Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Revontulia keskikesällä? Miksipä ei

Revontulia keskikesällä? Miksipä ei

Matti Helin

Revontulet yhdistetään usein tavallisen kansan kesken paukkupakkasiin ja Lappiin. Taivaanilmiöiden harrastaja tietää, että revontulia voi näkyä myös myöhään keväällä ja aikaisin syksyllä, eli heti, kun on riittävän pimeää. Eli toisin sanoen, kesällä ei revontulia Suomesta käsin näy. Vai näkyykö sittenkin?

 

Eräänlaisena yleisesti hyväksyttynä totuutena on ajateltu, että revontulia voi näkyä vain, kun Aurinko on noin kymmenen astetta horisontin alapuolella. Tämä lukema vaihtelee paikkakunnittain niin, että mitä etelämmäs mennään, sitä myöhemmin keväällä revontulia voi havaita. Luonnollisesti sama tapahtuu syksyllä, eli etelässä on mahdollista nähdä kauden varhaisimmat revontulet.

Lähde: Sodankylän geofysiikan observatorio

Kesäpäivanseisauksesta syksyyn päin varhaisimman havainnon revontulista on Suomessa tehnyt Jorma Koski. Vuosi oli 2000 ja päivämäärä 16.7. Revontulet näkyivät Porvoon taivaalla noin kello yksi yöllä. Aurinko on tuolloin ollut noin 8,2 astetta horisontin alapuolella. Tämän perusteella voidaankin laskea, että esimerkiksi toukokuun 28. päivä aurinko painuu yhtä alas Porvoosta käsin.

Heinäkuun 16. yön revontulia. Kuvat: Jorma Koski

Eli, kovan revontulimyrskyn aikana voi Etelä-Suomessa nähdä revontulia kaikkina muina kuukausina, paitsi kesäkuussa. Kesäkuussa aurinko ei eteläosissakaan laske tarpeeksi matalalle… Vai laskeeko sittenkin?

 

Revontulia kesäkuussa?

Omakohtaisesti olen nähnyt revontulia toukokuun 12. sekä heinäkuun 28. Aurinko on tuolloin ollut noin kymmenen astetta horisontin alapuolella. Mutta tämä ei kuitenkaan ole koko totuus.

Vuonna 2023 huhtikuun 24. päivänä Maahan iski koronan massapurkaus. Purkaus oli melko voimakas ja KP-arvo nousi jopa kahdeksaan. Seurailin hämärtyvää taivasta, kun kello 22.10 etelätaivaalle syttyi kirkkaita säteitä. Auringon korkeus oli tuolla hetkellä noin -7 astetta. Paikkakuntana oli Varsinais-Suomalainen Liedon kaupunki.

Huhtikuun lopun revontulia

 

Voidaan siis todeta, että revontulia voi rajun geomagneettisen myrskyn aikana näkyä jo silloin, kun aurinko on noin -7 asteen korkeudella. Liedossa, eli Turun korkeudella tämä toteutuu kesäkuun 6. päivänä. Etelämpänä, esimerkiksi Hangossa,  tämä -7 asteen raja toteutuu niinkin myöhään kuin 13.6.  Toisin sanoen, maan eteläosissa on mahdollista nähdä revontulia vuoden jokaisena kuukautena!

 

Kesäkuun revontulien havaitseminen

Vaikka revontulia voi siis Suomessa näkyä kesäkuussa, ei niiden näkeminen ole helppoa. Yhtäaikaisesti täytyy olla monta muuttujaa kunnossa. Luonnollisesti, taivaalla täytyisi riehua geomagneettinen myrsky, jonka voimakkuus tulisi olla noin kp7-9 (G3-G5), eli revontulet leviävät silloin suunnilleen koko taivaan peittäviksi, jolloin ne näkyät myös eteläisellä, pimeimmällä taivaalla. Myös Bz tulisi olla reippaasti negatiivinen. Taivaalla ei saa olla mielellään yhtään pilviä, edes cirruksia. Kuun vaiheella ei ole suurta merkitystä, taustataivas kun on hyvinkin vaalea jo valmiiksi.

Havaitsemista tulee tehdä sekä visuaalisesti että valokuvaamalla. Suunnaksi kannattaa ottaa etelätaivas. Tämä on luonnollinen valinta, koska kesäyön taivas on pimein etelän suunnalla. Toki, joka suuntaan kannattaa katsella. Erittäin kirkkaat säteet voivat näkyä lähes missä ilmansuunnassa tahansa. Tosin, pohjoistaivas todennäköisesti on liian vaalea.

Kuvia kannattaa ottaa paljon, jopa niin, että niistä pystyy tekemään timelapse – videon. Tällaisesta nopeutetusta videosta voidaan mahdolliset revontulet havaita niiden liikkeen perusteella.

Kameraan tulee laittaa melko tavalla erilaiset säädöt kuin pimeän aikaan. Lähtötaso voisi olla vaikkapa iso 100-400, f5,6 ja 4 sekuntia. Näitä arvoja tulee sitten säätää sen mukaan, ovatko kuvat kovin tummia tai vaaleita.

Kuvankäsittelyä kannattaa kuviin tehdä reilulla kädellä. Himmeät revontulet saa helpommin näkymään Lightroomissa Dehaze ja Clarity -säätimillä.

Photoshopissa samansuuntaisen säädön pystyy tekemään Unsharp maskilla.

Asetetut arvot saavat olla rajuja, nyt ei olla tyylipisteiden perässä. pääasia on, että himmeät revontulet saadaan näkyviin.

Kesäkuun revontulille on oivat olosuhteet tulevina vuosina. Aurinko on saavuttamassa aktiivisuushuipun ja aktiivisuus pysyy korkealla todennäköisesti ainakin seuraavan parin vuoden ajan.

Eli, vaaleita ja kuulaita kesäöitä odottelemaan. Ne voivatkin olla yllättävän vihreitä ja raidallisia.

 

1 comment

  • Itse kuvasin tuossa maaliskuussa (21.3.2024) ihan “huvikseni” pohjoistaivasta ennen pimeän tuloa, ja yllätyin, kuinka hyvin kamera sai taltioitua melko vaalealta taivaalta revontulia. Tarkistettuani Androidille tehdyllä “Sun Position” -ohjelmalla Auringon korkeuden havaintohetkellä, se osoittautui olleen -6,9°. Tuolloin heti ensimmäinen ajatus oli, että tätähän on ihan pakko kokeilla sopivan tilaisuuden tullen…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *