Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Pieni asteroidi ohittaa Maan lähietäisyydeltä 15.2.

12.2.2013

Halkaisijaltaan noin 45-metrinen asteroidi 2012 DA14 on lähimpänä maapalloa perjantai-iltana 15. helmikuuta kello 21.24 Suomen aikaa. Törmäysvaaraa ei kuitenkaan ole.

Kyseessä on melko harvinainen tapahtuma. Tämän kokoluokan kappaleiden lähiohituksia ei ole aiemmin havaittu. On arvioitu, että vastaavanlaisia ohituksia tapahtuu keskimäärin kerran 40 vuodessa. Pienempien kappaleiden lähiohituksia tunnetaan kyllä. Esimerkiksi reilun metrin kokoinen 2011 CQ1 ohitti maapallon vain 5 500 kilometrin korkeudelta kaksi vuotta sitten.

Kappale tulee ohituksen aikana noin 27 700 kilometrin etäisyydelle Maan pinnasta. Etäisyys vastaa yhtä kolmastoistaosaa Kuun etäisyydestä. Se ohittaa Maan lähempää kuin niinkutsutut geosynkroniset satelliitit, esimerkiksi monet tietoliikennesatelliitit, jotka kiertävät maapalloa noin 35 800 kilometrin korkeudella. Asteroidin osumista satelliittiin ohituksen aikana pidetään kuitenkin äärimmäisen epätodennäköisenä. On myös varmaa, että 2012 DA14 ei tule osumaan Maahan.

2012 DA14 on niin pieni ja himmeä, että sitä ei voi nähdä paljain silmin. Hyvät kiikarit tai kaukoputki riittävät periaatteessa sen havaitsemiseen ohituksen aikana. Kappale kuitenkin liikkuu taivaalla nopeasti, eikä sen tarkkoja koordinaatteja tunneta, joten sen suora havaitseminen on erittäin haastavaa.

2012 DA14 ilmestyy Suomessa horisontin yläpuolelle vasta joitain minuutteja kaikkein lähimmän ohituksen jälkeen. Se on tällöin itäisellä taivaalla Neitsyen tähtikuviossa. Kohde kulkee Bereniken hiusten tähtikuvion läpi ja ylittää Otavan kello 23.30 jälkeen.

Tähtitieteilijät tulevat tekemään asteroidista tutkahavaintoja ohituksen yhteydessä. Havaintojen avulla kappaleen rata saadaan määritettyä entistä tarkemmin. Nykyisten ratalaskelmien perusteella 2012 DA14 ei tule törmäämään Maahan myöskään tulevina vuosina.

Maan radan tienoilla liikkuvia asteroideja ja komeettoja seurataan jatkuvasti erilaisissa tieteellisissä hankkeissa. Tutkijat arvioivat, että 99 % vaarallisen suurikokoisista kappaleista tunnetaan jo, ja niiden liikkeitä monitoroidaan jatkuvasti. Pienempiä kappaleita löytyy jatkuvasti lisää. 2012 DA14 on niin pieni, että sitä ei pidetä merkittävänä uhkana maapallolle, mutta myös sen seuraamista jatketaan.

 

Lisätietoja:

Anne Liljeström, tiedottaja
puh. (09) 6840 4010
anne.liljestrom@ursa.fi