Matti Helin
Vuosi 2025 tulee olemaan hyvin mielenkiintoinen. Taivaalla näkyy muun muassa planeettoja, pimennyksiä ja tähdenlentoparvia. Etenkin planeettojen osalta vuosi on mielenkiintoinen. Kaikki paljain silmin näkyvät planeetat ovat alkutalvesta yhtä aikaa näkyvissä.
Planeetat ja eläinratavalo
Alkutalvesta planeetat ovat hienosti näkyvissä. Kohtaamisia, peittymisiä ja muita mielenkiintoisia tapahtumia tulee olemaan useita.
Merkurius näkyy iltataivaalla maaliskuun alussa. Planeetta on aina hankala havaittava, mutta kiikareilla se kuitenkin melko vaivatta löytyy maaliskuun 1-10 päivän tuntumassa. Kun planeetan on löytänyt kiikareiden avulla, kannattaa sitä koittaa löytää myös paljain silmin.
Venus näkyy kauniisti alkutalven taivaalla. Kaukoputkella se on tammikuussa noin puolikas. Kevättalven aikana sen kulmaläpimitta kasvaa samalla, kun planeetan vaihe vähenee. Planeetta on alakonjunktiossa 23.3. ja häviää tuolloin hetkeksi näkyvistä. Tammikuun lopulla Venus on melko lähellä Saturnusta.
Marsin oppositio on tammikuun 16. päivänä ja se näkyy korkealla, kaksosten tähdistössä. Kaukoputkella planeetasta voi nähdä tummempia ja vaaleampia alueita sekä napalakin. Aika ajoin planeetan yksityiskohdat kuitenkin voivat hämärtyä planeetanlaajuisten pölymyrskyjen takia. Planeetta peittyy Kuun taa 9.2. noin kello 21 alkaen.
Jupiter näkyy kauniisti. Sen oppositio oli joulukuussa, mutta planeettaa kannattaa ehdottomasti tarkkailla kaukoputkella vieläkin. Planeetan kulmaläpimitta on aina melko suuri, joten jo pienelläkin kaukoputkella planeetan pilvivyöt näkyvät helposti, samoin kuin neljä suurinta kuuta.
Saturnus näkyy alkutalvesta iltataivaalla. Sen renkaat näkyvät hyvin kapeina ja käytännössä häviävät täysin näkyvistä maaliskuun aikana. Planeetta on tuolloin jo melko lähellä aurinkoa, konjuktion ollessa maaliskuun 12 päivä. Renkaiden näennäinen häviäminen johtuu siitä, että Saturnuksen akseli on samassa tasossa sen radan kanssa. Voisikin ajatella, että Saturnuksella tapahtuu syyspäiväntasaus.
Uranus ja Neptunus näkyvät alkutalven iltoina melko hyvin lännen suunnalla.
Eläinratavaloa kannattaa etsiä helmikuun puolenvälin jälkeen kuuttomina iltoina. Parhaiten ilmiö näkyy maaliskuun iltataivaalla, mutta on nähtävissä vielä huhtikuun alussakin.
Pimennykset
Kuu pimenee 14.3., mutta Suomesta käsin voidaan nähdä vain puolivarjon ja osittaisen pimennyksen hetket.
Osittainen auringonpimennys tapahtuu 29.3. keskipäivällä.
Ilmakehän ilmiöt
Helmiäispilviä näkyy sopivien olosuhteiden vallitessa maaliskuulle asti.
Kovien pakkasjaksojen aikaan, sekä laskettelukeskusten läheisyydessä, kannattaa tarkkailla, syttyykö taivaalle haloja. Jääsumuhalot erityisesti ovat kauniita, kolmiulotteisia ilmiöitä.
Revontulia näkyy alkutalven aikana todennäköisesti. Auringonpilkkumaksimi on saavutettu, joten revontulille on nyt suotuisat ajat. Myös kevätpäiväntasaus on suotuisaa ilmiön näkyvyydelle.