Eeva-Kaisa Ahlamo
Marsissa vaihtui jälleen vuosi (eli sen pohjoisella pallonpuoliskolla oli kevätpäiväntasaus) 12.11.2024. Tein viime Marsin vuodelle seinäkalenterin, josta oli artikkeli Zeniitti 5/2022:ssa. Kalenterissa oli tuolloin melkoinen työ, joten tänä kesänä vielä emmin, jaksanko alkaa tehdä sille “jatko-osaa”, eli kalenteria vuodelle 38.
Vuoden 37 kalenterissa punaisena lankana olivat Mars-luotaimet. Samaa ajatusta ei tietenkään voi käyttää kahdesti, joten pohdin, mitä muuta Marsista voisi esitellä. Kesälomalla oli onneksi aikaa, ja aloin kerätä kuvailuja Marsin eri alueista. En ole geologi, joten alueiden valinta (niitä on paljon enemmän kuin ne 18, joita jokaista kalenteriaukeamaa kohden tarvitsin), niiden ominaispiirteiden hahmottaminen ja yhdistely vei paljolti aikaa. Marspediassa surffasin urakalla. (https://marspedia.org/Mars_Quadrangles ) Kuvia olin katsellut jo aiemmin, ja napannut hyviä kuvia linkkeinä talteen. Ikävä kyllä NASA oli tällä välin muuttanut sivustonsa rakennetta, joten jouduin etsimään kaikki kuvat uudestaan, kun suorat linkit eivät enää toimineet. Onneksi uusia kuvia oli rutkasti käytettävänä ahkerien luotainten ja kuvantamisen vuoksi. Kalenterissa esiteltyjen alueiden nimet eivät kuitenkaan ole kovin yleisessä tieteellisessä käytössä, ja monissa kuvissa annettiin tiedoksi vain kraateri, tms. mistä kuva oli otettu. Sijoittamisessa siis kesti pitkään, ja välillä minun piti kaivaa kuvia tietystä alueesta vain koordinaattien mukaan. No, onneksi oli kesäloma.
Klikkailin itseni jälleen Stellariumissa koko Marsin vuoden lävitse, ja valitsin kiintoisimpia taivasnäkymiä kalenteria varten. Monta karanttia jäi kuitenkin tyhjäksi, ja mietin, millä ne täyttäisin. Tähtitaivas on Marsissa aika lailla sama kuin maapallollakin, joten minua ei kiinnostanut lähteä kertomaan siitä sen kummemmin. Jossain välissä satuin googlailemaan, voisiko Marsin hiilidioksidikaasukehässä näkyä haloja, ja löysin todella kiinnostavan artikkelin, jossa pohdittiin juuri Marsin halojen muotoa (https://atoptics.co.uk/blog/halos-on-mars/ ). (Pyrin kalenterissa aina niin tieteelliseen informaatioon, kuin mahdollista.) Google Scholarista löysin vielä toisen artikkelin aiheesta, jossa oli kuitenkin hiukan eriävä lopputulos renkaiden asteissa (https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1029/2023GL103457 ). Tein näiden pohjalta sitten oman versioni, joka on kompromissi molempien artikkelien välillä.
Halotutkimuksen lisäksi yritin miettiä, mitä Marsissa voisi havaita. (Ja vielä sellaista, mistä löytyisi tieteellisiä artikkeleita vapaasti netistä luettavaksi.) Meteoriparvet olivat yksi tällainen aihe, vaikka siitä löytyikin melko nihkeästi tietoa, ja sekin tieto oli hyvin matemaattista (https://academic.oup.com/mnras/article/402/4/2759/1748682 ). No, yritin sitten lukea tekstit kaavojen välistä sekä tutkin taulukoita ja googlailin lisätietoa yksityiskohdista. Silti, moniin kalenterin sivuihin on mennyt runsaasti enemmän aikaa ja vaivaa kuin ensi näkemältä näyttäisi.
Tekoälyä (ChatGPT) käytin paljon kalenterin laadinnassa. Välillä sain väitellä sen kanssa ahkerasti, kun vastaukset olivat mitä olivat, mutta työkaluna se nopeutti puuhaa huomattavasti. Teetätin sillä kaikenlaisia pulmia ratkottavaksi, kuten laskuja siitä, kuinka kaukana vaikkapa Jupiterin kuut näkyvät planeetan kiekosta Marsin pinnalta katsottuna, tai mikä olisi paras tapa kääntää suomeksi joitain tieteellisiä sanoja Marsin geologiasta. (Jälkimmäisen avulla pystyin sitten taas googlaamaan spesifejä yksityiskohtia ja löytämään niistä lisätietoa.)
Sain kuin sainkin kalenterin valmiiksi ennen vuoden vaihdetta. Aikaa meni yhteensä kolmisen kuukautta, koska pystyin käyttämään viime kerran pohjia. Lisäksi asetin riman sen verran alas, etten jäänyt viilaamaan kaikkia huomaamiani pieniä virheitä, vaan keskityin kokonaisuuden hallintaan. Kalenteri on Creative Commons lisenssillä (CC4.0 BY-NC-ND), ja sen saa ladata itselleen kotisivultani (https://west468.com/marscalendar/ ). Tiedosto löytyy sekä ilman leikkuuvaroja että niiden kanssa. Leikkuuvaratiedosto on sitä varten, jos haluaa teettää kalenterista paperiversion seinälle. (Paikallinen painotalo veloittaa yhden kappaleen tulostamisesta luultavasti n. 10-15€.) Kalenteri löytyy sivuilta myös englanninkielisenä versiona.
Itseäni huvittaa se, että parit Marsin kalenterit tehneenä en enää välttämättä osaa määrittää Marsiin liittyviä asioita Maan vuosissa, mutta tiedän ajan kulumisen mainiosti Marsin vuosissa. Oma suosikki Mars-luotaimeni Mars Reconnaissance Orbiter esimerkiksi täyttää pyöreät 10 (Marsin) vuotta Sol 48:na. Tänä uudenvuodenaattona taidan siis juhlia myös MRO:n upeita Marsin maisemakuvia sekä sen uupumatonta linkkitoimintaa pinnalla pyörivien mönkijöiden ja maapallon välillä nostamalla maljan sen kunniaksi.