellä Saturnusta 10.–28.1., lähimmillään 18.1.

Kuun vaihe (klo 14)

vaihe: 62 %
vähenevä kuperakuu
ikä: 20 päivää
 

Taivaalla tammikuussa

Aurinko ja kuu Planeetat Tähtitaivas Pimennykset Kääpio- ja pikkuplaneetat, komeetat Meteorit Ilmakehän ilmiöt