Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Komeetta Atlas, pitkähäntäinen iltataivaan kaunistus

Komeetta Atlas, pitkähäntäinen iltataivaan kaunistus

Matti Helin

Komeetta C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) eli tuttavallisesti Atlas-komeetta on nyt matkalla kohti tähtienvälistä avaruutta. Se teki lähiohituksen Auringon kanssa syyskuun lopulla. Monet odottivat näkevänsä komeetan kohta perihelin jälkeen, mutta parhaiten pyrstötähti oli havaittavissa lokakuun puolenvälin aikoihin. Komeetta oli kaunis, mutta valitettavasti havainto-olosuhteet olivat haastavat. Erityisesti Kuu aiheutti harmaita hiuksia.

 

Syyskuussa, ennen periheliä, komeetta näkyi melko hyvin eteläisellä pallonpuoliskolla. Periheli tapahtui 27. syyskuuta.  Komeetta näyttäytyi kauniina, hyvin pitkäpyrstöisenä kohteena. Komeetta katosi lokakuun  seitsämäntenä päivänä Auringon kajoon. Sitä pystyttiin kuitenkin havainnoimaan satelliiteilla, kuten SOHO:lla (Solar and Heliospheric Observatory). Näkymä oli toiveita herättävä.

Lokakuun yhdeksäntenä päivänä komeetan näennäinen kirkkaus oli suurimmillaan. Atlas oli tuolloin vajaan neljän asteen päässä Auringosta ja sen kirkkaus oli peräti –4,9 magnitudia. Huolimatta erittäin suuresta kirkkaudesta, komeettaa ei tuolloin Suomesta käsin havaittu, vaikka se periaatteessa olisi ollut mahdollista päivätaivaalla nähdäkin..

Auringon lähiohituksen Suomessa alkoi odotus, koska komeetta alkaisi näkymään iltataivaalla?

 

Komeean C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) kirkkauskäyrä. Lähde: COBS https://cobs.si/comet/2410/

 

Komeetta lähestyi radallaan maata, ollen lähimpänä 12. lokakuuta. Tuolloin sen etäisyys oli noin 71 miljoonan kilometria.

Kuva: JPL Small Body Database.

Samana päivänä komeetta onnistuttiin havaitsemaan Suomessa, tosin helppoa se ei ollut. Komeetta näkyi tuolloin hyvin lähellä auringon kajoa. Monin paikoin alapilvet sotkivat näkyvyyttä, eikä komeettaa tästä syystä pystytty havaitsemaan.

Komeetta oli lopulta melko näyttävä ja sen pyrstö kasvoi yli kahdenkymmenen asteen pituiseksi. Valitettavasti täysikuu osui ikävästi suunnilleen samaan ajankohtaan, kun komeetan pyrstö oli pisimmillään. Täysikuusta huolimatta, komeetta C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) oli Suomen taivaalla piipahtaneista komeetoista ehkäpä kaunein ja näyttävin moneen vuoteen.

 

Havaintoja

12.10. ensimmäiset havainnot saapuivat. Komeetta löytyi juuri ja juuri kiikareilla ja kuvaamalla. Komeetan kirkkaus jäi kenties hieman pettymykseksi. Toisaalta, oli kuitenkin jossain määrin odotettua, että kirkkaalta iltataivaalta komeettaa ei niin vain löydä.

Urho Markkanen löysi kohteen kiikareilla:

Ei ihan näkynyt paljaalla silmällä, mutta kiikareiden läpi erottui todella todella, kun sen löysin. Havaintoaika jäi aika lyhyen kun komeetta meni puiden taakse, ja ohuet pilviraidat saivat komeetan katoamaan näkyvistä pari kertaa

Kuva: Urho Markkanen 12.10.2024

Kalajoella Jarkko Alatalo havaitsi komeetan taivaan alla kello 19.20 ja komeetta hävisi näkyvistä   20.02  Kuvista komeetta kuitenkin  löytyi jo kello 19.12 otetusta kuvasta.

Kuva: Jarkko Alatalo, Kalajoki 12.10.2024

 

Sami Jumppanen kuvasi ja kiikaroi komeettaa ja se löytyikin noin kello 19.15. Pilvien vuoksi komeettaa ei kovin kauaa ehtinyt ihailla.

Kuva: Sami Jumppanen 12.10.2024

 

Lähimmän ohituksen jälkeen komeetan pään kirkkaus alkoi laskemaan, mutta toisaalta, kun se etääntyi Auringosta ja näkyi tummaa taivasta vasten, se oli helpompi havaita. Parhaimmillaan komeetta oli Suomesta nähtynä 14.10.2024.

 

Paras havaintoajankohta, 14.-15.10.2024

Lähiohituksen jälkeen komeetta kipusi yhä kauemmas Auringon kajosta. Samalla sen pyrstö alkoi näkymään enemmän sivultapäin, joten sen näennäinen pituus kasvoi. Sää oli suotuisa, joten komeettaa saatiin ihailla laajalti. Lokakuun 14. päivän iltana pilvet haittasivat monin paikoin komeetan havaitsemista. Seuraavana iltana taivas oli onneksi pilvetön ja komeetta näyttäytyi kaikessa komeudessaan.

Kuva: Petri Valtonen 15.10.2024
.

Komeetan pyrstön pituudeksi laskettiin yli 20 astetta. Erikoisuutena komeetalla oli pitkään näkyvissä ollut vastapyrstö.

Kuva: Ville-Aleksi Alatalo

Kuva: Mikko Silvola 15.10.2024

 

 

Kuva: Juha Ojanperä 15.10.2024

 

 

Video: Kari Haila

 

 

Täysikuu

Komeetan havaitsemista pääsi pilvien lisäksi häiritsemään täysikuu. Lokakuussa se tapahtui 17. päivä. Kirkkaasta kuusta huolimatta komeetta näkyi hienosti ja vieläpä paljain silmin. Voi vain kuvitella, millainen spektaakkeli olisi ollut tarjolla, jos Kuun vaihe olisi ollut mikä muu tahansa.

Kuva: Markku Ruonala 16.10.2024

Kuva: Matti Helin 17.10.2024

Huolimatta kirkkaasta täysikuusta, komeetta oli helppo kuvauskohde. Jopa kännyköiden kameroilla kohde oli tallennettavissa.

Kuva: Markku Nissinen 16.10.2024

 

Komeetta ja linnunrata

Komeetta etääntyi hiljalleen Maasta. Sen pyrstön pituus väheni, samoin kuin ytimen kirkkaus. Toisaalta, kun komeetta karkasi kauemmas, hävisi myös kirkas Kuu taivaalta. Tämän ansiosta himmentynyt komeetta näkyi nyt vasten tummaa, lokakuista tähtitaivasta ja oli oikein kaunis kuvauskohde.

Lokakuun viimeisellä viikolla komeetta näkyi Linnunradan suunnalla.

Kuva: Keijo Lehtimäki 24.10.2024

 

https://ssd.jpl.nasa.gov/

Kuva: Sari Pietikäinen 26.10.2024

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *