Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Ursa palkitsi Lieksan meteoriitin löytäjän ja ansioituneita tähtiharrastajia

7.8.2018

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry on tunnustanut Stella Arcti -palkinnoilla suomalaisia tähtiharrastajia. Pekka Vallimies palkittiin kotikuntansa Lieksan rautameteoriitin löytämisestä toukokuussa 2017. Imatralainen Rauno Päivinen palkittiin ansiokkaasta harrastustoiminnasta mm. tähtikuvauksen alalla. Vantaalla asuva Harri Haukka palkittiin mm. merkittävästä työstä tähtitieteen ammattilaisten ja harrastajien välisen yhteistyön edistämiseksi.

Ursan merkittävintä tähtiharrastuksesta myönnettävää tunnustusta, Stella Arcti -palkintoa, on jaettu vuodesta 1988 lähtien. Palkinto myönnetään jopa kansainvälisellä tasolla merkittävistä tähtitieteellisistä havainnoista tai poikkeuksellisen asioituneesta tähtiharrastuksesta.

Stella Arctit jaettiin Cygnus-harrastajatapahtumassa Säkylässä viikonloppuna. Lieksalainen Pekka Vallimies palkittiin poissaolevana. Hän teki löpönvaaralaiselta hakkuuaukealta merkittävän ja uutisotsikoihin nousseen löydön toukokuussa 2017: ensimmäisen meteoriitin Suomesta 43 vuoteen. Sittemmin saman meteoriitin palasia on löytynyt alueelta vielä lisää.

"Pääsee haastamaan itsensä ja tekemään jotain uutta"

Rauno Päivisen ensimmäinen muisto tähtiharrastuksesta on, kun äiti kantoi ulkosaunasta neljä-viisivuotiaan pikkupojan talvisen tähtitaivaan alle. "Muistan, että olen ihaillut tähtitaivasta jo silloin", Päivinen kuvailee. "Varmaan se ensimmäinen kipinä on lähtenyt siitä. Hiukan myöhemmin joskus ala-asteikäisenä sitten rupesi enemmän kiinnostamaan, kun sai enemmän tietää planeetoista ja tähdistä. Siitä se lähti."

Päivinen on pitkän harrastustaipaleensa aikana rakentanut itse muun muassa kaukoputkia sekä oman observatorion. Hän on ollut pitkään mukana Ursan sekä paikallisen tähtiyhdistyksen, Etelä-Karjalan Novan toiminnassa. Nykyään Päivinen on myös Novan puheenjohtaja.

Päivinen palkittiin mm. siitä, että hän on luonut yhteyden thaimaalaiseen tähtitiede- ja harrastusyhteisöön. "Olen naimisissa thaimaalaisen naisen kanssa", Päivinen selittää taustoja. "Olimme menossa Thaimaaseen matkalle, mutta en ole aurinkorannoilla lojuva tyyppi ollenkaan. Tietysti kiinnosti tietää, olisiko Thaimaassa mitään tähtitieteeseen liittyvää. Sieltähän löytyi Narit eli heidän tiedeyhteisönsä, joka tekee tähtitutkimusta ja jolla on hienot laitteet. Otin sitten yhteyttä sinne, olisiko mahdollista päästä tutustumaan heidän observatorioonsa." Thaimaalaiset tekivät Päivisen avustuksella vierailun Suomeen viime kesän Cygnus-tapahtumaan.

Päivinen nauttii erityisesti muun harrastusyhteisön kanssa vuorovaikuttamisesta. "Omissa projekteissa on tietysti mielenkiintoista se, että pääsee haastamaan itsensä ja tekemään jotain uutta", Päivinen kertoo. "Yhteisö tulee mukaan siihen ja saa tukea ja oppia. Koen mielekkääksi myös, että pystyn jakamaan oppimaani tietoa yhteisölle."

Harrastajakin voi osallistua ammattimaiseen tutkimukseen

"Lapsena 80-luvulla kun tuli scifielokuvia ja -sarjoja televisiosta, varsinkin Star Trek, se oli minulle suurin juttu", Harri Haukka muistelee. "Hale-Bopp tai jokin muu kirkas komeetta oli silloin taivaalla, katselin sitä kiikareilla parvekkeelta. Se oli minusta jotain tosi coolia."

Joroisilla asunut, nyttemmin vantaalaistunut Haukka harmittelee, ettei paikkakunnalla ollut tuolloin omaa tähtiyhdistystä. "Vasta 2000-luvun vaihteessa sinnepäin perustettiin tähtiharrastusyhdistys [Warkauden Kassiopeia] ja siinä konkretisoitui harrastus käytännön tasolla." Haukka olikin mukana perustamassa Warkauden Kassiopeiaa vuonna 2001.

Haukan tapauksessa tähtiharrastajasta tuli ammattilainen. Nykyään Ilmatieteen laitoksella avaruustutkimuksen parissa työskentelevä Haukka on sittemmin yhdistänyt onnistuneesti tähtiharrastusta ja ammattitasoista tutkimustyötä. Warkauden Kassiopeian omistamalla Härkämäen observatoriolla on havaittu muun muassa jo 70 eksoplaneettaa. Haukka pyrkii yhä käymään Härkämäellä kuukausittain.

Härkämäki osallistuu havainnoillaan myös muun muassa suomalaiseen tutkimukseen Helsingin ja Turun yliopistoissa sekä venäläisiin ja italialaisiin tieteellisiin ohjelmiin. "Ensimmäiset supernovat Suomessa löydettiin Härkämäellä", Haukka huomauttaa. "Varmaan 78 ensimmäistä löytyi Härkämäellä."

Haukka haluaakin kannustaa tähtiharrastajia osallistumaan tieteelliseen tutkimukseen. "Monet saavat palkintonsa siitä, jos saavat vaikka julkaisuun nimensä. Olen hehkuttanut vuosia jo sitä, että Härkämäellä on saatu nimet kahteen Nature-artikkeliin. Harva tutkija pääsee elämässään edes kahdesti Natureen."

 


Kuvamateriaalia tiedotusvälineiden käyttöön

Kuva 1: Ansiokkaasta tähtiharrastustoiminnasta Stella Arcti -palkitut Harri Haukka ja Rauno Päivinen (Kuva Janne Kari) jpg

Kuva 2: Lieksan meteoriitin löytäjä Pekka Vallimies autotallissaan meteoriitin puhdistuspaikassa (Kuva Jarkko Kettunen) jpg

 

Lisätietoja

Pekka Vallimies
puh 0400 383810
sähköposti pekka . vallimies .at. luukku . com

Rauno Päivinen
puh 040 846 9715
sähköposti rauno . paivinen .at. hotmail . com

Harri Haukka
sähköposti haukkaha.at. gmail . com