Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Kuu pimenee osittain ensi maanantaina

4.8.2017

Maanantai-iltana 7.8. nähdään Suomen eteläosissa osittainen kuunpimennys. Tuolloin pieni osa Kuun eteläreunasta pimenee. Pimennys näkyy sitä paremmin, mitä etelämmässä ollaan. Kuu on pimennyksen aikaan matalalla, mutta loppuvaiheet pimennyksestä ovat näkyvissä.

Pimennys alkaa, kun Kuu on koko maassa yhä horisontin alapuolella eikä siis näy. Tämä ei haittaa juurikaan, sillä pimennyksen ensimmäinen vaihe, niin kutsuttu puolivarjovaihe, erottuu Kuun pinnalta hyvin heikosti.

Kuu nousee Helsingissä kaakon suunnalta juuri, kun osittainen pimennys on syvimmillään. Tällöin näyttää hiukan siltä, kuin Kuun alalaidasta olisi haukattu palanen pois. Helposti havaittavan pimennysvaiheen päättyessä kello 22.18 Kuu on edelleen vain viiden asteen korkeudella Helsingin horisontista eli varsin matalalla, pohjoisempana vieläkin matalammalla. Kuu jatkaa tämän jälkeen nousuaan, mutta pimennyksestä on jäljellä enää vaikeasti havaittava jälkimmäinen puolivarjovaihe.

Pimennys näkyy tästä syystä sitä paremmin, mitä etelämpänä ollaan. Esimerkiksi Oulun korkeudella Kuu nousee osittaisen vaiheen loppupuolella. Utsjoella Kuu nousee vasta osittaisen vaiheen päätyttyä.

Kuun matalan korkeuden vuoksi pimennyksen näkee parhaiten paikoilta, joissa näkymä kaakonpuoleiseen horisonttiin on hyvä eikä tiellä ole esimerkiksi puita tai taloja. Esimerkiksi puuttomat mäenhuiput, pellonlaidat ja järven- ja merenrannat voivat olla hyviä havaintopaikkoja. Pimennyksestä kannattaa yrittää havaita sen helpommin aistittavaa osittaista vaihetta.

Toisin kuin auringonpimennystä, kuunpimennystä voi huoletta katsella paljain silmin.

Yhteys Yhdysvaltain auringonpimennykseen

Kuunpimennys nähdään silloin, kun Kuu sattuu kulkemaan Maan avaruuteen heittämän varjon läpi, eli kun se on taivaalla vastakkaisella puolella Maata kuin Aurinko. Koska Kuu kiertää Maata hiukan kallellaan olevalla radalla, pimennyksiä ei tapahdu joka kuukausi, vaan Kuu sujahtaa yleensä joko Maan varjon yli tai ali. Toisinaan, kuten nyt, se vain hipoo Maan syvintä varjoa.

Auringon- ja kuunpimennykset tapahtuvat kahden viikon välein 1-3 pimennyksen sarjoina. Tämä kuunpimennys edeltää kahdella viikolla Yhdysvalloissa nähtävää täydellistä auringonpimennystä. Jaksottaisuus johtuu siitä, että pimennyksiä tapahtuu vain, kun Kuun rata on sopivasti kääntyneenä Maan ja Auringon suhteen. Radan asento kääntyy verkkaisesti, mutta Kuu saattaa ennättää sujahtaa kolmekin kertaa Auringon editse ja/tai Maan varjoon ennen kuin rata on kääntynyt siten, että pimennyksiä ei enää tapahdu -- ennen kuin rata on kääntynyt taas sopivaan asentoon. Tähän menee 173 vuorokautta.

Seuraava täydellinen kuunpimennys näkyy Pohjois-Suomessa tammikuussa 2018, Etelä-Suomessa heinäkuussa 2018 ja koko maassa tammikuussa 2019.

Pimennyksen kulku

Puolivarjopimennys alkaa klo 18.50
Osittainen vaihe alkaa klo 20.23
- Kuu nousee Helsingissä klo 21.20
Pimennys syvimmillään klo 21.20
- Aurinko laskee Helsingissä klo 21.35
- Kuu nousee Oulussa klo 21.52
- Aurinko laskee Oulussa klo 22.11

Osittainen vaihe päättyy klo 22.18
- Kuu nousee Utsjoella klo 22.34
- Aurinko laskee Utsjoella klo 23.04

Puolivarjopimennys päättyy klo 23.51



Materiaalia tiedotusvälineiden käyttöön

Kuva 1. Osittaisen kuunpimennyksen eteneminen pdf Kuva © Ursa / Veikko Mäkelä
Kuvan selitys: Pimennys alkaa kello 18.50, kun Kuu lipuu avaruudessa Maan heittämään puolivarjoon. Tällöin se on koko Suomessa yhä horisontin alapuolella. Paljaalla silmällä helpommin erottuva osittainen vaihe, jossa Kuun alareuna on Maan täysvarjossa, on syvimmillään Kuun noustessa Helsingissä kello 21.20. Osittainen vaihe päättyy kello 22.18. Heikosti erottuva puolivarjovaihe päättyy kello 23.51. Kuvaan merkityt puoli- ja täysvarjo eivät todellisuudessa näy taivaalla.

Lisätietoja

Anne Liljeström, tiedottaja
(arkisin klo 10-16)
09 6840 4010
anne.liljestrom [ät] ursa.fi