Tähtitieteellinen yhdistys Ursa
Syksyn 2021 esitelmät
Esitelmät pidetään edelleen täysin virtuaalisesti. Ne suoratoistetaan Ursan YouTube-kanavalle ja ovat siellä katsottavissa myös esitelmien päätyttyä.
Esitelmät alkavat kello 18.00 ja kestävät noin tunnin. Niihin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen, ja ne ovat kaikille avoimia ja ilmaisia.
Ehdota esitelmöijää tai aihetta
Katso täältä kaikki Ursan videoidut esitelmät
Esitelmien järjestämistä tukee Opintokeskus Sivis. Ursan juhlavuoden ohjelmaa tukevat Tieteen tiedotus ry ja Jenny ja Antti Wihurin rahasto.
9.11. Maan lähiasteroidit ja Arecibon Observatorion perintö
Maan lähelle tulevien asteroidien tutkiminen on ensiarvoisen tärkeää paitsi aurinkokunnan kehityksen tutkimisen kannalta, myös silloin, kun pyrimme arvioimaan näiden kappaleiden maapalloon kohdistamaa törmäysuhkaa. Kappaleita voidaan tutkia kätevästi tutkalla niiden ohittaessa Maan lähietäisyydeltä – ainakin kosmisessa mielessä.
Yksi parhaista paikoista tutkia näitä Maan lähelle tulevia kappaleita oli Puerto Ricossa sijaitseva ikoninen Arecibon observatorio, jossa toimi maailman voimakkain planeettakunnan tutkimiseen soveltuva tutkajärjestelmä. Arecibo kuitenkin tuhoutui osittain vuosi sitten joulukuussa, kun lautasantennin yläpuolelle ripustettu raskas instrumenttialusta putosi alas.
Miten Maan lähelle tulevia kappaleita tutkitaan, ja mitä niistä on saatu selville? Miten alan tutkimus jatkuu nyt, kun Arecibon observatorion tutka ei ole enää käytössä – ainakaan toistaiseksi?
Puhujana Arecibolla työskennellyt tähtitieteilijä Anne Virkki Helsingin yliopistosta.
Katso esitelmätallenne täällä: https://youtu.be/z8wJkN4pMrY
23.11. Einsteinin perintö
Albert Einstein oli outo ilmestys 1900-luvun alun fyysikoiden joukossa. Nuori patenttitoimiston virkailija tuli tuntemattomuudesta vauhdilla mukaan akateemisten tutkijoiden eturiviin. Hän kehitti uskomattoman nopeassa tahdissa uuden idean toisensa jälkeen ja esitti käänteentekeviä muutoksia sen ajan fysiikkaan lähinnä omien ajatuskokeittensa perusteella.
Einstein paljasti odottamattomia yhteyksiä maailmankaikkeuden perusasioista: hän löysi uusia aineen ja energian muotoja. Hänen työnsä toivat meidät lähemmäksi arvoitusten ratkaisua: mitä on aika, ja mitä avaruus? Mitä on aine, ja mitä on energia?
Puhujana professori, tähtitieteilijä ja palkittu tietokirjailija Heikki Oja.
Katso esitelmätallenne täällä: https://youtu.be/yr8BfLAF9tQ
30.11. Matka mustaan aukkoon
Mustista aukoista on viime aikoina tullut yksi keskeisimmistä tutkimuskohteista kosmologiassa. Havainnot avaruutta taivuttavista gravitaatioaalloista kertovat mustien aukkojen tanssista, tähtien liike Linnunradan keskustassa paljastaa kotigalaksimme supermassiivisen mustan aukon olemassaolon, ja tähtitieteilijät ovat onnistuneet valokuvaamaan mustan aukon varjon sen tulisena hehkuvaa kertymäkiekkoa vasten.
Havainnot ovat kertoneet paljon, mutta nykyinen tietämys loppuu mustia aukkoja ympäröivään tapahtumahorisonttiin. Sen toiselta puolelta tutkijoilla on paljon arvauksia, mutta ei vielä tietoa. Mistä mustat aukot ovat tulleet, mihin ne johtavat ja mitä niiden olemassaolo kertoo luonnon syvimmistä lainalaisuuksista?
Puhujana teoreettinen fyysikko ja tietokirjailija Tommi Tenkanen.
Katso esitelmätallenne osoitteessa https://youtu.be/qHDu_wIsUX8