Japanilainen komeettahavaitsija Masayuki Iwamoto löysi viime vuodenpuolella 18. joulukuuta 12 magnitudin komeetan Vesikäärmeen tähdistöstä. Alkuun kohde näkyi varhaisella aamutaivaalla, mutta on nyt siirtynyt näkymään hyvin jo keskiyöllä.
Komeetan reitti kulkee nyt helmi–maaliskuussa Neitsyestä Leijonan Kravun ja Kaksosten kautta Ajomieheen. Se liikkuu siis lähellä ekliptikaa, mutta päinvastaiseen suuntaan kuin planeetat. Tästä kertoo inklinaatiokin, joka on ι = 160,3°.
Helmikuun 14. päivä se kulkee vain 0,3 au:n päästä Maasta, joten sen liike taivaalla on melko nopeaa.
Komeetta ohittaa Reguluksen pohjoispuolitse 12.2. ja on hyvin lähellä Eeta Leonis -tähteä yöllä 12./13.2. Kaksosten Castorin pohjoispuolelta se kulkee alkuillasta 18.2.
Kirkkaimmillaan komeetta on ollessaan lähinnä Maata eli edellä mainittuna 14. helmikuuta. Virallinen efemeridi antaa komeettalle kirkkaudeksi niinkin surkean arvon kuin 10 mag. Tosiasiassa komeetta on jo nyt paljon kirkkaampi. Seiichi Yoshida ennustaa kohteelle noin 7 magnitudia ja oheisessa kuvassa tehty sovitus COBS-tietokannan havainnoista povaa 6,5 magnitudia.
Kirkkaimman vaiheen jälkeen komeetta himmenee aika nopeasti. Helmikuun lopulla se on 9 mag ja maaliskuun lopussa noin 12,5 mag.
Komeetan näyttävyyttä haittaa melko alhainen koman tiivistymisaste. Viimeaikaisissa havainnoissa DC on ollut luokka 2–4 eli koma on aika tasavaloinen, voin hiukan kirkastumaa keskusta kohti.
Kuu haittaa pahiten jaksoilla noin 14.–21.2. sekä 15.–20.3.
Linkkejä
Seiichi Yoshida: C/2018 Y1 (Iwamoto)
Comet Observation Database COBS