Tähtitieteellinen yhdistys Ursa
Kevään 2023 esitelmät
Ursan esitelmät pidetään täysin virtuaalisesti. Ne suoratoistetaan Ursan YouTube-kanavalle ja ovat siellä katsottavissa myös esitelmien päätyttyä.
Esitelmät alkavat kello 18.00 ja kestävät noin tunnin. Niihin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen, ja ne ovat kaikille avoimia ja ilmaisia.
Ehdota esitelmöijää tai aihetta
Katso täältä kaikki Ursan videoidut esitelmät
Esitelmien järjestämistä tukee Opintokeskus Sivis.
21.3. JUICE etsii elämää Jupiterin jääkuista
Jupiterin suurista ns. Galilein kuista erityisesti Europa on ollut suuren astrobiologisen kiinnostuksen kohteena siitä lähtien, kun sen jäisen pinnan alla ymmärrettiin olevan syvä valtameri, jossa vettä on todennäköisesti enemmän kuin maapallon valtamerissä. Nykyään myös Ganymedeen ja Kalliston jääkuoren alla uskotaan olevan sulan veden kerros. Silti näistä jäisistä kuista tiedetään toistaiseksi verraten vähän. Euroopan avaruusjärjestö ESA:n JUICE-luotain (JUpiter ICy moons Explorer) on määrä laukaista matkaan tutkimaan tarkemmin näitä jäisiä maailmoita 13.4.2023.
Suomalaisosaamista on matkalla mukana PEP-hiukkasmittalaitteen (Particle Environmental Package) tietokoneessa ja sen tietokoneohjelmistossa. Mittalaitteen suunnitteluun ja rakentamiseen osallistui tutkijoita ja insinöörejä Aalto-yliopistosta ja Ilmatieteen laitokselta.
Millainen laite JUICE on? Miten sen odotetaan kasvattavan ymmärrystämme Europasta, Ganymedeestä ja Kallistosta? Entä voiko se kertoa meille jotain elämän mahdollisuuksista näiden kuiden sisällä?
Puhujana Aalto-yliopiston avaruustekniikan ja -fysiikan professori ja PEP-instrumentin tietokoneen luovutuksen vastuullinen johtaja, Esa Kallio.
Katso esitelmän tallenne täällä »
28.3. Euclid tutkii pimeää maailmankaikkeutta
Pimeä aine ja pimeä energia ovat kosmologian suuria avoimia kysymyksiä. Tavallinen aine vastaa alle 5 % koko universumin energiatiheydestä, siinä missä pimeän aineen osuus on noin 26 % ja pimeän energian 69 %. Pimeä energia on vastuussa universumin kiihtyvästä laajenemisesta. Pimeä aine puolestaan kokosi kasaan ensimmäiset galaksit, ja kasaa galaksijoukot suureksi verkkomaiseksi muodostelmaksi, joka täyttää havaitsemamme universumin. Silti emme tiedä, mitä pimeä aine ja pimeä energia tarkalleen ovat.
Euroopan avaruusjärjestö ESA on laukaisemassa tänä vuonna matkaan odotetun avaruusteleskooppi Euclidin, jonka on määrä tutkia maailmankaikkeuden laajenemista ja sen rakenteiden muodostumista viimeisen 10 miljardin vuoden aikana. Mitä se tulee kertomaan meille universumista, pimeästä aineesta ja pimeästä energiasta? Miten suomalaistutkijat ovat hankkeessa mukana?
Puhujana Euclid-tiimin vanhempi tutkija ja kosmologi Elina Keihänen Helsingin yliopistosta.
4.4. Webb tähyää maailman ääriin
James Webb -avaruusteleskooppi (JWST) laukaistiin avaruuteen pitkien viivytysten jälkeen joulukuussa 2021 ja on tehnyt onnistuneesti havaintoja viime vuoden kesästä lähtien. Hubblen seuraajaksi tituleerattu JWST on noin sata kertaa edeltäjäänsä herkempi, mikä tarkoittaa, että sen avulla saadaan kuvattua aiempaa himmeämpiä kohteita. Sen tutkimuskohteisiin kuuluvat muun muassa eksoplaneettojen kaasukehät ja vasta syntymässä olevat planeettakunnat, universumin ensimmäiset tähdet ja galaksit sekä tähtien ja galaksien kehitys.
Millainen laite Webb oikein on? Miksi juuri tällainen laite rakennettiin Hubblen seuraajaksi? Millaisia kuvia se on jo ehtinyt ottaa, ja mitä tuloksia siltä vielä odotetaan? Entä joko Webbille suunnitellaan seuraajaa?
Puhujana avaruustekniikkaan erikoistunut tiedetoimittaja ja tietokirjailija, JWST:n tekemistä pitkään seurannut Jari Mäkinen.