Veikko Mäkelä:
Kerho- ja yhdistysryhmä aloitti säännölliset verkkotapaamiset 9.12. Jatkossa on tarkoitus kokoontua parin kuukauden välein. Joulukuun tapaamissa keskustelu pyöri korona-ajan toiminnassa ja tulevissa tapahtumissa.
Ursan kerho- ja yhdistystoimintaryhmä päätti lokakuun kerhoseminaarissa aloittaa säännölliset kokoontumiset verkossa seminaarien ja Cygnus-tapahtumien välillä. Näistä oli puhuttu jo ainakin parin vuoden ajan, mutta nyt hetki näiden toteuttamiseksi tuntui olevan kypsä.
Ensimmäinen verkkotapaaminen järjestettiin keskiviikkona 9.12.2020. Paikalla oli 15 osallistujaa, jotka edustivat yhteensä kymmentä tähtiyhdistystä. Tavoitteenamme olisi laajempikin yhdistyskattavuus, mutta tämäkin on jo hyvä alku. Toivottavasti jatkossa saamme mukaan lisää paikkakuntia. Yhteydenpito poikii aina hyödyllistä kanssakäyntiä harrastajien kesken.
Teknisesti tapaaminen järjestettiin videoneuvotteluyhteydellä käyttäen GoogleMeet-ohjelmaa Ursan G Suite -lisenssin kautta. Näin eteen ei tullut aika- tai osallistujarajoituksia.
Koronarajoitukset puhuttivat
Ajankohtaiseksi aiheeksi muodostui, kuinkas muutenkaan, koronapandemian vaikutukset toimintaan. Toisen tartunta-aallon kiihtyessä on kokoontumisiin alkanut tulla taas tiukennuksia. Suurissa kaupungeissa ja joissakin yhdistyksissä on toimintaa koko ajan järjestetty etänä. Näin esimerkiksi Ursassa, Tampereen Ursassa ja Jyväskylän Siriuksessa.
Joissakin maakunnissa, joissa koronatilanne ei ole ollut niin vakava, on kokoontumisia voitu vielä syksyllä järjestää livenä. Nyt kuitenkin kasvokkain-toiminnalle on alkanut tullut stoppi. Esimerkiksi aloitettuja livekursseja on jouduttu keskeyttämään. Tähtinäytöksetkään eivät ole enää kaikkialla ahtaiden tilojen vuoksi olleet turvallisia.
Joissakin yhdistyksissä korona on lamaannuttanut toiminnan lähes kokonaan, jotkin ovat päätyneet, että etätoiminta on parempi ratkaisu ja henkireikä kuin aktiviteettien jäädyttäminen kokonaan. Etätoiminta saattaa toki sorsia osaa jäsenistöstä, mutta koronavuosi on kyllä nostanut ihmisten verkkovalmiuksia.
Etäjäseniltoja
Osa yhdistyksistä on organisoinut jäseniltansa verkossa jo pitemmän aikaa, osa on päättänyt siirtyä niihin rajoitusten tiukennettua. Lappeenrannassa on käynyt muuan muassa niin, että kevään verkkokokoontumisten jälkeen päästiin taas pitämään kerhoillat livenä, mutta joulukuussa palattiin takaisin verkkoon.
Yksi verkkojäseniltojen pitämisen ongelma on ollut sopivien ohjelmistojen valinta. Vaihtoehtoja on useampia, mutta näistä ehkä varteen otettavimpia ovat GoogleMeet, Zoom sekä Microsoft Teams. Keski-Uudenmaan Altairissa kokeiltiin peliyhteisöjen suosimaa Discord-ohjelmistoa, mutta sen käyttökokemukset eivät olleet rohkaisevia.
Google, Zoom ja Microsoft ovat kaupallisia toimijoita, joskin ohjelmistojen yksityiskäyttö on mahdollista ilmaiseksi tai halvalla. Ilmaiskäyttöön valitettavasti sisältyy osallistuja- ja kokousaikarajoituksia, jotka voivat muodostua välillä kiusallisiksi jäseniltoja organisoitaessa.
Yhdistyksillä on kuitenkin mahdollisuus saada ilmaisia ja edullisia lisenssejä mm. seuraavasti:
- Google Workspace (G Suite) järjestöille tarjoaa ilmaiseksi joukon palveluita, joihin kuuluu myös GoogleMeet-ohjelmisto. Palvelutasoa on mahdollisuus korottaa vajaan 4 tai 8 € kuukausimaksulla. Ainoana vaatimuksena on, että yhdistyksellä on oma verkkotunnus (domain).
- Zoomin peruslisenssi on 140 € / vuosi. Järjestöjen saattaa olla mahdollisuus saada edullisempia lisenssejä myös TechSoup-ohjelman kautta, mutta ainakin syksyllä Zoom-lisenssit olivat loppu.
Kyseessä on hostien eli kokouksien perustamiseen oikeutettujen käyttäjien lisenssit. Kokouksen osallistujista ei veloiteta. Osallistujarajat halvimmissa luokissa on 100 henkeä per kokous. Myöskään erillisiä Google- tms. käyttäjätunnuksia ei vaadita.
Asiakasohjelmat tietokoneille ja kännyköille ovat pääsääntöisesti ilmaisia. Toisaalta kokousyhteydet voivat toimia selaimen avulla.
Vierailijoita etäkokouksiin
Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka moni yhdistys tällä hetkellä järjestää etäiltoja. Kerhoryhmä aikoo kartoittaa asiaa. Meille voi raportoida asiasta.
Kiinnostavaa olisi myös, kuinka moni yhdistys olisi valmis avaamaan jäseniltansa myös muiden yhdistysten vierailijoille tai edes kutsumaan kollegoita mukaan kokouksiin. Keväällä ja syksyllä jotkut yhdistykset ovat tällaista harrastaneetkin. Vierailuista syntyy aina mukavaa vuorovaikutusta, ja se on tärkeää näinä aikoina, kun kunnollisia valtakunnallisia kasvokkaintapaamisia ei ole päästy järjestämään.
Verkkojäsenillat ovat hyödyttäneet myös yhdistysten etäjäseniä. Eli niitä, jotka ovat muuttaneet pois paikkakunnalta, mutta ovat halunneet säilyttää yhteyden kotiyhdistykseensä. Heille etätoiminta on avannut uuden mahdollisuus osallistua toimintaan. Siksi saattaisikin olla hyvä, jos korona-ajan jälkeen ”hydridi”toiminta (kasvokkain- ja verkkotapaamisten yhdistelmä) tulisi jäädäkseen.
Etänä voidaan tarjota myös ohjelmaa. Aikataulut ja matkat ovat voineet olla este saada ulkopuolinen esiintyjä yhdistyksen paikkakunnalle kerhoiltaan tai esitelmään. Verkon välityksellä tämä on helpompaa. Etäesitelmiä organisoitu harvakseltaan ennenkin, mutta nyt niiden järjestäminen tuntuu varsin luonnolliselta. Joitakin kokeiluja on korona-aikaan tehtykin.
Kerho- ja yhdistysryhmä yrittää kartoittaa Ursan harrastusryhmien piiristä esitelmöintihalukkuutta ja välittää tästä tietoja yhdistysten käytettäväksi.
Kursseja etänä
Kurssitoimintaa on järjestetty ainakin Ursassa ja Tampereen Ursassa. Verkkokurssien pitäminen vaatii jonkun verran suunnittelua ja uutta ideointia. Olisikin hyödyllistä, jos kokemuksia jaettaisiin toimijoiden kesken. Yhtenä hyödyllisenä esimerkkinä on vaikkapa tähtitieteellisten ohjelmien, kuten Stellariumin, sujuva käyttö verkossa.
Monet kansalais- ja työväenopistot sekä koulutustoimijat ovat siirtyneet pikavauhtia verkko-opetukseen. Tästä voi olla se hyvä puoli, että kun tähtiyhdistys tai yksittäinen harrastaja toimii yhteistyökumppanina, on tekninen puoli järjestetty jo valmiiksi.
Näytöksiä etänä?
Jotkin yhdistykset harkitsevat näytöksien tuomista verkkoon. Tällaisia suunnitelmia on ollut esimerkiksi Saloseudun UrSalossa, Tampereen Ursassa sekä ilmeisesti myös Kirkkonummen komeetassa. Ajatus saattaa kuulostaa aluksi absurdilta, mutta rajoitusten estäessä normaalin näytäntötoiminnan kaikki keinot kannattaa hyödyntää.
Tekniikan osalta mahdollisuuksia on joitakin. Planeettakameralla voidaan näyttää Kuuta ja planeettakohteita. Tähtitaivaan kohteisiin tarvitaan astrokameraa ja autostakkeriohjelmistoa. Näytöksen striimaamiseen on olemassa ohjelmistoja, esimerkiksi ilmainen OBS Studio. Teknisistä ratkaisuista kiinnostuneiden kannattaa olla yhteydessä mainittuihin yhdistyksiin.
Toki samaan hengenvetoon on todettu, ettei tietokoneen välityksellä näytettävä kuva korvaa kokemusta, jonka ihminen saa kurkistaessaan itse kaukoputkeen. Silti korona-ajankin jälkeenkin tekniset ratkaisut voivat antaa lisäarvoa näytöksiin esimerkiksi isommalle joukolle näytäntöä pidettäessä.
Viralliset kokoukset etänä
Korona-ajan pidetessä jotkin yhdistykset ovat joutuneet turvautumaan etäkokouksiin. Periaatteessa etäkokouksia ei voitaisi pitää, ellei tätä mahdollisuutta yhdistyksen sääntöihin ole kirjattu. Poikkeusolot ovat kuitenkin pakottaneet hiukan venyttämään sääntöjä. Myös jonkinlaisia hybridiratkaisuja tai ulkoilmassa pidettyjä kokouksia on organisoitu. Varauduttiinpa Tampereen Ursassa äänestyksiäkin varten selvittämällä, että GoogleForms-ohjelmistolla voi organisoida äänestyksen verkossa.
Ensi vuoden tapahtumia
Harrastajat katsovat kuitenkin ensi vuoteen suhteellisen luottavaisin mielin. Kerhotapaamisen varsinainen tehtävä ei toki ollut organisoida erilaisia harrastajatapaamisia, mutta verkkotapaamisessa kuitenkin kuultiin, että:
- Aurinkokuntatapaaminen on 12.–14.2., joko kokonaan verkossa tai hybridinä Tähtikalliolla ja verkossa
- Perinteinen Hauhon digikuvaajatapaaminen siirtyy helmikuun alusta maaliskuun puoliväliin
- Laitepäiviä suunnitellaan pidettäväksi pääsiäisen jälkeen 9.–11.4.
Kahden viime mainitun toteutuminen tai toteutumistapa on vielä auki. Se riippuu paljon, mihin suuntaan pandemiatilanne kehittyy.
Tähtiharrastuspäivä 2021
Harrastuspäivän ajankohdasta puhuttiin jo kerhoseminaarissa. Vuosi 2021 mennään vielä niin, että päivä on vanhassa ajankohdassa elokuun lopulla yhtä aikaa Suomen luonnon päivän kanssa. Mikäli ajankohtaa muutetaan, se tapahtuu aikaisintaan vuonna 2022. Tästä keskustellaan kuitenkin ensi vuoden aikana.
Harrastuspäivä on pitkälle tähtiyhdistysten toiminnan varassa. Päivästä on kuitenkin haluttu saada myös yksittäisten harrastajien tapahtumapäivä. Paitsi harrastusasioiden jakamista sosiaalisessa mediassa, tarjotaan tähtiharrastajille myös mahdollisuutta organisoida omia pieniä tapahtumia lähipiirissään (perheelle, sukulaisille, ystäväpiirille, harrastusyhteisöille jne.). Näiden avuksi kerho- ja yhdistysryhmä ryhtyy kokoamaan malli-ideoiden toiminnaksi. Ideoita voi aluksi lähettää ryhmän vastuuaktiiveille. Pyrimme myös kehittämään niitä ryhmätapaamisissa eteenpäin.
Seuraava tapaaminen
Seuraavan kerran kerho- ja yhdistysryhmä kokoontuu helmikuun alussa ennen hiihtolomia. Lopullista ajankohtaa ei ole vielä kiinnitetty, mutta tästä ilmoitetaan viestintäkanavilla myöhemmin.
Linkkejä ja osoitteita
Google Workpace järjestöille
Zoom-lisenssit
Techsoup-ohjelma
Kerho- ja yhdistytoimintaryhmä, sähköposti: kerho@ursa.fi
Kerhoseminaari 2020 – vastuullisesti verkossa