Huhtikuu on taas käsillä ja Ursan ilmakehän optiset ilmiöt -ryhmä haastaa kaikki havaitsemaan haloja. Huhtikuu on yksi vuoden parhaita kuukausia halojen havaitsemiselle.
Haloja voi havaita ihan visuaalisestikin, mutta valokuvien ottaminen on suositeltavaa. Kännykkäkamera riittää monessa tapauksessa, mutta suositeltavampi väline on kamera, jossa on mahdollisimman laaja kuvakulma ja mahdollisuus käyttää raw-tiedostomuotoa. Raw on hyödyllinen kun etsitään erittäin himmeitä haloja kuvista. Perinteinen jpg -pakkaus tekee niiden löytymisen huomattavan hankalaksi.
Etenkin aurinko kannattaa sijoittaa joko tarkoitukseen tehdyn peittäjän tai esimerkiksi puun, katuvalon varjostimen tai vaikkapa liikennemerkin taakse heijastusten estämiseksi. Myöskään suoraan aurinkoon ei kannata sihtailla kameraoptiikalla. Tästä saattaa pahimmillaan olla seurauksena silmävamma. Aurinkolasit auttavat visuaalisesti tehtävää auringon ympärillä olevien halojen havainnointia.
Aina kun taivaalla näkyy haloja, kannattaa kuvata eri puolille taivasta. Joskus halomuotoja voi löytyä ympäri taivasta ja usein nämä voivatkin olla harvinaisempia tapauksia.
Havainnot haloista raportoidaan Ursan Taivaanvahti -havaintojärjestelmän halolomakkeella.
Halohuhtikuun edistymistä voi seurata Taivaanvahdin seurantanäkymästä.
Linkkejä:
Valokuvaaminen:
https://www.ursa.fi/ilmakeha/havaitseminen/ohjeita/halojen-havainto-opas/valokuvaus.html
Havainnointi:
https://www.ursa.fi/ilmakeha/havaitseminen/ohjeita/halojen-havainto-opas.html
Halomuodot:
https://www.ursa.fi/ilmakeha/havaitseminen/ohjeita/haloatlas.html