Tähtitieteellinen yhdistys Ursa
Liity jäseneksiMyrskybongareiden 5. tapaaminen 22.-23.2.2003
Järjestyksessä toinen Ursan jaostona toteutettu Myrskybongareiden talvitapaaminen sijoittui viikonloppuun 22.-23.2. Valkeakosken kaupungin nuorisotoimen leirikeskuksessa Kariniemessä. Paikka täytti bongarilauman tarpeet kohtalaisen hyvin - makuutilaa oli enemmän kuin riittävästi, huoneetkin tehokkaasti erillään mahdollisten melu- ja hajuhaittojen minimoimiseksi... (Paitsi allekirjoittanut kuorsasi rankasti. -Oikolukijan huomautus-)
Varsinainen kokoontumistila/sali oli myös tiloiltaan ja järjestelyiltään toimiva. Erityiskiitoksen ansaitsi tilava jääkaappi, johon väen oli kerrankin kohtalaisen helppoa ahtaa eväänsä ilman pahempia sekaannuksia - tiettävästi vain yhdessä tapauksessa makkara vaihtoi omistajaa...
Muutamia osallistujia jäi varmasti harmittamaan puutteellinen saunamahdollisuus: sauna oli kyllä hyvin tunnelmallinen ja tilava, mutta toimivan vedensaantimahdollisuuden puutteessa itse saunominen sai jäädä haaveeksi tällä kertaa. Tähän liittyvät puutteet tiedotuksessa vuokranantajan taholta yritetään korjata seuraavassa tapaamisessa.
[Leponiemen Timon tiekartat USA:n Keskilännen tienoilta saivat ansaittua huomiota Kuva: Veikko Mäkelä]
Ruusut Tom Eklundille ja Olli Haukkovaaralle järjestelyistä, risut sille Valkeakosken kaupungin karttaviskaalille, joka unohti painaa nettisivullaan "Päivitä" -nappia vuonna 1985. Reitti Kariniemeen oli varsin "mielenkiintoinen" ja vaiherikas - näin ollen virheelliset karttatiedot aiheuttivatkin muutamalle bongarille eri asteisia kulttuurimatkoja Sääksmäen sinänsä luonnonkauniissa maalais-idyllissä... Onneksi puska-radio toimi jälleen nopeasti ja valta-osa autoilijoista taisi ajaa melko suoraan kohteeseen.
Paikan päällä ympäröivä metsä palautti porukan mieliin menneet suurmyrskyt, joiden tuhovoimia todennäköisesti todistivat vielä näin pitkään jälkeenpäinkin useat sikin sokin metsään kaatuneet puut. Tapaamisen aikana säätila säilyi vakaana ja harmaana - bongareiden kannalta tympeän tyynenä, eikä tuottanutkaan vaikeuksia siirtyä sisätiloihin aloittelemaan varsinaista ohjelmaa. Porukkaa tuli paikalle lopulta ihan kivasti, vaikka alkujaan pieni osallistujakato näyttikin uhkaavalta. Viime hetkessä paikalle saatiin myös uusia kasvoja Oulusta, mikä on aina positiivinen asia!
Niinpä lauantaina kello 13.00, tarvittavien teknisten ihmettelyiden ja piuhanvetojen jälkeen, voitiin aloittaa itse tapaaminen, joka tänäkin vuonna laukaistiin liikkeelle juhlavasti perinteisellä B-luokan myrskyactionilla. Laadun takasi "Tappava Tornado" eli "Atomic Twister" -niminen hengentuote, jonka uhkaavissa tunnelmissa kevennettiin sosiaalista ilmapiiriä ja orientoiduttiin aihepiirin järkiperäisempään jatko-ohjelmaan.
Tällä erää vierailevaksi puhujaksi oli paikalle kutsuttuna Juhani Lehtola Santa Margarita Oy:stä. Hän käytti puheenvuoron esittelemällä uutta hälytysjärjestelmää, jonka tarkoitus on parantaa jokaisen bongarin mahdollisuuksia ennakoida ja havainnoida paremmin tulevia myrskytilanteita ja muita taivaan ilmiöitä. Tämän myötähän olemme jo luopuneet entisestä tekstiviesti-hälyringistämme.
Lehtola valotti uuden hälysysteemin saloja ja esitteli havainnollisesti mm. monipuolisia jokaiselle bongarille sopivia profilointi-toimintoja. Tämän myötä saataisiin ehkä uusia havaitsijoita mukaan Ursan muista jaostoista sekä puolin ja toisin havaintotietoa taivaan ilmiöistä niin harrastus- kuin tieteelliseenkin käyttöön.
Seuraavaksi järjestettiin jaoston kokous Veikko Mäkelän puheenjohdolla. Kokouksessa kävimme läpi kesän havainto-ohjelmaa ja webbi-raportoinnin mahdollisuuksia. Lisäksi sovimme Ilmatieteenlaitoksen järjestämästä koulutustilaisuudesta, joka on hieno mahdollisuus kaikentasoisille bongareille saapua kuulemaan täsmätietoa säätilojen taustalla vaikuttavista voimista.
Ari-Juhani Punkka veti asiantuntevaan tyyliinsä läpi mielenkiintoisen esitelmän MCS-kuuropilvisysteemeistä Suomen olosuhteissa. Tänäkin vuonna ohjelmarunko herätti mukavan vireää keskustelua ja hyviä tarkentavia lisäkysymyksiä!
[Ari-Juhani Punkan esitelmä MCS-systeemeistä Suomen olosuhteissa käynnissä. Kyva: Veikko Mäkelä]
Mukana keskustelussa oli jälleen tapahtuman monipuolisen luonteen ja osanottajakunnan mukaisesti muitakin kuin myrskyihin liittyviä ilmiöitä: parilla ajatuksella pohdittiin tähdenlento-puolen asioita, Leonideja ja Savon meteoriittia. Lisäksi esillä kävi useita helmiäispilvi-kuvia, joiden havainnoista vaihdettiin kertomuksia. Tässä yhteydessä nähty Veikko Mäkelän mielenkiintoinen esitys haloista sekä muista ilmakehän valoilmiöistä ja sitä täydentävä huikea kuvamateriaali lämmittivät varsinkin allekirjoittaneen mieltä!
Ihastelimme jälleen Jarmo Moilasen jo lähes legendaarista kuvamateriaalia Vaalan todennäköisestä Supersolu-ukkosesta Oulujärven yllä. Monster-pilven jenkkityylinen muoto vyörenkaineen sai taas helposti unohtamaan, missä maassa kuvat oli otettu. Suositut "It's no moon, it's a space station!" -kommentit soljuivat taas pilke silmäkulmassa ilman halki.
Tylsästä myrskykesästä johtuen monilla osanottajilla oli mukanaan vanhempaa kuvamateriaalia, valokuvia ja dioja menneiltä chaseilta. Muutamia uusiakin kuvia onneksi nähtiin. Tämän lisäksi katsottiin ajattomia Tornado Video Classics -sarjan jenkkihelmiä, sekä pari oivallista Prisman ja National Geographicin tuottamaa alan dokumenttia. Niiden parissa kukuimme jälleen pikkutunneille, kunnes väki alkoi yksi kerrallaan liueta nukkumaan. Kiireisimmät taisivat tosin ottaa jo "kuuluvia" varaslähtöjä salin penkillä filmien vielä pyöriessä... Lopulta viimeisetkin selvisivät silmät ristissä makuupusseihinsa herätäkseen enemmän tai vähemmän pirteinä sunnuntai-aamuun.
Sunnuntaina aamiaisen yhteydessä katsottiin loput kuvat ja viimeiset videonpätkät. Keskusteltiin hetki tulevasta toiminnasta ja tapaamisen ajankohdasta jatkossa. Alunperinhän ajankohdan valinta helmi-maaliskuulle oli silkkaa sattumaa. Vaihtoehtona esitettiin tapahtuman siirtoa syksylle, jolloin mahdolliset syysmyrskyt toisivat tapaamiseen lisäväriä. Menneen kesän kuvamateriaalit olisivat myös nopeammin kärsimättömien bongari-tovereiden ihailtavina. Tämän keskustelun myötä vietimme ns. "viimeistä talvitapaamista" ja teimme päätöksen tilaisuuden järjestämis-ajankohdan siirrosta syksyyn.
Talvitapaaminen oli jälleen onnistunut tilaisuus. Paikalla oli tällä kertaa 16 henkeä. Mukana myös aina tervetulleita uusiakin kasvoja. Toivottavasti myös tulevia bongari-jäseniä. Seuraavalla kerralla toivomme jälleen runsasta osanottoa ja myös rohkeasti uusia kasvoja paikalle. Tilaisuushan on bongari-tyyliin hyvin rento ja vapaa, jokainen kysymys on sallittu ja toivottu, joten kaikentasoiset harrastajat rohkeasti mukaan! Huomioikaa myös hieno mahdollisuus osallistua Ilmatieteenlaitoksen koulutukseen! Terveisin edellistä myrskyisämpää harrastuskesää odotteleva
Aki Saarela
- Vuoden 2023 havaintovinkit 27.3.2023
- Ukkoskesä 2022 5.9.2022
- Ukkoskesä 2021 8.9.2021
- Kuuma ukkosviikonloppu 18.8.2020
- Myrskybongareiden syystapaaminen ensikertalaisen silmin 11.11.2019
- Muu myrskyilmiö IV 20.11.2024 klo 17.30; Pornainen; Aila Falin
- Muu myrskyilmiö III 20.11.2024 klo 16.17; Espoo; Petri Nurkka-Tuorila
- Muu myrskyilmiö III 2.11.2024 klo 10.49; Turku; Paula Mattila
- Muu myrskyilmiö III 28.9.2024 klo 18.51-18.55; Pitkälahti, Kuopio; Heli Huovinen
- Muu myrskyilmiö IV 26.9.2024 klo 23.48; Mäntyharju; Markku Siljama
- Vs: Pallosalama 17.7.2024
- Vs: Pallosalama 16.7.2024
- Vs: Pallosalama 9.7.2024
- Vs: Pallosalama 16.6.2024
- Vs: Pallosalama 26.5.2024