Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Maapallon muodon määrittely taivaan avulla

Maapallon muodon määrittely taivaan avulla

Matti Helin

 

Maapallo on planeetta, muodoltaan suurinpiirtein pallo. Tämänhän kaikki tietävät, eikö? No ei. Valitettavasti, etenkin Yhdysvalloissa, litteä maa -ajatus on nousussa ja jopa Suomessa asti on alkanut näkymään planeettamme muotoa kyseenalaistaneita kirjoituksia. Eli, mitäpä jos Maa ei olekaan pallo, vaan määrittelemättömän kokoinen lätty, jota reunustaa jäävalli? Ja tämän komeuden kruunaa lasinen kupu.

Ajatus vaikuttaa äkkiseltään melko mahdottomalta. Jos asiaa tutkii enemmän, litteä maa ei enää vaikutakaan melko mahdottomalta. Se vaikuttaa täysin mahdottomalta. Esimerkiksi taivaanilmiöitä tutkimalla ja seuraamalla voit vakuuttua maapallon pallomaisesta muodosta.

Maan on tiedetty olevan pallo ainakin jo noin 2260 vuoden ajan. Suunnilleen 240 vuotta ennen ajanlaskun alkamista herra nimeltään Eratosthenes määritteli Maapallon koon auringon avulla.

Matkustajat kertoivat Aleksandrian kirjaston johtajalle Eratostheneselle kaivosta, joka sijaitsi lähellä Assuania. Kesäpäivänseisauksen aikaan Aurinko valaisi kaivon pohjan.  Eratosthenes sai tästä idean ja seuraavan kesäpäiväntasauksen aikaan mittasi Aleksandrian tornin luoman varjon. Kun etäisyys Assuaniin oli tiedossa, hän pystyi laskemaan maapallon ympärysmitan. Eratosthenesin laskema Maan koosta oli todella lähellä oikeaa, ollen vain viisitoista prosenttia liian suuri.

 

Lähde: Houstonin yliopisto

Mutta, jos ei halua alkaa terästämään matemaattisia taitojaan, voi Maan pallomaisesta muodosta vakuuttua muillakin tavoilla. Vaikkapa katselemalla ylös. Mutta miten katselemalle taivasta voit määrittää jalkojesi alla olevan maan muoon? Helposti. Ja tapoja on yllättävän monia.

 

Litteä maapallo..?

Koska maapallo on melkoisen kookas, sen muotoa on hankalaa nähdä jokapäiväisessä elämässä. Tästä syystä jotkut salaliittoteoreetikot ovat vetäneet mutkia suoriksi ja päättelevät maanpinnan olevan littana. Lisäksi joissakin uskonnollisten tekstien käännöksissä kerrotaan taivaankannesta, jonka nämä samaiset huuhailijat olettavat tarkoittavan fyysistä kantta tai kupua, joka kattaa tämän littanan maan.

Lähde: Mark Garlick/Science Photo Library via Getty

Tämän kuvun sisällä sitten kiertävät Aurinko ja Kuu. Tähdet ovat määrittelemättömiä valopisteitä taivaankannessa. Kiekkomaista maata ympäröi jäävalli, joka estää valtamerien vesien karkaamisen ties minne.

 

Katse taivaalle ja huomaat, miten Maa todellakin on pallo

Taivasta katsomalla voi todentaa planeettamme muodon yllättävän monilla tavoilla.  Lisäksi käytännössä kaikki niistä ovat niin arkipäiväisiä, että välttämättä et ole edes aiemmin ajatellut, miten niistä voi päätellä planeettamme muodon,

 

Auringon ja Kuun lasku sekä nousu

Littanan Maan puolestapuhujien mukaan Kuu sekä Aurinko ovat noin 3000 kilometrin korkeudessa kiertäviä palluroita. Ne eivät siis koskaan laske horisontin taa, vaan etääntyvät niin kauas, ettei niitä, syystä tai toisesta, voi enää nähdä.

Todellisuudessa näin ei tosiaankaan tapahdu. Aurinko tai Kuu eivät päivän aikana muuta kokoaan piirun vertaa. Ne myös painuvat illan tullen horisontin taa. Molemmat näistä helposti nähtävistä ilmiöistä sotivat lituskaista maata vastaan.

Nouseva Kuu ei muuta kulmaläpimittaansa

Myös auringonlaskun jälkeen voidaan huomata ilmiö, joka olisi mahdotonta noin 2000 kilometrin korkeudessa liihottelevan auringon tehdä. Pilvet valaistuvat alapuolelta. Toki, jos ajatellaan, että Aurinko päättääkin yhtäkkiä pudota parin kilometrin päähän maanpinnasta…

Aurinko valaisee pilvien alapuolet

 

 

Aurinko painuu horisontin taa

 

Jos maapallo olisi lituskainen, olisi tuo ylläoleva kuva mahdoton. Miten Aurinko, jonka siis pitäisi liihotella 3000 kilometrin korkeudessa voi olla puolittain horisontin takana?

Vai onko jossakin päin maailmaa auringonlaskun hetkellä niin sanotusti kuumat paikat…

Erilaiset sädeilmiöt

Koska lituskaista maata kiertävä aurinko on tuhansia kilometrejä maanpinnan yläpuolella, on mahdotonta, että pilvet heittäisivät ylös taivaalle varjoja. Näin todellisuudessa kuitenkin tapahtuu, joka sekin osaltaan osoittaa litteän maan mahdottomaksi.

Hyvä esimerkki on esimerkiksi hämäränsäteet. Horisontin taakse painunut aurinko heittää pitkiä varjoja taivaalle. Jos maa olisi litteä, säteet eivät koskaan voisi suuntautua ylöspäin.

Kuunpimennys

Kuunpimennys on myös mahdottomuus litteän maapallon ollessa kyseessä. Ilmiö tapahtuu, kun Kuu jää Auringosta katsottuna Maapallon taa. Jos ajatellaan, että Maa olisikin pannukakku, mistä taysikuun pinnalle lankeava varjo tulee?

Maan varjo kulkee Kuun pinnalla

 

Taivaalla olevat kaksi napaa

Jokainen meistä tuntee Pohjantähden. Tuon lähellä pohjoista taivaannapaa olevan tähden, jota kaikki muut tähdet näyttävät kiertävän. Periaatteessa tämä olisi jollakin tavalla mahdollista järkeillä ajattelemalla että taivaankansi pyörii lituskaisen maapallon yllä.

Mutta tämä ajatus muuttuu välittömästi mahdottomuudeksi, kun ymmärtää, että taivaalla onkin kaksi napaa. Eteläisellä taivaanpuoliskolla on myös paikka, jonka ympäri tähdet näyttävät pyörivän. Tämän ilmiön voi osittain todeta jo Suomesta käsin. Etetätaivaan tähdet kiertyvät kuperaa reittiä pitkin, kun taas pohjoistaivaan koveraa.

Kuva: Vesa Vauhkonen

Päiväntasaajan eteläpuolelta ei voi nähdä Pohjantähteä. Eikä hivenen päiväntasaajan pohjoispuolelta enää näy esimerkiksi Etelänristin tähdistö.

Niin, se Etelänristi. Sehän näkyy siis lähellä eteläistä taivaannapaa.

Ajatellaan, että kaksi havaitsijaa katselee yöllä kohti etelää. Havaitsija yksi on Etelä-Amerikan kärjessä ja toinen Australiassa. He näkevät molemmat Etelänristin tähdistön, samaan aikaan. Jos oletamme Maan olevan pannukakku, nämä kaksi havaitsijaa katselevat täysin eri suuntiin ja siitä huolimatta, katselevat samoja tähtiä!

Hmm… Miten tässä näin kävi?

 

Miksi jotkut sitten uskovat litteään maahan?

Tutkijat ovat löytäneet todisteita siitä, että ihmiset uskoivat todennäköisemmin tiettyihin salaliittoteorioihin, kun heitä motivoivat sosiaaliset suhteet ja halu kuulua yhteen. Myös, jos henkilöä motivoi halu tuntea itsensä ainutlaatuiseksi, uskoo hän todennäköisemmin yleisiin salaliittoteorioihin.esimerkiksi maapallon muodosta. Huono koulumenestys korreloi usein salaliittoteorioihin uskomisen kanssa. Henkilö ei halua myöntää omaavansa muita heikomman ymmärryksen esimerkiksi luonnontieteistä. Tällöin hän kehittää oman ymmärryksen siitä, miten maailma toimii, jolloin hän kokee kuuluvansa harvoihin ja valittuihin jotka todella tietävät totuuden.

Tutkijat havaitsivat myös, että ihmiset, joilla oli tiettyjä persoonallisuuden piirteitä, kuten vihamielisyys muita kohtaan ja korkea vainoharhaisuus, olivat alttiimpia uskomaan salaliittoteorioihin. Ne, jotka uskoivat vahvasti salaliittoteorioihin, olivat myös todennäköisemmin epävarmoja, vainoharhaisia, emotionaalisesti epävakaita, impulsiivisia, epäluuloisia, vetäytyneitä, manipuloivia, itsekeskeisiä ja eksentrisiä.

 

Miten suhtautua henkilöön, joka olettaa maan olevan lituskainen?

Hyvä kysymys. Tämä riippuu suuresti henkilöstä. Esimerkiksi jos kyseessä on nuori ihminen, eikä hän ole ajatellut tai tutkinut asiaa sen tarkemmin, kannattaa vaikkapa ottaa puheeksi joku noista ylempänä käsitellyistä ilmiöistä. Esimerkiksi auringonlasku on oiva tapa vakuuttaa planeettamme pallomaisesta muodosta. Aurinko laskee jokaisella pituuspiirillä eri aikaan samalla, kun Auringon näennäinen koko pysyy samana, aamusta iltaan.

Jos sen sijaan tapaat vaikkapa netissä henkilön, joka on täysin vakuuttunut maan litteydestä, ei tällaisen henkilön kanssa kannata haaskata aikaansa. Nimittäin henkilön päätä, joka ei ole käyttänyt logiikkaa tähänkään asti, ei voi logiikkaa käyttämällä kääntää.

Valitettavasti.

 

 

Lähteet:

https://engines.egr.uh.edu/episode/1457#:~:text=Recognizing%20that%20Earth’s%20apparently%20flat,decided%20Earth%20was%20a%20sphere.

https://www.apa.org/news/press/releases/2023/06/why-people-believe-conspiracy-theories

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *