Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Nimitysvaliokunnan esitys syyskokoukselle 2024

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry:n hallitus on asettanut yhdistyksen sääntöjen 6 §:n 5 momentin mukaisesti nimitysvaliokunnan valmistelemaan hallituksen valintaa syyskokouksessa 12.11.2024. Kokouksessa valitaan kolme hallituksen varsinaista jäsentä kaudelle 2025–2027 sekä 1–3 varajäsentä vuodelle 2025.

Valiokunta on kartoittanut henkilöitä, joilla on hallituksen jäsenyyteen tarvittava pätevyys ja arvioinut myös yhdistyksen jäsenten tekemät ehdotukset. Yhdistyksen toimitusjohtaja on kertonut valiokunnalle näkemyksiään yhdistyksen lähivuosien haasteista. Valiokunta on arvioinut ehdokkaita työjärjestyksessään vahvistetuilla perusteilla, joihin kuuluvat henkilön tiedot, taidot ja erityisosaaminen, kriittisyys, itsenäisyys ja riippumattomuus, työkokemus ja ikä, ajankäyttömahdollisuudet sekä jäsenen edustamat sidosryhmät.

Ursan toiminta jakautuu monelle sektorille, jotka kytkeytyvät toisiinsa. Ursan toimintaympäristö muuttuu parhaillaan voimakkaasti. On tärkeää, että yhdistyksen strategiaa ohjaava hallitus kykenee näkemään muutosten vaatimat tarpeet, tekemään vaadittavat päätökset ja tukemaan Ursan kaikkia toimijoita.

Kartoituksen ja ehdokkaiden arvioinnin perusteella valiokunta ehdottaa, että hallitukseen valittaisiin seuraavat henkilöt.

Ehdotus hallituksen varsinaisiksi jäseniksi vuosiksi 2025–2027, tai toissijaisesti varajäseniksi vuodeksi 2025

Niklas Hietala, TkT, Verification Manager, Megin
Jutta Kujasalo, FM, ohjelmatuotantopäällikkö, Tiedekeskus Heureka
Veikko Mäkelä, projektitoimistoasiantuntija, Helsingin yliopisto

Ehdotus varajäseniksi vuodeksi 2025

Anne Virkki, FT (tähtitiede), akatemiatutkija, Helsingin yliopisto
Paula Kyyrö, FM (tähtitiede), pääopas, Tiedemuseo Liekin Observatorio
Janne Kommonen, valokuvaaja (AT), nuoriso-ohjaaja ja geopark-opas

Esittelyt

Niklas Hietala (s. 1985) liittyi Ursaan jo pikkupoikana. Silloin hän osallistui tähtikerhotoimintaan, ja hänellä onkin monia hyviä muistoja kuunpimennysretkiltä ja tähtileireiltä. Hietalan varttuessa kiinnostus tähtitieteeseen laajeni kiinnostukseksi muitakin fysikaalisia tieteitä kohtaan. Niinpä hän päätyi opiskelemaan teoreettista fysiikkaa Helsingin yliopistolla. Väitöskirjatutkimuksensa hän teki Aalto-yliopiston Kylmälaboratoriossa. Tekniikan tohtoriksi valmistuttuaan hän siirtyi akateemisesta maailmasta teknologiateollisuuteen. Nyt Hietala on tehnyt töitä useamman vuoden ajan lääkinnällisten laitteiden tuotekehityksen parissa.

Opiskeluaikoinaan Hietala kiinnostui tieteen yleistajuistamisesta. Hän on kirjoittanut useita tieteen historiaa käsitteleviä artikkeleja, joita on julkaistu muun muassa Tähdet ja avaruus -lehdessä.

Jutta Kujasalo (s. 1971), FM, on tiedekeskus Heurekan ohjelmatuotantoyksikön päällikkö. Kujasalo on työskennellyt tiedekeskuksessa vuodesta 1999 ja esihenkilönä sisältötuotantotiimille vuodesta 2011. Vuodesta 2019 Kujasalo on toiminut Euroopan Avaruusjärjestö ESA:n Suomen ACE (Advisory Committee on Education) delegaattina. ESA:n koordinoimassa ESERO-toiminnassa Kujasalo vastasi vuosina 2017–2020 Nordic ESERO:n kansallisen toimipisteen operatiivisesta toiminnasta. Suomen oman ESERO Finland -toimintapisteen perustamisessa vuonna 2020 Kujasalo toimi vastuullisena vetäjänä. Vuodesta 2021 lähtien hän toimii ESERO Finland -hankkeen vastuullisena ohjaajana. Heurekan ohjelmatuotantoyksikön päällikkönä Kujasalo vastaa tiedekeskuksen planetaariotoiminnasta, pedagogisesta sisältötuotannosta, tiedeleiri ja -kerhotoiminnoista, tapahtumista, Ideaverstastoiminnasta ja aktiviteeteista sekä oppimista ja tiedekasvatusta edistävistä kansallisista ja kansainvälisistä hankkeista. Kujasalo toimii lisäksi LUMA-neuvottelukunnan jäsenenä ja Tiedeopetus Ry:n hallituksessa. Ursan hallituksessa Kujasalo on toiminut kaudella 2022–2024. Lisätietoa Kujasalosta löydät hänen Linkedin -sivustoltaan.

Veikko Mäkelä, 62-vuotias projektitoimistoasiantuntija Helsingin yliopistossa, erikoisalanaan projektijohtamisen kehittäminen ja projektisalkut.
Toimii Ursassa mm. harrastustoimikunnan puheenjohtajana, vastuuaktiivina useissa harrastusryhmissä, Tähdet-vuosikirjan toimittajana sekä Tähdet ja avaruus -lehden avustajana. Osallistunut myös kurssitoimintaan ja verkkosivujen kehittämiseen. Harrastuksen juuret jo 70-luvulla. Ursan hallituksessa useita kausia 80-luvulta lähtien. Toiminut luottamustehtävissä myös paikallisyhdistyksissä sekä Observatorion ystävissä. Jäsenenä myös Suomen arkeoastronomisessa seurassa.

Erityisenä toiveena on saada Ursan laaja toimiyhteisö toimimaan paremmin keskenään yhteistyössä sekä saada tämä suuri osaamispotentiaali huomioiduksi yhdistyksen toimintaa kehitettäessä.  Laajojen ja monipuolisten verkostojen ylläpito on myös tärkeä asia Ursalle.


Anne Virkki (s. 1988) työskentelee akatemiatutkijana planeettakuntatutkimuksen tutkimusryhmässä Helsingin yliopiston Fysiikan laitoksella ja tutkijana Geodeettisella laitoksella. Tutkimustyön lisäksi Virkki luennoi planeettakuntatutkimukseen liittyviä yliopistokursseja ja on pitänyt aiheeseen liittyviä yleisöluentoja sekä Ursassa että muualla. Hän liittyi Ursaan vuonna 2006 aloittaessaan tähtitieteen opinnot Helsingin yliopistolla, ja on toiminut Ursassa monipuolisesti eri tehtävissä nuoriso-ohjauksesta kursseilla ja leireillä asiakaspalveluun ja Tähdet ja avaruus -lehdessä ja muussa Ursan julkaistoiminnassa avustamiseen. Virkki on työskennellyt tähtitieteen parissa myös ulkomailla: viisi vuotta Arecibon Observatoriolla Puerto Ricossa – josta kolme vuotta tutkimusryhmän vetäjänä – opettivat paljon sekä tähtitieteellisestä havaintotoiminnasta että johtotehtävissä toimimisesta ja toimintarahoituksen ja -strategian suunnittelusta. Virkki on toiminut vuodesta 2022 asti myös Suomen tähtitieteilijäseuran hallituksessa ja toimi opiskeluaikoinaan useiden opiskelijajärjestöjen hallituksissa.

Paula Kyyrö (s. 1987) on valmistunut tähtitieteestä Helsingin yliopistosta ja työskentelee nykyään Tiedemuseo Liekissä Observatorion pääoppaana opastustoiminnan ja muun yleisötyön parissa. Opiskeluaikanaan Kyyrö toimi Ursassa monipuolisissa yleisötyö- ja esiintymistehtävissä kuten asiakaspalvelussa, nuorten tähtikerhojen ohjaajana sekä planetaario- ja tähtinäytösten vetäjänä. Hän herätti lasten tähtileirit vuosien tauon jälkeen uuteen eloon toimien leirien päävastaavana neljän kesän ajan. Ursan hallinnossa Kyyrö on aiemmin ollut mukana hallituksen varajäsenenä (2012 ja 2023-24), jäsenenä (2013–15) ja varatoiminnantarkastajana (2021–2022). Kyyrö on hyvin asiakasorientoitunut ja hänellä on myös tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto, joka innosti tuotteistamisen ja palvelumuotoilun maailmaan. Hän on lisäksi tällä hetkellä Kansainvälisen tähtitieteen unionin IAU:n Suomen toinen NAEC-yhteyshenkilö (National Astronomy Education Coordinator).

Janne Kommonen (s. 1964) on luontovalokuvaaja, jolle kiinnostus luontoon ja luonnontieteisiin tarttui jo lapsena. 20 vuoden luovien alojen tietoteknisten ratkaisujen konsultointi- ja asiantuntijatehtävien jälkeen hän on siirtynyt edistämään luontoharrastamista kokemisen ja opettamisen kautta. Keskeisenä tavoitteenaan hän pitää nuorten mahdollisuuden saada luontokipinä jo varhaisessa vaiheessa. Valokuvaustoiminnan lisäksi hän toimii toisen asteen sekä aikuisopiskelijoiden opettajana valokuvauksessa, tietotekniikassa ja luonnontieteellisissä harrastusaiheissa. Hän pitää ala- ja yläkouluissa planetaarioesityksiä ja teemaviikoilla avaruustunteja kutsuttuna luennoitsijana. Kommosen esitykset tukeutuvat visuaalisesti omaan harrastusmateriaaliin. Hänelle on tärkeää myös vastuullisen luontomatkailun edistäminen.

Kommonen on perustajajäsen ja toiminut hallituksen puheenjohtaja miehittämättömän ilmailun toimialayhdistys RPAS Finland ry:ssä (2015–18). Hän on Ursan myrskybongausryhmän yhteyshenkilö sekä Lohjan Ursa ry:n varapuheenjohtaja. Muita luottamustehtäviä hänellä on kotiseutunsa alue- ja paikallistoiminnassa. Kommonen on myös aktiivisesti mukana monien luontoon ja luonnon havainnointiin liittyvien valtakunnallisten yhdistysten toiminnassa.


Helsingissä 30.9.2024
Ursan hallituksen nimitysvaliokunta
Markku Poutanen (pj.), Maija Aksela, Harri Haukka ja Jyri Näränen

Yhdistyksen jäsenillä on mahdollisuus tehdä suoraan syyskokoukselle ehdotuksia hallituksen uusista jäsenistä 22.10.2024 klo 16 asti, ks. ehdokasasettelu 2024