Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Ursa palkitsi tähtiharrastajia aurinkokunnan ulkopuolisen kappaleen aiheuttaman tähdenlennon löytämisestä

4.8.2024

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry on tunnustanut tähtiharrastajia Stella Arcti -palkinnolla ensimmäisestä harrastajien löytämästä aurinkokunnan ulkopuolisen kappaleen aiheuttamasta tähdenlennosta, jonka tutkijat varmistivat. Palkitut olivat jyväskyläläinen Harri Kiiskinen, kangasalalainen Markku Lintinen, mäntyharjulainen Markku Siljama ja keravalainen Jaakko Visuri. Jo aiemmin palkittu Jarmo Moilanen Puolangasta sai löydöstä Stella Arcti -maininnan. Lisäksi lappeenrantalainen Kai Hämäläinen palkittiin ansiokkaasta ja pitkään jatkuneesta tähtiharrastuksesta.

Vuonna 2022 lokakuun 23. päivän iltana kello 22.38 taivaan halki lensi lensi Venusta kirkkaampi tähdenlento eli meteori, joka herätti huomiota myös pitkällä kestollaan.

Kun havaintoja alettiin analysoida, osoittautui, että ilmiön aiheuttanut kappale oli peräisin aurinkokunnan ulkopuolelta. Se on siis syntynyt jossain toisessa planeettakunnassa. Tämä pieni avaruuskivi eli meteoroidi painoi arviolta vain noin kilon. Halkaisijaltaan todennäköisesti noin kymmensenttinen kappale vain käväisi ilmakehässä ja jatkoi sitten lentoaan avaruuteen. Meteoriittia se ei siis pudottanut.

Kyseessä on vasta kolmas luotettavasti määritetty tähtienvälinen meteori Maan ilmakehässä. Aiemmat kaksi on havaittu yhdysvaltalaisilla sotilassatelliiteilla. Tämä on siis maailman ensimmäinen harrastaja-asemien avulla varmistunut, aurinkokunnan ulkopuolelta saapunut kohde. Laajempaan tietoisuuteen ovat viime vuosina nousseet 1I/ʻOumuamua ja 2I/Borisov, jotka ovat ensimmäiset tunnetut, tähtienvälisestä avaruudesta aurinkokuntaan saapuneet suuret kappaleet.

Suomalaisharrastajien havainnot käytiin läpi myös espanjalaisten ammattitähtitieteilijöiden toimesta, jotka tekivät niistä riippumattoman analyysin. Kappaleen laskettiin olevan peräisin aurinkokunnan ulkopuolelta, tai mahdollisesti aivan aurinkokunnan ulkorajalta. Tutkimus on sittemmin julkaistu myös vertaisarvioidussa tiedejulkaisussa.

Ursa uutisoi tapauksesta tarkemmin jo vuonna 2023 sekä lehdistötiedotteessa että Tähdet ja avaruus -lehden numerossa 2/2023. Linkki alkuperäiseen tiedotteeseen löytyy tämän tiedotteen lopusta.

Yllättävä vieras tähtienvälisestä avaruudesta

Ursan kirkkaisiin meteoreihin keskittyneen harrastajaelimen eli tulipallotyöryhmän analyytikko Jaakko Visuri ei aluksi kiinnostunut tästä meteorista, sillä hän arvioi kappaleen mitä todennäköisimmin vain hiponeen ilmakehää. Tulipallotyöryhmän päätavoite on paikallistaa Maan pinnalle pudonneita meteoriitteja.

Ryhmän jäsen Markku Siljama päätti kuitenkin koettaa laskea kappaleen lentoradan.

"Kun näin kuvaruudulla valmiin kuvan lentoradasta aurinkokunnassa, jäin katsomaan sitä silmät selällään", Siljama kuvailee. "Eihän tuollaista rataa ole olemassakaan!"

Siljaman laskujen mukaan kappale liikkui niin suurella nopeudella, että sen olisi pitänyt saapua aurinkokunnan ulkopuolelta. Visuri päätti suorittaa tarkemmat ratalaskelmat. Koska tapauksesta oli runsaasti kamera- ja videohavaintoja, hän sai määritettyä kappaleen lentoradan luotettavasti.

"Sainhan noita numeroita tarkistella useampaan otteeseen ja eri suunnista, jotta voitiin olla varmoja", Visuri kuvailee tutkimusta nyt. "Se oli aikaa vievä projekti, mutta ei silti tuntunut sellaiselta, kun oli niin jännää!"

Kappaleen alkuperän kannalta ratkaisevat havainnot Siljamalle ja Visurille toimittivat tulipallotyöryhmän jäsenet Jarmo Moilanen (Vaalan kamera-asema), Harri Kiiskinen (Nyrölä) ja Markku Lintinen (Tampereen Ursan revontulikamera).

Koko taivasta rutiininomaisesti kuvaavat kamerat ovat usein ratkaisevan hyödyllisiä, kun meteorien rataa lasketaan. Tähdenlennoista ei yleensä saada valokuvia, ellei sellainen ole ilmaantunut johonkin kuvaan sattumalta – tai tarkoituksella koko taivasta pimeän aikaan kuvaavin kameroiden kuviin. Havaintoja tarvitaan eri paikkakunnilta, jotta kappaleen lentorata saadaan selvitettyä mahdollisimman tarkasti.

"Olin aika yllättynyt kun kuulin, että meteori olisi peräisin hyperboliselta radalta eli mahdollisesti jopa interstellaarinen", jo aiemmin Stella Arctilla palkittu Jarmo Moilanen muistelee tutkimuksen etenemistä. "Niitä ei ole kovin monia ole havaittu."

Moilanen kiinnostui meteoriiteista 1980-luvulla, kun hän näki kirkkaan tulipallon Kokkolan taivaalla. "Kun 2000-luvun alussa Suomen yllä nähtiin muutamia mahdollisia meteoriitin pudottajia, niin ajatus kamera-aseman perustamisesta tuli mieleen", hän muistelee. Nykyään hän ylläpitää jo vuodesta 2004 Vaalassa toiminutta kamera-asemaa.

"Erityisen hienoksi löydön tekee se, että havainto on suomalaisten tähtiharrastajien tekemä", Harri Kiiskinen arvioi. "Oma osuuteni tapauksen selvityksessä oli havaintodatan kerääminen meteorikameroilla, joita olen asentanut Nyrölän observatorioon ja kotiini Jyväskylään. Yhden Nyrölän kameran videodata oli ratkaisevassa asemassa havaintoa varmistettaessa."

Myös Markku Lintinen on ollut kiinnostunut koko taivaan kuvaamisesta myös jo pitkään. Innostus syttyi aikoinaan revontulia kuvatessa.

"Kotipihalla näkyvyys oli kovin rajoitettua, ja ehdotin Tampereen Ursassa kameran ja videotallentimen asentamista Kaupin tähtitorniin", hän kuvailee. "Syksystä alkaen Yönsilmä-nimellä kutsuttu kamera alkoi kuvata pohjoiseen Näsijärven yli. Kameran hyvä kuvanlaatu innosti muitakin, ja parin seuraavan vuoden kuluessa sain viedä kerholle kamerat kuvaamaan myös muita ilmansuuntia. Joitakin tulipallojakin löydettiin videotallenteista ensimmäisenä talvena."

Elinikäinen harrastus

Stella Arctilla palkittiin myös pitkän linjan tähtiharrastaja, lappeenrantalainen Kai Hämäläinen. Hämäläinen on toiminut aktiivisesti paikallisessa tähtiyhdistyksessä, Etelä-Karjalan Novassa, jo 1980-luvulla.

"Asuin lapsena Lappeenrannassa korkean kerrostalon ylimmässä kerroksessa", Hämäläinen kertoo.

"Parvekkeelta avautui eteläinen taivas, idässä näkyivät nousevat planeetat ja itänaapurin raketti-ilmiöt. Revontuliakin pystyi kurkkimaan. Siinähän se harrastus oli ikään kuin tarjottimella."

Hämäläinen on toiminut monta kertaa myös Etelä-Karjalan Novan puheenjohtajana. Viimeisin pesti on käynnissä juuri nyt.

"Meillä on yhdistyksen 50-vuotisjuhlavuosi menossa", Hämäläinen kuvailee. "Samaan aikaan kun olen iän myötä alkanut kiinnostua historiasta, myös tähtitieteeseen liittyvästä historiasta, on innostavaa seurata, mikä uusia harrastajia kiinnostaa ja miten he alkavat harrastaa."

Hämäläinen kannustaa uusia tähtiharrastajia pitkäjänteisyyteen ja kärsivällisyyteen.

"Monille tästä tulee elinikäinen harrastus, joten ei pidä heti lannistua, jos ensimmäiset revontulikuvat eivät tunnu onnistuvan tai haluamaansa galaksia ei millään saa kaukoputken näkökenttään", hän neuvoo.

"Kannattaa liittyä Ursan ja mahdollisen paikallisseuran jäseneksi, vaikka harrastaisi ihan itsekseen. Tähtiharrastuksessa on nykyisin enemmän eri tapoja päästä alkuun puhelinsovellusten ja etämahdollisuuksien myötä. Mielestäni tähtiharrastus on kuitenkin parhaimmillaan ulkoilmassa nautittuna."

 

Ursan merkittävintä tähtiharrastuksesta myönnettävää tunnustusta, Stella Arcti -palkintoa, on jaettu vuodesta 1988 lähtien. Palkinto myönnetään jopa kansainvälisellä tasolla merkittävistä tähtitieteellisistä havainnoista tai poikkeuksellisen asioituneesta tähtiharrastuksesta. Palkinnot jaettiin tänä vuonna Cygnus-kesätapahtumassa Valkeakosken Sääksmäellä 3.8.2024.


Linkkejä

Ursan lehdistötiedote "Lokakuun tulipallon aiheuttaja tuli aurinkokunnan ulkopuolelta" (1.3.2023)

Kuvamateriaalia tiedotusvälineiden käyttöön

Kuva 1. Stella Arcti -palkitut. Vasemmalta oikealle ovat Jarmo Moilanen, Harri Kiiskinen, Markku Lintinen, Markku Siljama ja Kai Hämäläinen. Jaakko Visuri palkittiin poissaolevana. jpg
Kuva: Emma Bruus. Kuvan omistusoikeudet on mainittava kuvan käytön yhteydessä.

Kuva 2. Aurinkokunnan ulkopuolelta saapuneen kappaleen aiheuttama tähdenlento Tampereen Ursan revontulikameran kuvaamana. Tähdenlento näkyy vaaleana viiruna kuvan vasemmassa ylänurkassa horisontissa näkyvien vihreiden revontulien yläpuolella. png
Kuva: Markku Lintinen / Tampereen Ursa, käyttöoikeus vain tämän uutisen yhteydessä. Kuvan omistusoikeudet on mainittava kuvan käytön yhteydessä.

Kuva 3. Harri Kiiskinen. jpg
Kuva Harri Kiiskinen. Kuvan omistusoikeudet on mainittava kuvan käytön yhteydessä.

Kuva 4. Markku Lintinen. jpg
Kuva: Lee Müller. Kuvan omistusoikeudet on mainittava kuvan käytön yhteydessä.

Kuva 5. Jaakko Visuri. jpg
Kuva: Emma Bruus. Kuvan omistusoikeudet on mainittava kuvan käytön yhteydessä.

Kuva 6. Kai Hämäläinen. jpg
Kuva: Kai Hämäläinen. Kuvan omistusoikeudet on mainittava kuvan käytön yhteydessä.

 


Lisätietoja

Harri Kiiskinen
harri.kiiskinen@jklsirius.fi
040 5273 853

Markku Lintinen
markku.lintinen@iki.fi
050 5151 613 (haastattelupyynnöt mieluiten sähköpostilla tai tekstiviestillä)

Jaakko Visuri
jaakko.visuri@ursa.fi
040 707 1555

Kai Hämäläinen
kai.o.hamalainen@elisanet.fi
040 707 8252