Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Vuotuiset Stella Arcti -palkinnot jaettiin ansioituneille tähtiharrastajille

[Stella Arcti]Ursa jakoi jokavuotiset Stella Arcti -palkinnot ansioituneille tähtiharrastajille 19. maaliskuuta Turun tähtipäivillä. Ursan merkittävintä tähtiharrastuksesta myönnettävää tunnustusta on jaettu vuodesta 1988 lähtien.

Stella Arcti -palkinto jaetaan tyypillisesti kolmessa eri kategoriassa: vuoden merkittävin havainto, ansiokas harrastustoiminta sekä ansiokas havaintotoiminta. Palkintoa ei jaeta kahta kertaa samalle henkilölle, mutta mm. merkittävän havainnon tekijälle on voitu myöntää Stella Arcti -maininta, jos hänen on jo aiemmin palkittu varsinaisella palkinnolla.

Vuoden havainnosta palkitaan

Aki Taavitsainen ja Jani Lauanne
Suomen ensimmäisen viuhkasalaman ja maailman pohjoisimpien yläsalamoiden havaitsemisesta.

Mikkelin tulipallojen havaitsemiseen tarkoitettujen automaattikameroiden kuvasaaliista löytyi hyvin harvinainen viuhkasalama, jota ei ole aiemmin havaittu Suomessa. Lisäksi kuvista löytyivät toistaiseksi pohjoisimpana havaitut yläilmakehän salamat. Tutkijat kykenivät varmistamaan havainnot muun muassa salamatutkien avulla. Asiasta kerrottiin Tähdet ja avaruus -lehdessä nro 2/2011 ja Ursan lehdistötiedotteessa 28.2.2011.

"Tarkoitus oli kuvata meteoreja ja huomasimme automaattikameran kuvista keijusalamoita", Lauanne kuvailee viime kesänä toteutettua havaintokampanjaa. "Kun aloimme tutkimaan niitä tarkemmin, löytyi myös, yllätys yllätys, viuhkasalamakin."

"Viuhkasalama on yläsalamoista kaikista harvinaisin", Taavitsainen tähdentää. "Lähdimme sitä etsimällä etsimään ja se löytyi! Se löytyi eteläkamerasta ja sijaitsi Inkerinmaan päällä. Kuvasta erottuu pienenä pystyviiruna ukkospilven yläosasta."

"Vaimoni kyseli elokuussa, mitä ihmettä siellä tietokoneella nyprään", Taavitsainen muistelee. "Meillä on Janin kanssa semmoinen pikku juttu, vastasin. Juttu eteni ja aika kului. Teillä taitaa olla vähän isompikin juttu, hän arvaili. Kun se sitten paljastui, hän totesi 'teillä olikin iso juttu!'"

Ansiokkaasta havaintotoiminnasta palkitaan

Tapio Lahtinen
Pitkäaikaisesta tähtivalokuvausharrastuksesta

Lahtinen on ollut jo vuosia aktiivinen planeettojen, komeettojen, Auringon ja syvän taivaan kohteiden kuvaaja. Hän on lisäksi osoittanut kiitettävää aktiivisuutta muitten harrastajien toiminnan tukemisessa.

"Observatorioni sijaitsee kerrostalon ylimmässä kerroksessa", Lahtinen kertoo. "Samassa asunnossa asuvat perheenjäsenet joutuvat kärsimään öistä kolinaa ja kylmyyttä, kun tähtikuvauskalustoa joutuu viemään parvekkeelle ja takaisin sisälle."

"Lisäksi (tunteja kestävän) kuvauksen aikana johtojen takia parvekkeen ovi ei voi olla aivan kiinni", hän kuvailee. "Koitan tosin tiivistää aukkoa erilaisilla peitoilla, mutta silti saan olla kiitollinen perheenjäsenten ymmärryksestä tätä harrastusta kohtaan."


Linkkejä

Kuvia vapaasti lehdistön käyttöön

  • Palkitut yhteiskuvassa (kuvattu salaman kanssa): jpg (700 kb)| jpg (5 Mb) (© Mikko Suominen)
    (vasemmalta oikealle Lauanne, Taavitsainen, Lahtinen)
  • Palkitut yhteiskuvassa (kuvattu ilman salamaa): jpg (700 kb)| jpg (5 Mb) (© Mikko Suominen)
    (vasemmalta oikealle Lauanne, Taavitsainen, Lahtinen)

Tapio Lahtisen valokuvia (julkaistavaksi vain tämän uutisen yhteydessä):

  • Auringon protuberansseja: jpg (© Tapio Lahtinen)
    (Maapallo on merkitty kuvaan sinisenä, oikeassa mittakaavassa, joskin liitoitellun lähellä Aurinkoa)
  • Seulasten tähtijoukko: jpg (© Tapio Lahtinen)
  • Animaatio Jupiterista: gif (© Tapio Lahtinen)
    (Jupiterin pyörimisliikettä. Pinnalla näkyy yhden Jupiterin kuun tumma varjo.)

Lisätietoja

Jaostotoimikunnan pj. Martti Muinonen
puh. 040 536 7225

Aki Taavitsainen
puh. 044 575 5290