Tähtitieteellinen yhdistys Ursa
Avaruustekniikka
Havaintovälineet
Satelliittien tarkkailuun ei tarvita varsinaisesti havaintovälineitä. Paljain silmin löytää taivaalta on paljon satelliitteja, mutta syvällisempään tarkkailuun apuna ovat kuitenkin kiikari, kenties kaukoputkikin, tähtikartta ja ajanottokello. Jotkut kohteista voivat olla kirkkaudeltaan hyvin heikkoja ja näiden tarkkailuun optiset apuvälineet ovat tervetullut apu. Digikamerasta voi olla hyötyä jos haluat löytää taivaalta esimerkiksi satunnaisia kirkkaita satelliitteja.
Kiikari on tähtiharrastajan perustyökalu. Kiikarilla pystyy havaitsemaan riittävästi satelliitteja, lisäksi se on kevyt ja kätevä käyttää vaikeissakin olosuhteissa. Satelliittien havaitsemiseen soveltuvat lähes kaikenlaiset kiikarit. Tärkeää on, että näkökenttä on riittävän laaja. Tarkoitukseen soveltuvat jo erinomaisesti tavalliset 7 x 50 kiikarit.
Kaukoputki on kokeneen havaitsijan havaintoväline, jolla tarkkaillaan hyvin himmeitä esim. geostationaarisia satelliitteja.
Tähtikartta ja satelliittilaskentaohjelma tarvitaan havaintojen avuksi. Varsinaisia tähtikarttoja on monenlaisia, mutta tarkoitukseen soveltuu hyvin peruskartta, jossa erottuvat magnitudia +6 kirkkaammat tähdet. Tämän lisäksi tarvitaan näkymisennusteita, jollaisia tarjoavat lukuisat internetin satelliittien laskentasivustot. Niin kartta kuin ennusteetkin kulkevat tänä päivänä mobiilisti helposti mukana.
Ajanottokelloa tarvitaan satelliittien havaitsemisessa vain silloin, kun halutaan tehdä esim. tarkkoja ylityshavaintoja tai määrittää vaikkapa satelliitin vilkkumisjaksoa. Tarkoitukseen soveltuvat useimmat ajanottokellot. Suotavaa olisi, että kellosta voidaan lukea aika noin 0.05 sekunnin tarkkuudella. Tarkoitukseen solveltuvat hyvin digitaaliset ajanottokellot, joissa useimmissa lukematarkkuus on 0.01 sekuntia. Havaintojen tekoa helpottaa, jos kelloa voidaan käyttää useamman ajan mittaamiseen.
Havainto-olosuhteet
Jotta satelliitin voisi yleensäkin havaita, tulee sen olla havaitsijan horisontin yläpuolella. Satelliitin tulee olla myös auringon valaisema eli se ei saa olla Maan varjossa. Jotta satelliitti näkyisi havaintopaikalta, tulee auringon olla vielä vähintään 8 astetta horisontin alapuolella. Käytännössä varsinaisen satelliittien havaitsemisen voi aloittaa iltaisin keskimäärin noin tunti auringonlaskun jälkeen. Aamuyöllä havaintoaika päättyy vastaavasti tuntia ennen auringonnousua.
Satelliitteja näkyy parhaiten noin puolentoista tunnin ajan eli aktiivisin vaihe päättyy yleensä 2,5 tuntia auringonlaskun jälkeen tai ennen auringonnousua. Keskiyöllä varsinkin talvisaikaan Aurinko on syvällä horisontin takana ja Maan varjo on kohonnut varsin korkealle. Satelliitteja näkyy tällöin hyvin vähän.
Havaintopaikaksi kannattaa valita mahdollisimman avara ja pimeä paikka, jolta on mahdollisimman esteetön näkymä kaikkiin ilmansuuntiin. Sopivia tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi avoimet ja korkeat kalliot metsien keskellä tai muuten aukeat paikat, kuten niityt, pellot jne. Kaupungeissa avaria paikkoja ovat mm. valaisemattomat urheilukentät, täyttömäet, meren tai järvien rannat. Talvisaikaan meren tai järven jäältä löytyy hyviä havaintopaikkoja. Mutta satelliitteja voi tarkkailla vaikka kaupunkien keskustoissa, sillä taivaalta löytyy aina kirkkaimpia satelliitteja. Hyviä suomalaisia havaintopaikkoja löytyy mm. täältä.
Lyhyesti:
- Aloita satelliittien tarkkailu tähtikirkkaana iltana noin tunti auringonlaskun jälkeen
- Aamulla vastaavasti havaintoaika päättyy noin tuntia ennen auringonnousua
- Satelliitteja näkyy eniten noin puolentoista tunnin ajan
- Optisia apuvälineitä ei tarvita, mutta kiikarista on apua
- Jos haluat tarkkailla jotain tiettyä satelliittia, tarvitset satelliittiennusteita.
- Avaruusasema ISS näkyy iltataivaalla 16.1.2025
- Nasan aurinkopurjeen voi löytää nyt iltataivaalta 16.11.2024
- Geostationaariset satelliitit kirkastuvat 30.8.2021
- Internet-satelliitit valloittavat taivasta 27.8.2021
- Vilkas rakettikevät 26.6.2023
- Raketit värittivät syyskuun taivasta 15.11.2021
- Geostationaariset satelliitit kirkastuvat 30.8.2021
- Internet-satelliitit valloittavat taivasta 27.8.2021
- ISS III 19.1.2025 klo 19.04-19.06, Uusikaupunki, Helena Lindström
- ISS 19.1.2025 klo 19.04-19.06, Nokia, Veera Helena Paronen
- ISS III 19.1.2025 klo 19.03-19.07, Kangasala, Jorma Mäntylä
- ISS III 19.1.2025 klo 19.02-19.06, Tampere, Henri Manninen
- ISS III 18.1.2025 klo 18.16, Helsinki, Pekka Saastamoinen
- Intian PSLV-C60/SPADEX 30.12.2024
- The Pillars of Creation: A 3D Multiwavelength Exploration 27.6.2024
- Vs: LSST-teleskooppi ja JWST 4.5.2024
- Vs: LSST-teleskooppi ja JWST 4.5.2024
- Vs: LSST-teleskooppi ja JWST 3.5.2024