Tähtitieteellinen yhdistys Ursa
Avaruustekniikka
Ohjelmistoja satelliittien seurantaan
Halutun satelliitin näkemiseksi on tiedettävä sen sijainti omassa horisontissa ja näkymisaika, jolloin satelliitti on horisontin yläpuolella. Näihin on avuksi useita ilmaisia laskentaohjelmia sekä web-pohjaisia palveluita. Seuraavassa on kokoelma parhaimmistoa.
Heavensat
Heavensat on venäläisen Alexander Lapshinin tekemä satelliittilaskentaohjelma, joka muistuttaa olemukseltaan vapaasti saatavaa Stellarium-tähtikarttaohjelmaa. Heavensat tarjoaa hyvin visuaalisen tavan tutustua satelliittitaivaan tapahtumiin. Käyttöliittymänä on näet aidontuntuinen havaitsijan horisontti, josta voi helposti paikallistaa taivaalla parhaillaan vaeltavat satelliitit reaaliajassa.
Satelliittien rataelementit voidaan antaa tiedostona tai ne on ladattavissa internet-yhteyden avulla mm. suoraan Space Trackin rataelementtipalvelusta, jos käyttäjä on rekisteröitynyt tähän ilmaiseen palveluun. Samalla tavoin tähtitietokantaa voidaan laajentaa ulkoisilla tietokannoilla.
Heavensatin reaaliaikainen käyttö havaintojen ohessa tekee satelliittien tarkkailusta uskomattoman helppoa! Heavensat on ilmaisohjelma ja se on saatavana täältä.
Pikaohje Heavensatiin löytyy täältä.
Celestia
Celestia on taivaankappalten simulointiohjelma, jolla voi tarkkailla mm. aurinkokuntamme planeettojen liikkeitä, mutta myös Maata kiertäviä satelliitteja, kun sen yhteyteen lataa oman rataelementtitiedostonsa.
Celestia havainnollistaa visuaalisesti satelliittien liikeratoja maapallon ympärillä ja läheisyydessä. Sen animaatiot ja grafiikka on varsin näyttävää. Omien scriptien avulla voi luoda kokonaisen seikkailun satelliittien maailmaan.
Ohjelmaan on ladattavissa lukuisten satelliittien malleja, jolloin kappaleet näyttävät varsin realistisilta lähemmin tarkasteltuina. Celestian avulla ei voi laskea halutun satelliitin näkymistietoja oman horisontin mukaan vaan paremminkin kyseessä on simulointiohjelma.
Celestian voit ladata täältä.
Visual SAT-Flare Tracker 3D
Visual SAT-Flare Tracker 3D on satelliittien laskentaohjelma, jota voi käyttää paikallisesti omassa tietokoneessa ohjelmana tai selaimen avulla. Ohjelma laskee halutun satelliitin näkymistietoja ja erityisesti satelliittien mahdollisia välähdyksiä. Tarjolla on kohteiden sijaintitietoja taulukkomuodossa, karttapohjalle projisoituna tai 3D-muodossa avaruudesta katsoen.
Stellarium
Stellarium on varsin näyttävä planetaario-ohjelma tähtitaivaan kohteiden tarkkailuun. Se havainnollistaa hienosti paikallisen tähtitaivaan omassa horisontissa, kertoo Auringon, Kuun ja planeettojen sijainnit jne. Tämä ilmaisohjelma soveltuu myös satelliittien tarkkailuun, sillä ohjelman lisäasetuksissa on omat toimintonsa satelliittien näkymisen asettamiseksi. Oletuksena ohjelma lataa kirkkaimpien satelliittien näkymistiedot ja näyttää niiden liikkeet oman horisontin mukaan tähtitaivaalla. Ratatiedot päivitetään oletuksena 72 tunnin välein, joten luvassa on hyvin ajantasaista tietoa. Taivaalla näytettävien satelliittien valikoimaa voi rajata tai laajentaa, osoittamalla sijainnin verkosta, josta ratatiedot haetaan.
Stellarium on saatavana Windowsin lisäksi MacOS-ympäristöön sekä Linuxille. Ohjelmasta löytyy myös täysin selainkäyttöinen versio. Stellariumiin voit tutustua täällä ja ladata sen omaan käyttöösi.
Heavens Above
Heavens Above lienee tunnetuin internetin satelliittien laskentapalveluista. Sivusto tarjoaa yksityiskohtaista tietoa satelliittien näkymisestä oman havaintopaikan horisontissa. Tarjolla on tietoa lähes kaikista taivaan satelliiteista ja niitä voi lajitella myös kirkkauksien mukaan. Tiedot käyttäjä saa taulukkomuodossa, mutta ne on myös katseltavissa tähtikartalle tai maailmankartalle projisoituna, jolloin satelliitin löytyminen taivaalta helpottuu.
Heavens Above -sivustolla on myös havaintotietokanta, johon rekisteröityneet käyttäjät voivat kirjata näkemänsä satelliitit. Niin omia kuin muidenkin havaintoja voidaan selata. Sivustolle rekisteröityminen on ilmaista.
Palvelun etusivulle on koottu tietoja ajankohtaisista taivaan kohteista, mukaanlukien myös kirkkaat komeetat. Avaruusasema ISS:n tai Iridiumien välähtelyjen seuraaminen on sivuston avulla äärimmäisen helppoa.
N2YO.com
N2YO.com on myös ilmainen satelliittien näkymisen laskentapalvelu. Sivusto tarjoaa tietoa lähes kaikista taivaan satelliiteista ja laskee siis näkymistiedot omalle havaintopaikallesi. Satelliittien näkymistiedot annetaan taulukkomuodossa tai maailmankartalle projisoituna. Tällä sivustolla ei ole tähtikarttapalvelua.
CalSky
CalSky.com on monipuolinen satelliittien näkymisen laskentapalvelu. Tämä sivusto tarjoaa tietoja horisontissa näkyvistä satelliiteista sekä satelliittien ylityksistä Kuun ja Auringon editse.
Ratatiedot satelliittiohjelmiin
Kaikki satelliittien laskentaohjelmistot tarvitsevat ajankohtaisia ratatietoja, jotta halutun satelliitin liikerata voitaisiin laskea mahdollisimman luotettavasti. Niinpä erillisiin laskentaohjelmiin, kuten Heavensatiin tai Celestiaan tulee hankkia ratatietoja. Heavensatissa on tosin valmis linkki ratatietopalveluihin.
Celestrak.Com -sivustolta saat visuaalisesti mielenkiintoisten satelliittien ratatietoja. Tiedot tarjotaan ns. 2-rivisessä NORAD-muodossa, jollaista lähes kaikki ohjelmistot osaavat hyödyntää.
SpaceTrack.Org:n sivusto tarjoaa uusimmat ratatiedot lähes kaikista taivaan satelliiteista. Joukosta puuttuvat sotilaalliset kohteet.
Avaruustekniikkaryhmän sähköpostilista
Ajankohtaisia uutisia ja tiedotteita on saatavana satunnaisesti sähköpostilistan Tekokuut-L:n kautta. Voit liittyä listalle mukaan, jonka jälkeen saat viestit automaattisesti omaan sähköpostiin.
- Joulunajan aamutaivaalla näyttäytyy ISS-avaruusasema 17.12.2024
- Nasan aurinkopurjeen voi löytää nyt iltataivaalta 16.11.2024
- Avaruusasema ISS näkyy marraskuun iltataivaalla 16.11.2024
- Avaruusasema ISS näkyy aamutaivaalla 17.12.2022
- Vilkas rakettikevät 26.6.2023
- Avaruusasema ISS iltataivaalla 16.9.2022
- Avaruusasema ISS näkyy iltataivaalla 22.1.2022
- Satelliittikolmioita iltataivaalla 31.12.2021
- Rakettilaukaisu IV 21.12.2024 klo 19.44, Koh Chang, Anonyymi
- Guowang III 21.12.2024 klo 6.09, Vaasa, Timo Alanko
- Guowang II 21.12.2024 klo 6.08-17.10, Ulvila, Vesa Puistovaara
- CZ-2C RB (57536) IV 21.12.2024 klo 5.53, Kangasala, Kari Kaila
- Guowang I 18.12.2024 klo 6.31, Vaasa, Timo Alanko
- The Pillars of Creation: A 3D Multiwavelength Exploration 27.6.2024
- Vs: LSST-teleskooppi ja JWST 4.5.2024
- Vs: LSST-teleskooppi ja JWST 4.5.2024
- Vs: LSST-teleskooppi ja JWST 3.5.2024
- Vs: LSST-teleskooppi ja JWST 3.5.2024