Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Linnunrataa ihailemaan

Linnunrataa ihailemaan

Matti Helin

Linnunrata, kotigalaksimme on nyt hyvin näkyvissä. Kuun vaihe on vähenemässä ja syksyn kuulaat yöt ovat tummia, joten tätä valopylvästä kannattaakin mennä ajan kanssa ihailemaan.

Syksyinen linnunrata on monelle tuttu ilmestys. Kenties jopa liiankin? Se on se jokasyksyinen pakkopulla, joka täytyy ainakin kerran käydä kuvaamassa. Ja sitten keskittyä muihin juttuihin.

Linnunrata on kuitenkin äärettömän mielenkiintoinen kohde, varsinkin paljain silmin havaittuna. Pimeässä paikassa galaksimme miljardit tähdet näyttäytyvät himmeänä valohehkuna, jota tummat, tähtienväliset pöly- ja kaasuvyöt halkovat. Mielikuvitus alkaa helposti vaeltelamaan pitkin tuota tähtivyötä. Minkälaisia maailmoita tuolta löytyykään? Katseleeko niistä jollakin kentis joku toinen kohti yötaivasta ja miettii ehkäpä samanlaisia ajatuksia? Millainen tähtitaivas tuon planeetan yötaivaalla kimmeltääkään?

Kotigalaksimme on kaunein syvän taivaan kohteista. Ja vaikuttavin. Omista siis tänä syksynä yksi yö vain tälle kohteelle. Pimeitä havaintopaikkoja kannattaa kurkata taivaanvahdista.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *