Tähtitieteellinen yhdistys Ursa
Ursa palkitsi uuden taivaanilmiön löytäjän ja ansioituneita tähtiharrastajia
29.2.2016
Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry on tunnustanut Stella Arcti -palkinnoilla suomalaisia tähtiharrastajia. Rautalampilainen Vesa Vauhkonen palkittiin ennestään tuntemattoman haloilmiön löytämisestä. Tamperelainen Kari A. Kuure sekä Jaakko Saloranta Hyvinkäältä palkittiin poikkeuksellisen ansiokkaasta tähtiharrastuksesta.
Ursan merkittävintä tähtiharrastuksesta myönnettävää tunnustusta, Stella Arcti -palkintoa, on jaettu vuodesta 1988 lähtien. Palkinto myönnetään jopa kansainvälisellä tasolla merkittävistä tähtitieteellisistä havainnoista tai poikkeuksellisen asioituneesta tähtiharrastuksesta.
Stella Arctit jaettiin Rovaniemellä, tähtitiedettä ja -harrastusta esittelevän yleisötapahtuma Tähtipäivien yhteydessä. Perinteikäs palkinto on nyt kulkenut täyden ympyrän, sillä ensimmäiset Stellat jaettiin juuri Rovaniemellä, kun Tähtipäivät järjestettiin siellä edellisen kerran.
"Veret seisauttava näkymä"
Vuoden merkittävä havainto -tunnustus myönnettiin aiemmin tuntemattoman haloilmiön löytämisestä. Halot ovat valoilmiöitä, jotka syntyvät valon taittuessa ja heijastuessa ilmakehän jääkiteissä. Haloilmiöt ovat ulkoasultaan erilaisia renkaita, kaaria ja valoläiskiä. Kun taivaalla näkyy monta erilaista haloa, ilmiötä kutsutaan halonäytelmäksi. Erilaisia halojen päämuotoja tunnetaan tällä hetkellä 85 kappaletta.
Havainnon teki rautalampilainen Vesa Vauhkonen kesäkuun 24. päivänä vuonna 2014. "Olin keitellyt aamukahvit", Vauhkonen muistelee. "Sitten puhelin soi. Se oli Sisä-Savon Ursa r.y.:n puheenjohtaja Pekka Tuovinen, joka sanoi, että nyt kameran kanssa ulos ja äkkiä. On nimittäin menossa historiallisten mittasuhteiden halonäytelmä."
"Näkymä oli veret seisauttava", Vauhkonen muistelee. Valokuvausurakka kesti noin tunnin. "Olin parissa kuvassa näkeväni tavanomaisten halojen lisäksi jotain omituista, mutta en uskaltanut siitä sen kummemmin raportoida." Suomalainen haloasiantuntija Marko Riikonen löysi Vauhkosen kuvista mahdollisen uuden halomuodon myöhemmin ja ranskalainen tutkija Nicolas Lefadeux vahvisti löydön.
"Kuvat saivat asiantuntijat vakuuttumaan, että ranskalaisen Auguste Bravais'n vuonna 1847 teoreettisesti ennustama moninkertaisen sironnan halomuoto oli onnistuttu nyt kuvaamaan. Mahtava tunne", Vauhkonen myhäilee. Hänen kuvaamansa halomuoto tunnetaan nykyään löytäjänsä mukaan Vauhkosen kaarena.
Syvää rauhaa ja innostuneita nuoria
Ansioituneesta tähtiharrastuksesta palkittiin hyvinkääläinen Jaakko Saloranta sekä tamperelainen Kari A. Kuure. Jaakko Saloranta on yksi maamme johtavista syvän taivaan visuaalihavaitsemisen asiantuntijoista. Hän on kirjoittanut jo vuodesta 2008 lähtien Tähdet ja avaruus -lehden syvä taivas -palstaa tavoittaen kymmeniä tuhansia lukijoita.
Stella Arcti -palkintoa tähtiharrastajien Oscareiksi kiitospuheessaan kuvaillut Saloranta arvostaa harrastuksessaan luontokokemusta ja rauhaa. "Siellä ei ole kuin tähtitaivas ja sinä", Saloranta kuvailee. "Ei ole ihmisiä eikä ääniä, on vain sysipimeä metsä. Tuuli saa vähän humista siellä puissa."
Kari A. Kuurella on ollut keskeinen osa tähtiharrastustoiminnan edistämisessä Pirkanmaalla. Kuure on toiminut paikallisen tähtiyhdistys Tampereen Ursan puheenjohtajana neljän vuosikymmenen aikana. Hän on järjestänyt lukuisia tähtitiedekursseja ja esitelmiä sekä toimittanut useampaa tähtiharrastuslehteä.
Kuure toivoo onnistuneensa innostamaan nuoria toimimaan tähtiharrastuksen ohella yhteiseksi hyväksi. "Järjestötyö on pitkäjännitteistä ja tulokset usein vasta vuosien päässä", Kuure pohtii. "Itse olen kokenut suurinta tyydytystä nähdessäni nuorien tutkijanalkujen kiinnostuneen tähtitieteestä ja valinneen minkä tahansa tieteentekemisen myös ammatikseen. Sen parempaa palkintoa Stella Arcti- palkinnon ohella tällainen järjestöjyrä tuskin voi koskaan saada", Kuure hymyilee.
Kuvamateriaalia tiedotusvälineiden käyttöön
Kuva 1: Vesa Vauhkosen kuvaama halonäytelmä, värikuva (Kuva Vesa Vauhkonen) jpg
Kuvan selitys: Rautalammella 24.6.2014 nähty halonäytelmä, jossa tavanomaisempien halomuotojen seasta löytyi aiemmin tuntematon muoto.
Kuva 2: Vesa Vauhkosen kuvaama halonäytelmä, käsitelty kuva (Kuva Vesa Vauhkonen) tekstitetty | ilman tekstejä
Kuvan selitys: Rautalammella 24.6.2014 nähty halonäytelmä, jossa tavanomaisempien halomuotojen seasta löytyi aiemmin tuntematon muoto. Kuvaa on käsitelty siten että himmeämmät piirteet tulevat paremmin näkyviin. Kuvan tekstitettyyn versioon on merkitty nyt löydetty Vauhkosen kaari. Se sijaitsee aiemmin tunnetun halomuodon, 46 asteen kaaren sisäpuolella.
Kuva 3: Merkittävästä havainnosta Stella Arcti -palkittu Vesa Vauhkonen (Kuva Vesa Vauhkonen) jpg
Kuva 4: Ansiokkaasta tähtiharrastustoiminnasta Stella Arcti -palkittu Jaakko Saloranta (Kuva Ursa/Emma Herranen) jpg
Kuva 5: Ansiokkaasta tähtiharrastustoiminnasta Stella Arcti -palkittu Kari A. Kuure (Kuva Kari A. Kuure) jpg
Vesa Vauhkosen alkuperäinen havainto Ursan havaintopalvelu Taivaanvahdissa
Lisätietoja
Vesa Vauhkonen
puh 045 892 2674
email vesa . vauve .at. gmail . com
Jaakko Saloranta
email jaakko . saloranta .at. kolumbus . fi
Kari A. Kuure
puh 0400 771 645
email kari . kuure .at. tampereenursa . fi