Tähtitieteellinen yhdistys Ursa
Syksyn 2016 esitelmät
Esitelmät pidetään Helsingin Kruununhaassa Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6) alakerran suuressa salissa 104. Esitykset alkavat kello 18.00 ja kestävät noin tunnin. Kaikki Ursan esitelmät ovat maksuttomia, ja niihin on vapaa pääsy myös Ursaan kuulumattomilla henkilöillä. Esitelmiin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.
Esitykset streamataan suorana lähetyksenä verkkoon ja ne ovat katsottavissa verkossa myös jälkikäteen. Linkit esitelmien seuraamiseen tulevat tälle sivulle.
Esitelmien järjestämistä tukee Opintokeskus Sivis.
ti 1.11. Milloin revontulia voi nähdä?
Revontulten esiintymistodennäköisyys riippuu pitkälti Auringon aktiivisuudesta ja aurinkotuulen puuskaisuudesta, mutta niiden ennustaminen on silti monimutkainen tehtävä. Viime kädessä revontulten synty riippuu aurinkotuulen ja Maan magneettikehän vuorovaikutusilmiöistä ja magneettikehän sisäisistä prosesseista.
Minkälaiset olot vaaditaan, jotta revontulia voidaan nähdä Etelä-Suomessa saakka? Miten hyvissä ajoin ennusteita voi tehdä? Entä millä todennäköisyydellä ennusteet osuvat oikeaan?
Puhujana Ilmatieteen laitoksen tutkija Kirsti Kauristie.
Esityksen taltiointi valitettavasti epäonnistui.
ti 15.11. Gravitaatioaallot
Albert Einstein ennusti gravitaatioaaltojen olemassaolon jo sata vuotta sitten, mutta vasta kilometrien mittaisilla LIGO-interferometreillä ne onnistuttiin ensimmäistä kertaa havaitsemaan suoraan. Historiallinen löytö julkistettiin tämän vuoden helmikuussa. Moni veikkasi löydön olevan Nobelin fysiikanpalkinnon arvoinen, mutta tänä vuonna palkinto meni muualle.
Mitä gravitaatioaallot oikein ovat, ja miten niitä syntyy? Millaisia uudenlaisia tähtitieteen ja kosmologian havaintoja niiden avulla voidaan tehdä?
Puhujana teoreettisen hiukkasfysiikan professori Kari Rummukainen Helsingin yliopistosta.
Ursan sääntömääräinen syyskokous pidetään esitelmän jälkeen samassa salissa.
ti 29.11. Onko avaruudessa liike-elämää?
Näyttää siltä, että avaruustoiminnan tulevaisuus on kaupallinen. Kansainvälisen avaruusaseman huoltolentoja tehdään jo yksityisillä aluksilla. Avaruusturismi tekee tuloaan.
Uudet, yhä pienemmät valmiit satelliittityypit kuten CubeSat ovat verraten halpoja ja nopeita valmistaa ja laukaista kiertoradalle. Avaruustoiminnasta on tulossa jotain, minkä varaan voi jo rakentaa bisnestä -- vaikka ei olisi Elon Musk.
Mutta miksi kukaan lähtisi tekemään bisnestä kiertoradalla? Miten kaupalliseen avaruustoimintaan ylipäätään pääsee mukaan? Miten suunnitella toimintaa eteenpäin alalla, jossa asiat kirjaimellisesti saattavat räjähtää?
Puhujana Reaktor Innovations Oy:n robotti- ja avaruusliiketoiminnasta vastaava Juha-Matti Liukkonen.