Tähtitieteellinen yhdistys Ursa
Kevään 2018 esitelmät
Syksyn 2017 suurista yleisömääristä johtuen kevään 2018 esitelmistä kaksi pidetään Helsingin yliopiston Porthanian salissa PII (Yliopistonkatu 3) ja kevätkokousta edeltävä esitelmä tuttuun tapaan Helsingin Kruununhaassa Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6) alakerran suuressa salissa 104. Esitykset alkavat kello 18.00 ja kestävät noin tunnin. Kaikki Ursan esitelmät ovat maksuttomia, ja niihin on vapaa pääsy myös Ursaan kuulumattomilla henkilöillä. Esitelmiin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.
Esitykset streamataan suorana lähetyksenä verkkoon ja ne ovat katsottavissa verkossa myös jälkikäteen. Linkit esitelmien seuraamiseen tulevat tälle sivulle.
Esitelmien järjestämistä tukee Opintokeskus Sivis.
13.3. Neutronitähdet hiukkasfysiikan laboratoriona (Porthania, PII)
Supernovan seurauksena romahtaneet tähdenytimet eli neutronitähdet ovat universumin tiheintä ainetta: jopa kahden Auringon massa on niissä puristettuna halkaisijaltaan vain noin 10 km läpimittaiseksi kappaleeksi. Sen sisällä vallitsevat niin typerryttävät olosuhteet, ettemme tarkalleen tiedä, miten aine neutronitähden ytimessä käyttäytyy. Siellä saattaa peräti esiintyä vapaita kvarkkeja, mitä ei tavata missään muualla -- ellei sitten alkuräjähdyksen yhteydessä vallinneissa äärimmäisissä olosuhteissa.
Alati paranevat havainnot neutronitähdistä auttavat testaamaan teorioita siitä, mitä niiden sisällä tapahtuu. Erityisesti tuoreet gravitaatioaaltohavainnot ns. kilonovasta, jossa oli osallisena ainakin yksi neutronitähti, auttavat ymmärtämään näitä arvoituksellisia kohteita paremmin.
Puhujana teoreettinen ydin- ja hiukkasfyysikko Aleksi Vuorinen Helsingin yliopistolta.
Esitelmä Ursan YouTube-kanavalla
***
20.3. Avaruuslaki (Tieteiden talo, sali 104)
Laki avaruustoiminnasta tuli voimaan 23.1.2018 ja Suomi sai vihdoin oman kansallisen avaruuslain. Lain tavoitteena on luoda Suomessa harjoitettavalle avaruustoiminnalle selkeät puitteet. Vaikka Suomi on ollut pitkään mukana avaruustoiminnassa, ensimmäisen oman satelliittimme saimme vasta viime vuonna.
Millaisiin asioihin avaruuslaki käytännössä vaikuttaa? Mitä sinun tulisi tehdä, jos haluaisit vaikkapa laukaista oman satelliitin tai peräti avaruusraketin Suomesta? Kuka omistaa planeetat ja asteroidit, miten lainsäädäntö katsoo kaivostoimintaa kiertoradalla?
Puhujana lain parissa työskennellyt juristi Maija Lönnqvist Työ- ja elinkeinoministeriöstä.
Esitelmä Ursan YouTube-kanavalla
***
27.3. Event Horizon Telescope ja mustan aukon muotokuva (Porthania, PII)
Mustat aukot ovat itsessään näkymättömiä, mutta ne voidaan havaita siinä, miten ne vuorovaikuttavat ympäristönsä kanssa. Riittävän tarkoilla havainnoilla on kuitenkin mahdollista nähdä mustan aukon viimeisen pakopinnan eli tapahtumahorisontin pimeä hahmo. Ensimmäiset mittaukset tehtiin viime keväänä, ja kansainvälisen Event Horizon Telescope -hankkeen ensimmäistä kuvaa Linnunradan keskustan supermassiivisesta mustasta aukosta odotetaan tänä vuonna. Operaatio on haastava, sillä supermassiivisenkin aukon tapahtumahorisontti on valtavaan massaansa nähden varsin pieni, ja tässä tapauksessa noin 26 000 valovuoden päässä.
Tällaista kuvaa ei ole koskaan aiemmin onnistuttu ottamaan. Mitä siinä voi näkyä, ja miten kaukainen musta aukko voidaan saada kuvattua? Miten viime kevään havainnot tehtiin? Mitä merkitystä kuvalla tulee olemaan, ja mitä se voi kertoa meille gravitaation luonteesta?
Puhujana hankkeessa mukana oleva Aalto-yliopiston tutkija Tuomas Savolainen.