Tähtitieteellinen yhdistys Ursa
Syksyn 2023 esitelmät
Ursan esitelmät pidetään täysin virtuaalisesti. Ne suoratoistetaan Ursan YouTube-kanavalle ja ovat siellä katsottavissa myös esitelmien päätyttyä.
Esitelmät alkavat kello 18.00 ja kestävät noin tunnin. Niihin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen, ja ne ovat kaikille avoimia ja ilmaisia.
Ehdota esitelmöijää tai aihetta
Katso täältä kaikki Ursan videoidut esitelmät
Esitelmien järjestämistä tukee Opintokeskus Sivis.
31.10. Auringon syklit
Keskustähtemme Aurinko noudattaa noin 11 vuoden syklejä, joiden aikana sen magneettinen aktiivisuus voimistuu ja hiipuu. Silminnähtävä merkki Auringon magneettikentän voimakkuudesta ovat tähtemme pinnalla näkyvät auringonpilkut, niiden lukumäärä ja sijainti. Tulevien magneettisten syklien voimakkuutta pyritään ennustamaan, mutta se on osoittautunut haastavaksi. Apuna puuhassa ovat useat Aurinkoa tutkivat luotaimet.
Mitä Auringon sykleistä tällä hetkellä tiedetään? Millainen on tällä hetkellä käynnissä oleva sykli numero 25? Entä miten Auringon syklin yhteys Maan magneettikentän häiriöihin aikoinaan selvisi?
Puhujana avaruusfysiikan professori Emilia Kilpua Helsingin yliopistolta.
Voit katsoa esitelmätallenteen osoitteessa https://youtu.be/VsshIpP-l-4
7.11. Kosmologian sankareita
Tiede edistyy yleensä hyvin lyhyin askelin. Tutkijat julkaisevat uuden artikkelin, joka tuo pienen tiedonmurusen lisää tieteen suureen laariin. Mutta joskus tieteessä tehdään uusia löytöjä tai oivalluksia, jotka voivat kerralla avata kokonaan uusia näkymiä tai jopa johtaa aivan uuden tieteenalan syntymiseen. Maailmankaikkeutta kokonaisuutena tutkuva kosmologia on kokenut oleellisimmat harppauksensa vasta viimeisen sadan vuoden aikana.
Heikki Oja poimii tuoreesta Tähtitieteen sankareita -kirjastaan esille kosmologian tärkeimpiä havaintoja: avaruuden laajenemisen, universumin alkuhetket, alkuräjähdyksen lämpösäteilyn, pimeän aineen. Miten ymmärryksemme maailmankaikkeudesta on kasvanut? Ja keitä ovat olleet ihmiset tutkimuksen eturintamassa?
Puhujana professori, tähtitieteilijä ja palkittu tietokirjailija Heikki Oja.
Voit katsoa esitelmätallenteen osoitteessa https://youtu.be/dy8h65nY7pM
28.11. Linnunradan supermassiivinen musta aukko Sgr A*
Keväällä 2019 kohisi niin tutkijayhteisössä kuin tavallisen kansan parissakin, kun historiallinen kuva supermassiivisen mustan aukon tapahtumahorisontin ympäristöstä paljastettiin. Kuvan koostajana toimi Event Horizon Telescope -yhteisö, ja kuvan kohteena oli valtava musta aukko M87-galaksin keskustasta. Moni ihmetteli, miksei kuvassa ollut Linnunradan keskustan musta aukko Sgr A*, mutta tuota kuvaa saatiin odottaa vuoteen 2022 asti.
Mikä kuvan koostamisessa kesti? Millainen on kuvan kohde, kotigalaksimme supermassiivinen musta aukko? Mitä uutta kuva on opettanut meille tästä kohteesta?
Puhujana hankkeessa mukana oleva Aalto-yliopiston vanhempi tutkija, dosentti Tuomas Savolainen.
Voit katsoa esitelmätallenteen osoitteessa https://youtu.be/3W5Hd05kmZw.