Tähtitieteellinen yhdistys Ursa
Planeetat - Helmikuu 2023
Planeetat
Merkuriusta lukuun ottamatta kaikki planeetat ovat iltataivaalla. Venus ja Jupiter lähestyvät kuukauden mittaan toisiaan, kunnes kohtaavat maaliskuun alussa.
Merkurius
Merkurius oli suurimmassa läntisessä elongaatiossa 30.1. Planeetta nousee kuun alussa kolme varttia ennen Aurinkoa, mutta on hyvin matalalla eteläkaakkoisella taivaalla, eikä käytännössä näy. Planeetta on 45 minuuttia ennen auringonnousua alle asteen korkeudella.
Merkurius on kuun alussa Jousimiehen tähdistössä, mistä se siirtyy 11.2. Kauriiseen.
Venus
Venus on iltataivaalla ja nousee vähitellen yhä ylemmäs. Helmikuun alussa planeetta on tunti auringonlaskun jälkeen lounaassa lähes yhdeksän asteen korkeudella, kuun lopussa jo 15 asteen korkeudella. Venus siirtyy 16.2. Vesimiehen tähdistöstä Kaloihin, 26.2. Valaskalaan ja 27.2. takaisin Kaloihin.
Runsaan kahden vuorokauden ikäinen kuunsirppi on illalla 22.2. lähellä kahta kirkasta planeettaa. Venus on reilut kolme astetta länteen ja Jupiter yli neljä astetta pohjoiseen Kuusta. Tunti auringonlaskun jälkeen Venus on 14 asteen ja Jupiter vajaan 20 asteen korkeudella länsilounaassa. Venuksen Kuu ohitti keskipäivällä runsaan kahden asteen päästä. Jupiter on lähellä Kuuta, niin ikään parin asteen päässä, kun kaksikko on jo laskenut.
Mars
Mars on iltataivaalla ja näkyy edelleen hyvin. Planeetta on etelän suunnalla lähes 55 asteen korkeudella kuun alussa iltakahdeksalta, kuun lopussa noin tuntia aiemmin. Etäisyyden kasvaessa Marsin näennäinen läpimitta kutistuu vajaasta 11 kaarisekunnista vähän yli kahdeksaan kaarisekuntiin, ja samalla se himmenee. Planeetta on edelleen Härän tähdistössä.
Kasvava kuperakuu on 27.–28.2. lähellä Marsia, joka on iltaseitsemän aikaan etelässä yli 55 asteen korkeudella. Kuu peittää Marsin aamulla Pohjois-Suomessa.
Jupiter
Jupiter on iltataivaalla, mutta vajoaa vähitellen kohti Aurinkoa. Kuun alussa planeetta on tunti auringonlaskun jälkeen etelälounaan suunnalla vajaan 28 asteen korkeudella, kuun lopussa toistakymmentä astetta alempana. Jupiter siirtyy 6.2. Kalojen tähdistöstä Valaskalaan ja palaa 19.2. takaisin Kaloihin.
Runsaan kahden vuorokauden ikäinen kuunsirppi on 22.2. lähellä Jupiteria sen eteläpuolella. Jättiläisplaneetta on tunti auringonlaskun jälkeen länsilounaassa 20 asteen korkeudella. Pienin etäisyys on vain kaksi astetta, mutta silloin kaksikko on jo laskenut.
Saturnus
Saturnus on kadonnut Auringon loisteeseen. Helmikuun alussa planeetta laskee tunnin verran Auringon jälkeen, ja 16.2. se on jo konjunktiossa Auringon takana.
Saturnus siirtyy 13.2. Kauriin tähdistöstä Vesimieheen, missä se pysyttelee aina huhtikuuhun 2025 saakka.
Uranus
Uranus näkyy edelleen iltataivaalla. Planeetta on etelässä liki 46 asteen korkeudella helmikuun alussa puoli seitsemän aikoihin. Kuun lopussa Uranus on tunti auringonlaskun jälkeen lounaassa runsaan 40 asteen korkeudella. Planeetta on Oinaassa.
Kasvava Kuu on 25.2. lähellä Uranusta. Kuu on päivätaivaalla lähimmillään vajaan asteen neljänneksen planeetan pohjoispuolella.
Neptunus
Neptunus näkyy kiikarilla tai kaukoputkella kuun alkupuolella vielä kohtuullisesti iltataivaalla, sillä se on tunti auringonlaskun jälkeen lounaan suunnalla vähän yli 20 asteen korkeudella. Kuukauden mittaan planeetta lähestyy Aurinkoa ja laskee kuun lopussa enää tunnin verran Aurinkoa myöhemmin, joten sitä on mahdoton nähdä. Neptunus on Vesimiehen tähdistössä.
Planeetat
Planeetta lähellä Kuuta
- 22.2. Kuu lähellä Venusta ja Jupiteria illalla
- 25.2. Kuu lähellä Uranusta illalla
- 27./28.2. Kuu lähellä Marsia yöllä 27./28.2.
- 28.2. Kuu peittää Marsin aamulla
- 28.2. Kuu lähellä Marsia illalla
Planeetta lähellä tähteä
- ei kohtaamisia
Planeettojen kohtaamiset
- 25.-28.2. Venus lähellä Jupiteria 25.2.–6.3.
Planeettojen muut tapahtumat
- 16.2. Saturnus konjunktiossa