Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Lukijoiden kuvat

Lukijoiden kuvat

Kesä alkaa kohta olla takanapäin. Taivaan havaitsijoille se on antanut paljon kaunista ja jopa pelottavaakin seurattavaa. Revontulia, ukkosia, yöpilviä ja sateenkaaria.

 

Aurinkokunnan kohteita havaittiin paljon. Aurinko sai erityistä huomiota tänä kesänä.

20.5. kansainvälinen avaruusasema pyyhälsi Kuun kiekon yli. Petri Martikainen sai ylikulusta hienot tallenteet:

Olen kytännyt ISS:n ylikulkuja viime syksystä saakka. Tähän saakka on ollut aina pilvistä, mutta tänään viimein onnisti. Eipä tuota kovin suureksi spektaakkeliksi voi sanoa, pienillä kiikareillakaan kun ei erottanut mitään vaalealta taivaalta. Ja vauhti oli hirmuinen, ylikulku kesti 0,82 sek . Jotain sentään jäi videollekin.

 

 

Santeri Peltola kuvasi näyttäviä animaatioita Auringosta 27.5.:

Tähän timelaps pätkään olen ottanut kuvia 2 tunnin ajalta. Yhteen kuvaan olen ottanut 500 framea ja 20 sekunnin intervalli ajalla.  Kuvausputki on  sharpstarin 94 edph jossa on kiinni Daystar quark, kamera jolla kuvaan on Zwo Asi 183mm Pro ja jalusta on Skywatcher Az-Eq5. 

 

 

Samana päivänä Tommi Ropponen kuvaili myös videota Auringosta:

27.5. oli räväkkä X2.9 flare auringon itäreunalla. Se oli suurimmillaan noin 10:08 Suomen aikaa. Itse pääsin kuvaamaan vasta lounastauolla 11 jälkeen. Tässä on animaationa aikaväli 11:30-12:04, jolloin näkyvillä oli enää ns. post flare loop -rakenne, jossa kyllä tapahtuikin kaikenlaista. Tuon 34 min kuvaamisen, 81 videon ja 414 GB jälkeen läppärin levytila loppui ja niin loppui animaatioon tarvittava materiaalikin. 

 

Kari A Kuure nappasi kuvan voimakkaasta purkauksesta 6.5.:

X4.52 flarepurkaus! Jälleen aamu auringonkuvauksen parissa. Pilkkuryhmässä AR 13553 käynnistyi flarepurkaus, kun olin kuvaamassa CaK-kuvia. Huomasin pilkkuryhmässä kaksi kirkasta aluetta (uv-valossa voimakaskaan purkaus ei ole kovin kirkas, koska ilmakehä suodattaa uv-valoa voimakkaasti.

Kuva: Kari A Kuure

Palasin kuvaamaan Ha-alueella ja siellähän oli todella hieno flarepurkaus näkyvissä. Ja totta kai, ne pilvet. Kuvasin kuitenkin pilvien lomasta sen mitä pystyin ja oheinen kuva on purkauksen voimakkaimmasta vaiheesta. Pilvien vuoksi kuvan videointivaihe kesti viitisen minuuttia, joten kuvassa on purkauksen kirkkain vaihe.

Timo Alanko kuvasi hienoja videoita Perseideistä 10.8._

Kävin sadeaamun ratoksi läpi Toisen Tapon saalista viime yöltä. On muuten rankkaa silmille. Onneksi yöperhosten tanssi toimii hyvin silmien näytönsäästäjänä aika ajoin 🙂 Klo 01.40 jälkeen oli vähän useampi tapahtuma. Tuo ykkösvideossa lentävä jo vähän näyttävämpikin. Taivas oli tuohon aikaan ohuessa pilviharsossa, mikä ei näyttänyt Tapoa paljon haittaavan.

https://www.taivaanvahti.fi/images/uploads/202408/125985_082b52da43e05cd6d01b49e31c06dbf9.mp4

 

 

Pekka Saastamoinen tallensi hienon, elokuisen täysikuun:

Kuukuvauksia kaivopuitossa. Nyt oli erikoisempi nimikin Blue Supermoon.

 

 

Yöpilvikesä oli vaisuhko. Kuitenkiin, muutamia hienoja öitä koettiin. Yksi niistä tapahtui 13.7. Mikko Peussa kuvasi tämän hienon näytöksen Turussa:

Nyt oli jo valaisevissa yöpilvissä näyttävyyttä ja laajuutta. Tämän kaltaisia tässä on jo odoteltukin. Kuvat otin Turun lähialueilta ja viimesen kuvan vielä parvekkeeltani.

Yöpilviä kuvasi myös Anssi Kaunismäki Kurikassa 7.8.:

Yöllä klo 1.00 aikaan havaitsin taivaalla valkoista pilveä. Käväisin vielä vintin ikkunasta hakemassa parempaa näkyvyyttä havainnolleni. Kyllähän siellä selvästi yöpilviä oli näkösällä, joten otin kameran ja painelin lakian laitaan kuvaamaan havaintoani.

Kuva: Anssi Kaunismäki

Pilvet peittivät taivaasta n.1/4 tai vähän alle. Hieno elokuinen tunnelma taltioitui kuvaan sumuineen.

 

Jarkko Alatalo kuvasi raketin Kalajoella 17.8.:

Parin tunnin pohjoiseen tuijottelun jälkeen huomasin nurkkasilmässä ilmiön jonka hetken ihmettelyn jälkeen totesin raketinlaukaisuksi. Uusi havainto minulle. Lentorata lounaasta koilliseen. Kolmannessa kuvassa 15s valotus jonka otin kun äkkäsin havainnon ainutlaatuisuuden (itselle).

Kuva: Jarkko Alatalo

Kuva: Jarkko Alatalo

 

Kauden viimeisimpiä yöpilviä kuvasi Ritva Reinilä Enontekiöllä:

Meitillä täällä Lapissa alkaa olla kaiketi kesä ohi koskapa yöpilviä jo näkyy ja muutamia vissiin planeettoja ja satelliittejä! Tätä, että taivas hiukan tummenisi on jo odotettukin, vihreänä kateudesta etelän revontulihavaintoja katsellessa. Vaikka ne valoisat kesäyötkin ovat ihania, mut nyt pääsee ulkoiluttamaan kameraa yölläkin taivaan havainnoinnin merkeissä. Revontulia odotellessa! Lämpötila kuvausaikaan 3,8 ja yön pituus n 7 tunnin tietämissä.

Kuva: Ritva Reinilä

 

Kesällä näkyi myös runsaasti erilaisia valoilmiöitä, kuten sateenkaareja.

 

Männyn siitepölyä oli paljon liikkeellä Kannonkoskella 29.5. Mariitta Kinnunen ihaili kaunista kehää:

Ensin sitä männyn kukintaa odottaa ja äkkiä siihen kyllästyy. Ilma ja ympäristö on yhtä sotkua. Taivas on sumea ja erittäin pitkiä pilvisäteitä muodostuu. Katsoi milloin tahansa taivaalle niin kaunis siitepölykehä siellä näkyy.

Toki otin kuvia. Normaaleitakin,mutta vaihtelun vuoksi erilaisia pilven halkomiakin. Sitten aloin kyttäämään,että tulisiko edes pilari.  Pinkit myssymäiset auringon hehkut jo miltei näyttäis leveältä pilarilta. Hohde nousi korkeammalle kuin eilen,mutta kun tietää siitepölykehänkin olevan korkea ja heijastava niin eihän se kai voi pilaria muodostaa. En tiedä. Nyt oli kuitenkin vaaleita pilviä oikeassa kohdassa.

Heijastussateenkaaret ovat harvinaista herkkua. Sellaisista sai nauttia Katja Pesonen 13.6. Kuopiossa:

Kolme sateenkaarta rinnakkain. Kuvattu Kuopiossa Pitkälahden ABC:llä. 13.6 klo 21.57.

Kuva: Katja Pesonen

 

 

14.7. näkyi hieno, iltaruskon värjäämä sateenkaari Kuopiossa. Heli Huovinen kertoo seuraavaa:

Vaaleanpunainen ilta ja sateenkaarikin näytti lähestulkoon vaaleanpunaiselta.

Kuva: Heli Huovinen

Markku Ruonala odotteli iltaruskoa, eikä turhaan. Taivaalle ilmestyi hienot ruskosäteet:

Olosuhteet antoivat odottaa komeaa auringonlaskua eikä pettymystä koettu. 

 

 

Ukkoskesä oli melko hyvä, vuotta 2023 parempi. Hienoja havaintoja erilaisista myrskyilmiöistä saapui lehdelle:

 

Jani Poikela näki hienon maanpinnan tason pyörteen Hollolassa 25.5.:

 

Timo Alanko videoi mahtavaa salamashowta Kalajoella 29.7.:

 vielä ole venetsialaisten aika Pohjanmaalla, mutta Hiekkasärkillä otettiin puolilta öin vähän jo ennakkoa 🙂

Tein materiaalista myös 0,1x hidastuksia. Laitan tähän linkit, jos kiinnostaa tutkia niitä. Tubessahan niitä voi hidastaa vielä lisää. On siellä ainakin pari vähän näyttävämpää.

 

 

Mipa Parantainen pääsi näkemään hienoa luonnonnäytelmää, kun revontulet ja ukkonen välkkyivät yhtäaikaisesti:

Huomasin salamoita tutkassa, joten lähdin näkötornille kuvailemaan josko irtoaisi salamoita kamerallekin. Sieltähän irtosi sitten sekä salamoita että revontulia samoihin kuviin. Ensimmäistä kertaa koskaan tuli onnistuttua tässä.

 

 

Kiitos kaikille juttuja ja kuvia lähettäneille! Toivotaan ilmiörikasta syksyä.

1 comment

  • Pekka Saastamoisen täysikuu elokuulta: “Kuukuvauksia Kaivopuistossa.” Hieno kuva, jossa Suomenlinnan kirkon majakan ylle kuvattuna täysikuu.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *