Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Havaintotehtävä kouluille: Otava ja Pohjantähti

Tänä syksynä kannustamme kouluissa tutustumaan tähtitaivaaseen etsimällä sieltä Otavan ja sen avulla Pohjantähden.

Otavan etsiminen sopii alakoulun alimmille luokka-asteille.

Pohjantähden löytyminen vaatii hieman enemmän, ja se sopinee tehtäväksi alakoulun vanhemmille oppilaille ja kaikille tätä vanhemmille.

Pohjantähti löytyy Otavan avulla, joten Pohjantähden etsijöiden kannattaa lukea koko sivu ohjeineen. Sivulta löytyy myös kuvia, joiden avulla Otavan ja Pohjantähden etsimistä voi harjoitella jo kotona. Lopulliset havainnot kannattaa kuitenkin tehdä ulkona, avoimen taivaan alla.

Löydä Otava!

Hieman kauhaa muistuttava Otava on helppo löytää taivaalta koska vain, kun on pimeää ja selkeää. Otava nimittäin näkyy Suomessa aina taivaalla, eikä se laske koskaan horisontin taakse. Ainoastaan ilmansuunta, mistä Otava löytyy, muuttuu paitsi yön edetessä, myös eri vuoden aikoina. Otava on kuitenkin taivaalla niin korkealla, että se näkyy joka yö.

Otava kuuluu Ison karhun tähdistöön. Muut Ison karhun tähdistä ovat kuitenkin niin himmeitä, että niitä voi olla vaikeaa hahmottaa.

Tarvitaan:

- Pimeähkö taivas. Otava alkaa erottua syksyllä ja talvella luoteistaivaalta viimeistään noin tunti auringonlaskun jälkeen, mutta se erottuu sitä paremmin, mitä pimeämpää on. Tämä pätee myös katuvaloihin: esimerkiksi tyypillisen kerrostalon pihassa on liikaa valaisimia, jotta taivaalta voisi erottaa muuta kuin kaikkein kirkkaimmat tähdet. Siksi Otavan katselemista varten kannattaa hakeutua sellaiseen paikkaan, jossa ei ole niin paljoa katuvaloja ja muita valaisimia.

- Mahdollisesti tähtikartta ja kompassi. Otavan kauhamainen muoto on kuitenkin hauskaa etsiä omin silmin. Otava voi näyttää taivaalla yllättävän isolta!

Tee näin:

- Katso ensin sisällä, miltä Otava näyttää. Apuna voi käyttää tämän sivun kuvia.

- Mene ulos selkeällä ilmalla (kun ei ole pilvistä) noin tunti auringonlaskun jälkeen tai myöhemmin. Etsi Otava taivaalta joko omin silmin tai kompassin ja tähtikartan avulla.

Otava löytyy taivaalta noin tunti auringonlaskun jälkeen ja siitä eteenpäin. Se on suunnilleen luoteessa koko loppuvuoden, eli lännen ja pohjoisen välissä. Myöhemmin illalla ja yöllä se siirtyy taivaalla hitaasti oikealle maapallon pyöriessä. Puolenyön aikaan Otava on taivaalla jo koillisessa, eli pohjoisen ja idän välissä.

- Otavan löytämistä voi harjoitella ensin luokassa. Tässä voi käyttää apuna monesta koulusta jo valmiiksi koneille asennettua Stellariumia tai Ursan selaimessa toimivaa tähtikarttaa sekä tämän sivun kuvia.

Löydä Pohjantähti!

Pohjantähti on aivan erityinen tähti siitä syystä, että se näyttää pysyvän taivaalla paikallaan koko yön muun taivaan kiertäessä sen ympäri. Tämä johtuu siitä, että maapallon pyörähdysakselin pohjoinen pää osoittaa lähes suoraan sitä kohti. Tämä on hyödyllinen tieto, jos syystä tai toisesta joutuu suunnistamaan tähtien avulla. Merenkulkijat ovat jo pitkään tunteneet Pohjantähden ja suunnistaneet eli navigoineet sen avulla pimeällä merellä. Pohjantähti on tärkeä myös mm. suunnattaessa tähtikaukoputkea. Kun kaukoputki asetetaan siten, että sen akseli osoittaa suoraan Pohjantähteä kohti, kaukoputken avulla voi seurata helposti tähtiä maapallon pyöriessä.

Yleinen kuvitelma on, että Pohjantähti on muita tähtiä kirkkaampi. Tämän harjoituksen myötä kuitenkin päästään huomaamaan, että näin ei ole.

Lisätietoa Pohjantähdestä:

Maapallon pyörimisakseli piirtää kymmenien tuhansien vuosien aikana taivaalle pientä ympyrää, ja tästä syystä pyörähdysakseli osoittaa kierroksen aikana eri suuntiin. Kierrokseen menee tarkalleen 25 770 vuotta. Akseli ei siis ole aina osoittanut juuri Pohjantähteä kohti. Kaikkein tarkimmin pyörähdysakseli osoittaa Pohjantähteä kohti vuonna 2100. Esimerkiksi Antiikin kreikkalaisilla ei ollut kunnollista pohjantähteä.

Nykyinen Pohjantähti tunnetaan myös nimellä Polaris ja α Ursae Minoris. Se on itse asiassa kolmoistähti, mutta paljain silmin se näyttää yhdeltä tähdeltä.

Pohjantähden löytämiseksi tarvitaan:

- Pimeähkö taivas. Otava alkaa erottua luoteisen suunnan taivaalta viimeistään noin tunti auringonlaskun jälkeen, mutta se erottuu sitä paremmin, mitä pimeämpää on. Tämä pätee myös katuvaloihin: tyypillisen kerrostalon pihassa on liikaa valaisimia, jotta taivaalta voisi erottaa muuta kuin kaikkein kirkkaimmat tähdet. Siksi Otavan ja Pohjantähden tarkkailua varten kannattaa hakeutua paikkaan, jossa ei ole runsaasti katuvaloja tai muita valaisimia.

- Mahdollisesti tähtikartta ja kompassi. Otavan kauhamainen muoto on kuitenkin hauskaa etsiä omin silmin. Otava voi näyttää taivaalla yllättävän isolta!

Tee näin:

- Mene ulos selkeällä ilmalla (kun ei ole pilvistä) noin tunti auringonlaskun jälkeen tai myöhemmin. Etsi ensin Otava taivaalta joko omin silmin tai kompassin ja tähtikartan avulla. Tässä voi auttaa esimerkiksi Ursan maksuton, suomenkielinen mobiilitähtikartta.

Otava on taivaalla tunti auringonlaskun jälkeen suunnilleen luoteessa koko loppuvuoden, eli lännen ja pohjoisen välissä. Myöhemmin illalla ja yöllä se siirtyy taivaalla hitaasti oikealle maapallon pyöriessä. Puolenyön aikaan Otava on taivaalla jo koillisessa, eli pohjoisen ja idän välissä.

- Etsi sitten Otavan avulla Pohjantähti. Etsi Otavan "kauhan" kaksi uloimmaista tähteä, ja piirrä mielessäsi niiden kautta ylöspäin kulkeva suora. Pohjantähti tulee pian vastaan. Se on kirkkain tähti tällä taivaanalueella.

Jos epäilyttää, voi arvioida, miten pitkä väli Otavan päätytähtien välillä on. Oikea etäisyys Otavasta Pohjantähteen on noin viisi kertaa tämä etäisyys. Jos käytössä on kompassi, sen avulla voi todelta, että Pohjantähti löytyy todellakin aina pohjoiselta taivaalta.

Otavan ja Pohjantähden löytämistä voi harjoitella ensin luokassa. Tässä voi käyttää apuna monesta koulusta jo valmiiksi koneille asennettua Stellariumia tai Ursan selaimessa toimivaa tähtikarttaa sekä tämän sivun kuvia.