Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Ilmakehän valoilmiöt - Kesäkuu 2022

 Ilmakehän ilmiöt

Ilmakehässä näkyviä valoilmiöitä ei voi yleensä ennustaa kovin tarkasti. Tällä sivulla annetaan kuitenkin vinkkejä vuodenajalle tyypillisistä ilmakehän valoilmiöistä. Kesällä Aurinko on taivaalla pitkään, joten päivätaivaan ilmiöitä voi ihailla kellonaikoihin, jolloin se muina vuodenaikoina on mahdotonta. Osa ilmiöistä puolestaan keskittyy pelkästään kesäkuukausiin.

Valaisevat yöpilvet

Kesäyön taivaalla hohtaa usein aavemainen ilmiö. Taivaanrannan taakse painunut Aurinko valaisee hieman yli 80 kilometrin korkeudessa leijuvia pölyhiukkasia, joiden pinnalle vesihöyry on härmistynyt ohueksi jääkerrokseksi. Valaisevat yöpilvet ovat pohjoisten leveysasteiden ilmiö, sillä kesällä olosuhteet ilmakehän yläkerroksissa ovat otolliset niiden synnylle. Pohjois-Suomessa taivas on keskikesällä kuitenkin liian valoisa yöpilvien näkymiseksi, eikä tilanne ole Keski-Suomessakaan kovin hyvä. Jopa etelärannikolla pohjoisen suunta on juhannuksen tienoilla varsin vaalea, mutta himmeitä yöpilviä voi näkyä toisinaan myös eteläisellä taivaalla, joten selkeinä kesäöinä kannattaa olla tarkkaavainen.

Yöpilvien määrä kasvaa juhannuksen jälkeen, jolloin niitä voi näkyä keskimäärin muutaman kerran viikossa. Yöpilvet näkyvät kesäkuussa lähellä paikallista keskiyötä eli noin klo 1–2. Yöpilvet näkyvät valkeina, joskus kirkkainakin vaaleaa yötaivasta vasten. Parhaimmillaan ne ulottuvat yli taivaanlaen. Himmeiden yöpilvien erottaminen tavallisista yläpilvistä voi olla hankalaa.
» Lue lisää valaisevista yöpilvistä

Siitepölykehät

Siitepölykehiä näkyy vielä kesäkuussakin. Tyypillisinä vuosina mänty kukkii kesäkuun aikana. Kukinta-aikaan ilmassa on riittävästi siitepölyä synnyttämään Auringon ympärille reunoiltaan värillisen valokiekon, joka on niin pieni, että sen erottaminen voi olla hankalaa Auringon häikäisyn vuoksi. Männyn siitepölykehissä näkyy kirkastumia kehän ylä- ja alareunoilla sekä sivustoilla. Kehät ovat myös pystysoikeita. Soikeus vaihtelee Auringon korkeuden mukaan siten, että matalalla kehät ovat soikeimpia.

» Lue lisää siitepölykehistä

» Siitepölytilanne

Kangastukset

Kangastuksia voi näkyä suurten vesien äärellä kesäkuussakin, mikäli kevät on ollut viileä, eivätkä vedet ole ehtineet lämmetä ennen ensimmäisiä hellepäiviä.

» Lue lisää kangastuksista

 

Tähtikartta

Avaa uuteen ikkunaan

Taivaalla tänään

Tapahtumat

  • klo 11.21 talvipäivänseisaus

Kuun vaihe (klo 14)

vaihe: 63 %
vähenevä kuperakuu
ikä: 20 päivää
 

Taivaalla joulukuussa

Aurinko ja kuu Planeetat Tähtitaivas Pimennykset Kääpio- ja pikkuplaneetat, komeetat Meteorit Ilmakehän ilmiöt