Tähtitieteellinen yhdistys Ursa
Valtakunnallinen tähtiharrastuspäivä
Osallistu tähtiharrastuspäivään 21.9.2024!
Tänä vuonna Tähtiharrastuspäivää vietetään lauantaina 21.syyskuuta!
Valtakunnallinen tähtiharrastuspäivä on vuosittainen tähtiharrastuksen teemapäivä. Sitä vietetään syyspäiväntasauksen tienoilla. Paikalliset tähtiharrastusyhdistykset ja yksittäiset tähtiharrastajat eri puolilla Suomea esittelevät tällöin toimintaansa sekä järjestävät tähtitieteeseen ja -harrastukseen liittyvää ohjelmaa.
Tähtiharrastuspäivän ajankohdaksi on valittu ajankohta, jolloin illat alkavat vähitellen tummentua ja ihmiset etsivät syksyn alkaessa uusia harrastuksia ja kiinnostuksen kohteita. Päivä onkin mainio hetki tutustua tähtitieteen ja taivaan tarkkailun maailmaan.
Tähtiharrastuspäivän verkkolähetys 21.9. klo 17.30 alkaen »
Tähtiharrastajat järjestävät illalla 21.9. verkkolähetyksen, jossa kerrotaan havaintovinkkejä Kuun katseluun ja vieraillaan tähtiyhdistyksissä kautta maan. Lähetystä voi seurata YouTubessa kello 17.30 alkaen.
Tutustu Tähtiharrastuspäivän yön taivastärppeihin »
Mitä kaikkea taivaalla voi nähdä Tähtiharrastuspäivän yönä 21./22.9.2024? Kuun, tähtikuvioita, planeettoja, satelliitteja, kansainvälisen avaruusaseman sekä tähdenlentoja! Oheiselta sivulta löydät tähtikartan ja vinkit kohteiden etsimiseen.
Tähtiyhdistysten tapahtumia:
Helsinki / Tähtitieteellinen yhdistys Ursa
Tähtitieteellinen yhdistys Ursa pitää Kaivopuiston tähtitornilla ylimääräisen, maksuttoman aurinkonäytöksen klo 13–15. Sään salliessa tornilla katsellaan turvallisesti Aurinkoa, jonka pinnalla on nyt runsaasti pilkkuja ja purkauksia. Tapahtuma järjestetään säävarauksella, eli jos on pilvistä tai sataa, tilaisuutta ei järjestetä.
Ursa järjestää myös tähtiretken Uutelaan asiantuntevan oppaan johdolla klo 21 alkaen. Mennään yhdessä luontoon katsomaan tähtitaivasta! Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Helsingin luonnonsuojeluyhdistys Helsyn kanssa. Lähtö Vuosaaresta Café Kampelalta. Huonolla säällä retki siirtyy viikolla. Tapahtuman sivu »
Järvenpää / Keski-Uudenmaan Altair
Altair pitää avoimet ovet kerhohuoneellaan osoitteessa Valtuustonkatu 8, Järvenpää, klo 14-20
Ohjelmassa on aurinkonäytös kerhon pihalla (sään salliessa), tilojen esittelyä sekä verkkoesitelmiä.
Järvenpään Rantapuistossa järjestetään sään salliessa tähtinäytös kello 20 alkaen.
Yhdistys Facebookissa » | Yhdistys Instagramissa »
Kirkkonummi / Kirkkonummen Komeetta »
Kirkkonummen Komeetta järjestää Komakallion tähtitornilla ylimääräisen tähtinäytöksen klo 21.00–22.30. Havainnoimme yötaivasta yhdistyksen kaukoputkea apuna käyttäen. Vapaa pääsy.
Yhdistys Facebookissa » | Yhdistys X:ssä »
Lahti / Lahden Ursa »
Lahden Ursa järjestää Pirttiharjun tähtitornilla avoimet ovet klo 20–22. Torni on auki säällä kuin säällä.
Lappeenranta / Etelä-Karjalan nova »
Etelä-Karjalan Nova järjestää säävarauksella klo 21–22 kaikille kiinnostuneille tähtinäytöksen Lappeenrannan lentokentän kuntoradan alkupäässä pysäköintialueen tuntumassa.
Täsmällinen katselupaikka määräytyy paikan päällä näkyvyyden mukaan, jotta kaukoputket voidaan suunnata matalalla idässä olevaa Kuuta ja sen jälkeen nousevaa Jupiteria kohti siten, että talojen katot ja puut eivät ole edessä. Saturnus on myös näkyvissä kaakkoisella taivaalla.
Tähtinäytöksessä on mahdollisuus katsella eri kohteita kiikareilla ja kaukoputkella. Kokeneet harrastajat myös opastavat eri kohteiden tunnistamista syksyn yötaivaalla.
Tapahtuma yhdistyksen sivulla »
Mikkeli / Mikkelin Ursa »
Oletko kiinnostunut avaruudesta ja tähtitieteestä? Haluatko nähdä kaukaisia galakseja, planeettoja ja tähtiä omin silmin? Liity seuraamme tähtitapahtumaan, jossa pääset kokemaan unohtumattoman illan tähtitaivaan alla!
Ohjelmassa: Harrastajien ja Ursan jäsenten teleskooppien käyttöä ja vapaata keskustelua tähtitaivaan tapahtumista. Tähtivalokuvauksen opastusta.
Mahdollisuus tavata muita avaruudesta innostuneita.
Tervetuloa Mikkelinpuistoon klo 19.30–22.30 mukaan tutustumaan tähtitaivaan ihmeisiin ja oppimaan uutta avaruudesta!
Salo / UrSalo »
UrSalo esittelee tähtitieteen harrastusta, tähtitornia ja havaintovälineitä klo 18 alkaen Halikon vesitornin tähtitornilla. Sään salliessa katsellaan myös Aurinkoa, Kuuta ja planeettoja.
Tapahtuma yhdistyksen sivulla »
Seinäjoki / Lakeuden Ursa »
Lakeuden Ursa pitää avoimet ovet tähtitornillaan (Tähtitornintie 74, Seinäjoki) klo 17.00–20.30. Tähtiharrastuspäivän teema on Kuu ja se nousee taivaanrannan yläpuolelle n. klo 19.30. Ohjelmassa on yhdistyksen toiminnan, laitteiston, taivaan ja Kuun esittelyä!
Tapahtuma pidetään sisä- ja ulkotiloissa säästä riippumatta. Pidetään mukava ilta ja tietenkin kavereitakin saa ottaa mukaan katsomaan mitä kaikkea meiltä oikein löytyy!
Tapahtuma yhdistyksen sivulla »
Tampere / Tampereen Ursa »
Tule tutustumaan tähtitorniin ja tähtiharrastuksen moninaisiin muotoihin Kaupin vesitornin katolle (Kaupinpuistonkatu 28) klo 19–22. Tähtiharrastuksen alle mahtuu monenlaista – perinteisen taivaan ilmiöiden havaitsemisen lisäksi tähtiharrastusta voivat olla tieteen ja tähtitieteen uutisten seuraaminen ja kirjojen lukeminen, avaruuslentojen seuraaminen, tähtitieteen historian tutkiminen, tähtitieteellisten elokuvien katseleminen, tähtitieteeseen liittyvät lautapelit, spektroskopia tai meteoriittien keräily.
Avointen ovien illassa kello 19 alkaen esitellään tähtiharrastusta ja havaintovälineitä, ja mikäli taivas on selkeä, katselemme myös tähtitaivaan kohteita kaukoputkillamme sään salliessa. Kerromme myös yleisesti mitä syksyn aikana taivaalla näkyy ja saat lisätietoa Tampereen Ursan toiminnasta. Ties vaikka saisit uuden harrastuksen! Tilaisuuteen on vapaa pääsy.
Tapahtuma yhdistyksen sivuilla »
Turku / Turun Ursa »
Tähtiharrastuspäivää vietetään tänä vuonna lauantaina 21.9. Turun Ursa pitää tuolloin avoimet ovet ja tähtinäytöksen (säävarauksella) Kevolan observatoriolla Paimiossa. Avoimissa ovissa pääsee tutustumaan Kevolan observatorioon ja sen kaukoputkiin. Luvassa on muutakin pientä ohjelmaa ilman aikataulua. Jos sää on selkeä, pidetään Kevolassa lisäksi tähtinäytös klo 20-24. Näytökseen ja avoimiin oviin on vapaa pääsy.
Paras aika tulla tähtinäytökseen (jos sää on selkeä) on vasta iltayhdeksän jälkeen, kun pimeys alkaa olla kunnolla laskeutunut.
Kevolan osoite on Ilttulantie 50, Paimio. Parkkipaikka on pieni, joten seuraathan opasteita. Tähtinäytökseen tulijoilla pitää olla mukana myös oma taskulamppu! (Kevolanmäki on hyvin pimeä ja portaat voivat olla liukkaat, joten varovaisuutta tarvitaan.) Lämmintä vaatetta päälle!
Vaasa / Vaasan Andromeda »
Vaasan Andromeda pitää avoimet ovet Meteoriihellä klo 15–19. Tapahtuma pidetään säällä kuin säällä.
Ohjelmassa on tähtitornin ja teleskooppien esittelyä, "Kivitohtorin vastaanotolla" Geologi Satu Hietalalle voi tuoda kiviä tunnistettavaksi klo 15–17. Geologi Peter Edén ja Johan Holmlund esittelevät kraatterikiviä. Yleisö voi tutustua maksutta myös törmäyskraatteri- ja meteoriittinäyttelyyn sekä uusiin animaatioihin. Lisäksi ohjelmassa on Matka Kuuhun -valokuvanäyttely säävarauksella. Näyttelyn ovat tuottaneet Pohjanmaan museo ja VB-valokuvakeskus.
Meteoriihen osoite on Marenintie 294, Vaasa.
Korjaus 20.9.2024: Lisätty Seinäjoen tapahtuma.
Korjaus 21.9.2024: Lisätty Kirkkonummen tapahtuma.
Valtakunnallinen tähtiharrastuspäivä on vuosittainen tähtiharrastuksen teemapäivä. Sitä vietetään syyspäiväntasauksen tienoilla olevana lauantaina. Aiemmin ajankohta oli useampia vuosia elokuun viimeinen lauantai. Paikalliset tähtiharrastusyhdistykset ja yksittäiset tähtiharrastajat eri puolilla Suomea esittelevät tällöin toimintaansa sekä järjestävät tähtitieteeseen ja -harrastukseen liittyvää ohjelmaa.
Tähtiharrastuspäivän ajankohdaksi on valittu hetki, jolloin illat alkavat olla taivaan tarkkailun kannalta riittävän pimeät koko maassa. Päivä on mainio hetki tutustua tähtitieteen ja taivaan tarkkailun kiehtovaan maailmaan.
Seuraavat Tähtiharrastuspäivät ovat
21.9.2024
27.9.2025
26.9.2026
18.9.2027
Tähtiharrastuspäivä ja some
Tähtiharrastuspäivään kannattaa osallistua sosiaalisessa mediassa. Päivän virallinen aihetunniste (hashtag) on
#tähtiharrastuspäivä
Otsikoi tapahtumasi paikkakunnan tai yhteisösi mukaan, esim. "Tähtiharrastuspäivä Lahdessa", "Tähtiharrastuspäivä Tähtelän luontokerhossa" jne.
Tähtiharrastuspäivän logo
Tähtiharrastuspäivällä on virallinen logo, jonka on suunnitellut Kaisa Jaakkola. Voit ladata sopivan logon itsellesi käytettäväksi Tähtiharrastuspäivän viestintätarkoituksissa.
- Stella Arcti 2024 -palkintoehdotuksia pyydetään 19.4.2024
- Syvä taivas -tapaaminen 2023 19.9.2023
- Cygnusta hahmottelemassa 26.6.2023
- Laitepäivät 2023 Tähtikalliolla 28.3.2023
- Stella Arcti 2023 -palkintoehdotuksia pyydetään 16.2.2023
Tapahtumakalenteri
- ei tapahtumia
Harrastustapahtumat
- Vs: Ursan kerho- ja yhdistysryhmän verkkotapaamiset 2024 24.11.2024
- Cygnus 2025 -paikkaa etsitään 18.11.2024
- Vs: XV Digi-tähtikuvaajat tapahtuma 31.1.-2.2.2025 - Ohjelman 1. versio 9.11.2024
- Vs: XV Digi-tähtikuvaajat tapahtuma 31.1.-2.2.2025 - Ohjelman 1. versio 8.11.2024
- Vs: XV Digi-tähtikuvaajat tapahtuma 31.1.-2.2.2025 - Ohjelman 1. versio 6.11.2024
- Vs: Ursan kerho- ja yhdistysseminaari 26.–27.10. 5.11.2024
- Vs: XV Digi-tähtikuvaajat tapahtuma 31.1.-2.2.2025 24.10.2024
- Tähtiharrastuspäivä 2024 live 22.9.2024
- DS-tapaaminen 2024 8.9.2024
- DS-tapaaminen 2024 7.9.2024
- Cygnus 2024 live (8m radioteleskooppi, yhdistys- ja ryhmäkuulumisa) 4.8.2024
- Cygnus 2024 live (Kauas pitkä matka) 4.8.2024