Tähtitieteellinen yhdistys Ursa
Auringon purkaukset saattavat aiheuttaa revontulia lähiöinä
11.9.2014
Auringossa tapahtui tiistaina ja keskiviikkona kaksi Maahan päin suuntautunutta hiukkaspurkausta, joiden odotetaan saavuttavan planeettamme torstain ja perjantain välisenä yönä Suomen aikaa. Niiden ennustetaan aiheuttavan Maan magneettikentän avaruussäämyrskyn, joka voi tuoda revontulia myös Suomen eteläosiin. Purkaukset aiheutuivat magneettisista räjähdyksistä kookkaan auringonpilkkuryhmä AR2158:n ympäristössä.
Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio NOAA ennustaa perjantaiksi kohtalaista ja lauantaiksi voimakasta avaruussäämyrskyä. Alaskan Fairbanksin yliopisto ennustaa, että kasvanut revontuliaktiivisuus saattaa hyvin kestää kolmesta neljään päivää ja ulottua koko Suomen alueelle.
Lupaavasta ennusteesta huolimatta on vaikeaa sanoa, näkyykö revontulia myös Suomen eteläosissa, ja mihin aikaan. Mikäli revontuliaktiivisuus jää odotettua heikommaksi, eivätkä reposet pistä suoraan silmään pimeän tultua, taivaan tulia kannattaa tähyillä pohjoisen horisontin suunnalta. Pilvisyys voi haitata havaintoja.
Lue Tähdet ja avaruus -lehden verkkouutinen aiheesta »
Katso Taivaanvahdin tuoreet revontulihavainnot »
Ilmatieteen laitos ylläpitää ilmaista revontulihälytinpalvelua (linkki alla). Palvelu lähettää käyttäjilleen sähköpostia, kun Etelä-Suomessa on hyvät mahdollisuudet nähdä revontulia.
Ilmatieteen laitoksen revontulihälytin »
NOAA:n avaruussääkeskuksen sivu (englanniksi) »
Alaskan Fairbanksin geofysikaalisen instituutin ennuste (englanniksi) perjantaille, lauantaille, sunnuntaille
Kuvamateriaalia tiedotusvälineiden käyttöön
Kuva 1: Revontulia (kuva Emma Herranen) jpg
Kuvan selitys: 17.3.2013 revontulia nähtiin koko maassa Auringin hiukkaspurkauksen seurauksena. Huom! Kuvaa on lupa käyttää ainoastaan tämän uutisen yhteydessä.
Lisätietoja
Anne Liljeström
tiedottaja
puh. 09 6840 4010
anne.liljestrom [ät] ursa.fi
Nasan SOHO-luotaimen kuvaa keskiviikkona tapahtuneesta koronan massapurkauksesta, joka suuntautuu suoraan Maata kohti. Kuva SOHO / Nasa